Liviu Stoleru, directorul general al "Cemacon" (CEON), apreciază că lichiditatea, din ultimul an, a titlurilor CEON este o performanţă.
Deşi acţiunile CEON sunt oprite de la tranzacţionare din 11 aprilie, cotaţia CEON a avut o evoluţie spectaculoasă, în acest an, în contextul în care societatea a anunţat noi informaţii privind acordul de restructurare a datoriilor.
După ce preţul titlurilor CEON a urcat la maximul 0,08 lei/unitate, pe 13 februarie, cu 57,8% peste cotaţia de la începutul anului, a revenit, la 0,052 lei/unitate, pe 10 aprilie.
Acţiunile Cemacon sunt oprite de la tranzacţionare deoarece, în prezent, compania efectuează modificări ale capitalului social, potrivit reprezentanţilor companiei, care adaugă: "În conformitate cu regulamentul Bursei de Valori Bucureşti, pe durata unei astfel de operaţiuni acţiunile companiei sunt suspendate". Compania estimează că acţiunile CEON vor fi din nou tranzacţionabile începând cu a doua jumătate a lunii iulie.
Liviu Stoleru a comentat evoluţia înregistrată pe BVB: "Cemacon este o companie listată la bursă, ale cărei acţiuni sunt controlate de fonduri de investiţii şi investitori instituţionali români şi străini. Acţiunea concertată a acestora, demarată în toamna anului trecut şi care a presupus deja derularea unei oferte publice în luna ianuarie 2014, a arătat clar încrederea acţionarilor în management şi dezvoltarea companiei şi a condus la consolidarea procentului deţinut de aceştia la 77%.
În acest context, se include şi evoluţia cotaţiei de piaţă a acţiunilor Cemacon, mai ales că sunt încă în derulare etape importante ale restructurării creditelor, care presupun modificări ample ale capitalului social".
Cei mai mari acţionari ai "Cemacon" sunt fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker şi firma Andrei&Andrei Consultanţă, deţinută de Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, care deţin cumulat aproape 77% din acţiuni.
"Mai important decât dinamica pe termen scurt a cursului acţiunii este cea pe termen mediu, unde, numai în 2013, preţul de tranzacţionare a crescut de 2,5 ori, iar în piaţă s-au tranzacţionat acţiuni reprezentând 50% din capitalul social al companiei. Aceşti indicatori ne plasează în rândul titlurilor urmărite de investitori, cu performanţă peste cea a pieţei şi cu potenţial de investiţii de succes pe termen mediu", a mai spus Liviu Stoleru.
În opinia sa, lichiditatea din ultimul an a titlurilor "Cemacon" este o performanţă care bucură managementul companiei, mai ales că anul 2013 a marcat mai multe momente importante pentru companie. Între aceste evenimente, directorul general al "Cemacon" menţionează lansarea de noi produse, procesul de rebranding şi apropierea de finalizarea restructurării creditelor BCR prin semnarea unui acord cu bancă.
Domnul Stoleru a mai adăugat: "Semnalele pozitive au atras în acţionariatul companiei un fond de investiţii finlandez, care, alături de ceilalţi acţionari majoritari a susţinut, de-a lungul anului, transformarea operaţională şi financiară a companiei.
Începutul lui 2014 a marcat două noi momente favorabile pentru companie, prin cesiunea unei părţi din datoria către BCR în favoarea unui fond de investiţii olandez, etapă inclusă în acordul de restructurare a datoriilor şi prin anunţul rezultatelor foarte bune pe 2013. Cred că aceşti paşi clari care arată încrederea acţionarilor, dar şi perspectivele de creştere ale afacerii, oferă încredere investitorilor în faptul că Cemacon este o investiţie sigură, ce are capacitatea să se dezvolte sustenabil pe termen mediu şi lung".
Cemacon îşi propune, în acest an, o majorare cu două cifre a vânzărilor. Liviu Stoleru a declarat: "Avem deja trei ani de creştere continuă a afacerii, în care am reuşit dublarea cifrei de afaceri, iar în 2013 am crescut cu 38% faţă de anul anterior.
În 2013 am folosit fabrica de la Recea, cea mai modernă din ţară, la 88% din capacitate, un record de la deschidere, iar anul acesta estimăm că vom atinge maximul de 95%.
Pe o piaţă care se confruntă cu o supracapacitate de producţie şi unde fabricile competiţiei funcţionează la 60-70% din capacitate, noi ne vom utiliza fabrica la maximum.
Vom atinge un nivel superior de profitabilitate operaţională, atât prin creşterea calităţii vânzărilor, confirmată deja în primul trimestru, cât şi prin continuarea îmbunătăţirii competitivităţii de cost, bazată pe tehnologia de care dispunem şi pe specialiştii noştri.
Pentru 2014, ne propunem creşterea cifrei de afaceri cu 31% faţă de 2013 şi creşterea profitului operaţional cu 28%".
"Cemacon" şi-a propus, prin bugetul pentru 2014, să îşi reducă pierderea cu 21%, la 5,1 milioane de lei, pe fondul unei cifre de afeceri de 62,95 milioane de lei.
În 2014, societatea îşi propune să devină lider de piaţă în Transilvania, a mai precizat reprezentantul companiei: "Motoarele de creştere vor fi în continuare investiţiile în cercetare şi dezvoltarea de noi produse şi extinderea reţelei de distribuţie".
În 2013, Cemacon a atins o cotă de piaţă de 16%, după ce, în 2010, când a fost demarat procesul de reorganizare, avea o cotă de piaţă de 6% din volumele de cărămidă comercializate. "În aceeaşi perioadă ne-am dublat cifra de afaceri, marcând cea mai importantă creştere din piaţa de cărămidă, care a scăzut constant în acest timp. În 2014, ţintim o cotă de 18% la nivel naţional", a precizat Liviu Stoleru.
Fabrica Cemacon de la Recea, inaugurată în toamna lui 2010, are o capacitate maximă de producţie, garantată de furnizorii de echipamente, de 385.000 mc/an. Liviu Stoleru ne-a declarat: "Anul trecut am atins un grad de utilizare record, de 88%, în condiţiile în care datele din piaţă indică un nivel de utilizare de 60-70% în cazul celorlalţi producători de cărămidă. Iar în 2014, credem că vom atinge o încărcare a capacităţii de producţie de 95%, păstrând intervale de mentenanţă standard".
Conducerea Cemacon analizează extinderea capacităţii de producţie, potrivit domnului Stoleru: "Procentul de încărcare actual al fabricii şi cel preconizat pentru următoarele trimestre ne conduc la o plafonare a capacităţii de creştere. Avem resursele să continuăm creşterea cotei de piaţă. Pentru aceasta, am identificat deja soluţii de creştere a afacerii. În prezent, analizăm împreună cu investitorii varianta extinderii capacităţii de producţie".
În urma înţelegerii din noiembrie dintre acţionarii companiei - KJK Fund II, SC Consultanţă Andrei & Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania - cu Banca Comercială Română, producătorul de cărămizi a anunţat, în luna februarie, că BCR a externalizat către fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, înregistrat în Olanda, 12 milioane euro din datoria Cemacon către bancă. Fondul este controlat de Erste şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, omul de afaceri Florin Pogonaru.
După comunicatul din februarie, acţionarii CEON au ţinut Adunarea generală, aprobând reducerea capitalului social cu 25,7 milioane lei, la 525.796 lei, şi, ulterior, majorarea capitalului prin emisiunea de 88.000.000 acţiuni, având o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune.
În luna aprilie, acţionarii au aprobat de principiu acordul de restructurare a creditelor semnat pe 4 noiembrie 2013.