LOHAN, TRANSELECTRICA:  Avem nevoie ca hidrocentralele de la Brazi, Brăila şi Tarniţa să fie finalizate la timp

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 februarie 2012

Transelectrica se află în discuţii cu ţările vecine membre UE pentru realizarea unei pieţe regionale de energie, însă aceste discuţii se află într-un stadiu destul de incipient, după cum ne-a spus domnul Lohan.

Transelectrica se află în discuţii cu ţările vecine membre UE pentru realizarea unei pieţe regionale de energie, însă aceste discuţii se află într-un stadiu destul de incipient, după cum ne-a spus domnul Lohan.

Dacă aceste investiţii nu vor fi realizate, energia regenerabilă nu va putea fi preluată

Preluarea electricităţii în sis­tem şi transportul de energie sunt problemele cu care se confruntă Transelectrica, legat de capacitatea de energie electrică ce urmează să fie instalată din surse regenerabile, ne-a spus Octavian Lohan, director general adjunct în cadrul companiei de transport a energiei. Pentru ca ţara noastră să aibă o capacitate optimă de preluare a celor peste 5000 de MW de electricitate estimaţi că vor fi instalaţi până în anul 2020, este nevoie ca investiţiile anunţate pentru următorii ani în realizarea de hidrocentrale să fie realizate la timp, potrivit domnului Lohan: "Pentru preluarea energiei este necesar să se realizeze atât investiţiile Petrom, cât şi cele de la Brăila şi Tarniţa-Lăpuşteşti, întrucât vom avea nevoie de centrale care să preia energia produsă. Cel mai bine ar fi ca legea să oblige, aşa cum se întâmplă în alte ţări, unde cei care fac investiţii în centrale regenerabile sunt obligaţi să investească şi în aceste grupuri cu pornire rapidă, care să fie puse în funcţiune în anumite situaţii. O altă soluţie ar fi să existe nişte investiţii stabilite în acest sens şi să se menţioneze care este partea investitorului în finanţare. Astfel, dacă cei care fac eoliene, de exemplu, ar construi şi nişte centrale cu pornire rapidă şi-ar crea lor condiţii pentru a putea func­ţiona, pentru că unii vin, produc energie aici, îşi iau banii şi pleacă. Ar mai fi şi posibilitatea unei taxe de timbru, prin care am putea strânge nişte bani pentru liniile de transport".

Domnia sa ne-a precizat că, în prezent, avem 805 MW energie electrică instalaţi pe eoliene şi 718 MW pe ape. În principiu, ţara noas­tră poate transporta şi prelua, în condiţii acceptabile, 3000 de MW de electricitate, potrivit lui Octavian Lohan, care ne-a spus, însă, că pot apărea şi probleme, în funcţie de puterea vântului. "Consumul trebuie să fie întotdeauna egal cu producţia, pentru că dacă eu produc mai mult acei MW se duc la export, adică îi oblig pe vecinii mei să consume energia mea de care eu nu am nevoie. În mod normal, ar trebui ca grupurile energetice să funcţioneze stabil la o capacitate de 40-100% din cea instalată. Din păcate, grupurile noastre bătrâne nu prea respectă această regulă", susţine Octavian Lohan.

În aceste condiţii, dacă hidrocentralele menţionate mai sus (centrala de la Brazi - prevăzută pentru acest an, cea de la Brăila - care ar trebui să intre în funcţiune în 2016 şi grupul de la Tarniţa-Lăpuşteşti - care ar trebui să fie gata în 2018, ce vor duce la un total de circa 5.500 MW de energie instalată în 2020) nu vor fi realizate la termen şi dacă proiectele eoliene anunţate vor fi implementate, riscăm să producem mai multă energie decât putem prelua şi, în consecinţă, noile centrale eoliene vor fi obligate să producă la o capacitate redusă.

Transelectrica a discutat cu investitori din eolian pentru implicarea acestora în dezvoltarea reţelei de transport

În sistemul de transport al energiei avem nevoie să construim 1.100 de km de linii şi 20 de trans­formatoare de putere mare, ceea ce reprezintă o investiţie de circa 500 de milioane de euro, pe care trebuie să o susţină Transelectrica, ne-a declarat Octavian Lohan.

Potrivit domniei sale, şi sistemul de transport ar putea fi dezvoltat cu ajutorul investitorilor care produc energie eoliană. Reprezentantul Transelectrica ne-a spus că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice (ANRE) a "dat voie" companiei să propună oamenilor de afaceri care dezvoltă proiecte de producţie a energiei din surse eoliene să inves­tească şi în dezvoltarea sistemului de transport al electricităţii: "Ideea este că dacă un investitor din sectorul eolian, pentru că, deocamdată, nu prea sunt companii interesate de alt tip de surse energetice, doreşte ca energia lui să poată fi preluată în sistem şi transportată, acesta ar trebui să finanţeze şi dezvoltarea unei linii în zona respectivă, urmând ca banii să şi-i recupereze de la Transelectrica. Noi am prevăzut în planul de perspectivă toate investiţiile de care este nevoie în sistem pentru transportul energiei eoliene în anii care urmează, doar că nu avem posibilitatea să le dezvoltăm în timpul optim. De aceea, dacă un investitor, spre exemplu, ar realiza în timp util un proiect în cadrul sistemului de transport de care are nevoie pentru a-şi vinde energia până în anul 2014, iar noi am prevăzut în plan ca acesta să fie finalizat în 2016, investitorul res­pectiv şi-ar primi toţi banii până în 2016".

Domnia sa ne-a precizat că deja a avut discuţii cu câţiva dintre producătorii de energie eoliană, care s-au arătat dispuşi să colaboreze în acest sens cu Transelectrica: "Proiectele necesare pentru transportul electricităţii în următorii opt ani vor fi finanţate din surse proprii Transelectrica, ce provin din amortismente. Există, însă, o mulţime de proiecte care ne blochează, pentru că nu avem garanţia că acestea vor fi realizate. Mulţi vin, prezintă proiecte, obţin autorizaţii şi pleacă. Noi deja avem studii, dorim să cumpărăm terenuri, dar legislaţia prevede o justă şi prealabilă despăgubire pentru proprietarii de terenuri, care ne va ţine ani de zile în justiţie. Noi vom propune să se modifice puţin legislaţia, în sensul în care să rămână o justă, dar nu prealabilă despăgubire". Adică să intrăm în teren şi după aceea să ne judecăm, iar toţi cei îndreptăţiţi vor primi despăgubiri pentru respectivele terenuri".

Transelectrica a încheiat peste 8,7 milioane de contracte de racordare pe eolian

Până în ianuarie, Transelectrica a încheiat peste 8,7 milioane de contracte de racordare şi a emis circa 8,2 avize tehnice de racordare, pentru sectorul eolian. Alte sectoare în care se estimează că vor fi implementate proiecte de producţie a energiei regenerabile sunt cel hidro (105.614 contracte încheiate şi 200.026 avize acordate), fotovoltaic (210.298 contracte încheiate şi 286.148 avize acordate), biogaz (3.640 contracte de racordare încheiate şi 7.468 avize tehnice acordate), biomasă (24.310 contracte racordare şi 37.860 avize acordate) şi cogenerare (841.234 contracte încheiate şi 668.200 avize acordate).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb