LIVIU VOINEA, GEA:  Creşterea PIB estimată de FMI este artificială

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 decembrie 2009

Liviu Voinea

Liviu Voinea

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, consideră că aprecierea Fondului Monetar Internaţional (FMI), conform căreia, economia naţională a scăzut mai puţin decât se anticipase în luna noiembrie se bazează pe raportarea unei creşteri artificiale a PIB-ului.

"Cifra reflectând PIB-ul este profund denaturată de luarea în calcul a creşterii contribuţiei economiei subterane, într-o pondere şi cu un ritm necunoscute publicului larg", susţine Liviu Voinea, potrivit Agerpres.

Reprezentantul GEA a explicat: "Practic, avem un nivel al PIB-ului la care se adaugă în mod aleator nişte procente reprezentând economia subterană şi ritmul de creştere al acesteia. Dacă am cunoaşte acest ritm de creştere, am şti cu cât a scăzut, de fapt, economia reală. În al doilea rând, economia noastră nu a scăzut atât de mult pe cât era de aşteptat, pentru că nu s-au redus cheltuielile guvernamentale. 2009 a fost un an amânat pentru reformă. În aceste condiţii, cheltuielile guvernamentale nereducându-se, ele pătrund în economie şi creează falsa impresie că ar fi crescut PIB-ul".

Liviu Voinea consideră că impresia creşterii PIB-ului provine atât din includerea rezultatelor economiei gri, cât şi din nereducerea cheltuielilor guvernamentale.

"Problema este că nu trebuie finanţat un procent de deficit bugetar din PIB, ci o sumă din PIB, iar suma rămâne aceeaşi, chiar dacă o raportăm la un PIB crescut artificial", a apreciat directorul executiv al GEA.

Liviu Voinea a explicat: "Faptul că în 2009 nu s-au făcut reduceri de cheltuieli pune acum o presiune mai mare pe 2010. Dacă în 2009 am avut o scădere economică mai mică decât cea anticipată în 2009, e foarte probabil să avem în 2010 o scădere economică mai mare decât cea previzionată, tocmai din cauza nereducerii cheltuielilor la timp".

Reprezentantul GEA a încheiat susţinând că în 2010 nu vom avea creştere economică, ci tot scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb