Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, consideră că aprecierea Fondului Monetar Internaţional (FMI), conform căreia, economia naţională a scăzut mai puţin decât se anticipase în luna noiembrie se bazează pe raportarea unei creşteri artificiale a PIB-ului.
"Cifra reflectând PIB-ul este profund denaturată de luarea în calcul a creşterii contribuţiei economiei subterane, într-o pondere şi cu un ritm necunoscute publicului larg", susţine Liviu Voinea, potrivit Agerpres.
Reprezentantul GEA a explicat: "Practic, avem un nivel al PIB-ului la care se adaugă în mod aleator nişte procente reprezentând economia subterană şi ritmul de creştere al acesteia. Dacă am cunoaşte acest ritm de creştere, am şti cu cât a scăzut, de fapt, economia reală. În al doilea rând, economia noastră nu a scăzut atât de mult pe cât era de aşteptat, pentru că nu s-au redus cheltuielile guvernamentale. 2009 a fost un an amânat pentru reformă. În aceste condiţii, cheltuielile guvernamentale nereducându-se, ele pătrund în economie şi creează falsa impresie că ar fi crescut PIB-ul".
Liviu Voinea consideră că impresia creşterii PIB-ului provine atât din includerea rezultatelor economiei gri, cât şi din nereducerea cheltuielilor guvernamentale.
"Problema este că nu trebuie finanţat un procent de deficit bugetar din PIB, ci o sumă din PIB, iar suma rămâne aceeaşi, chiar dacă o raportăm la un PIB crescut artificial", a apreciat directorul executiv al GEA.
Liviu Voinea a explicat: "Faptul că în 2009 nu s-au făcut reduceri de cheltuieli pune acum o presiune mai mare pe 2010. Dacă în 2009 am avut o scădere economică mai mică decât cea anticipată în 2009, e foarte probabil să avem în 2010 o scădere economică mai mare decât cea previzionată, tocmai din cauza nereducerii cheltuielilor la timp".
Reprezentantul GEA a încheiat susţinând că în 2010 nu vom avea creştere economică, ci tot scădere.