London Stock Exchange şi Euronext, mai puţin lichide decât rivalii lor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 ianuarie 2007

London Stock Exchange şi Euronext, mai puţin lichide decât rivalii lor

Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE) şi piaţa pan-europeană Euronext, deşi sunt ţinte de preluare pentru bursele americane, au avut, anul trecut, o lichiditate mai redusă decât rivalii lor de pe continent şi nu numai. Spre exemplu, bursele din Spania, Italia şi Germania au fost mult mai lichide în 2006 decât LSE şi Euronext. La fel, Oslo Stock Exchange şi OMX, grupul nord-european care controlează 10% din piaţa norvegiană, au depăşit, în termeni de lichiditate, LSE şi Euronext. Lichiditatea este un indicator al eficienţei pieţei, care arată uşurinţa cu care sunt realizate tranzacţiile.

Potrivit Financial News Online, Euronext a avut o rată a lichidităţii de 107% anul trecut, iar LSE una ceva mai bună - de 117%. În schimb, Deutsche Börse este piaţa europeană cea mai lichidă, cu o rată de 161,7%. Borsa Italiana şi Bolsas y Mercados Espanoles au avut un scor de 151%.

Euronext şi LSE nu au atins nici lichiditatea pieţelor care vor să le preia. New York Stock exchange (NYSE), care a decis să fuzioneze cu Euronext, a avut o lichiditate de 143% în 2006, iar Nasdaq, care încearcă să convingă conducerea LSE să accepte oferta de preluare a acesteia, se află în fruntea clasamentului, cu o rată a lichidităţii de 299%. Nas­daq deţine, deja, peste 29% din LSE.

Anul trecut, tranzacţiile cu acţiuni au atins niveluri record. La LSE au avut loc 95 de milioane de tranzacţii, cu o valoare totală de 5.990 miliarde de euro (7.760 miliarde de dolari), iar la Euronext - de 105 milioane de transferuri, în sumă de 3.000 de miliarde de euro. La Deutsche Börse au fost realizate 109 milioane de tranzacţii, cu o valoare de 2.160 miliarde de euro. La Bolsas y Mercados Espanoles, care a devenit o companie lis­tată în iulie 2006, au avut loc tranzacţii de1.540 miliarde de euro, această piaţă depăşindu-şi rivalul italian, unde s-au desfăşurat tranzacţii de 1.260 miliarde de euro. Urmează OMX, cu 1.030 miliarde de euro.

Borsa Italiana, interesată de un parteneriat cu Bursa din Sofia

Borsa Italiana vrea să realizeze un parteneriat cu Bursa de Valori din Sofia, potrivit anunţului făcut de directorul executiv al pieţei din Milano, Massimo Capuano. Acesta s-a întâlnit, la finele săptămânii trecute, cu reprezentanţii Bulgarian Stock Exchange. Capuano aduce ca argumente în favoarea parteneriatului potenţialul mare de dezvoltare al burselor din Europa Centrală şi de Est, în contextul consolidării la nivel mondial, dar şi prezenţa puternică pe care o au oamenii de afaceri italieni în Bulgaria.

Massimo Capuano nu a lansat vreo ofertă pentru bursa din Bulgaria, deţinută de stat.

La rândul lor, în ultimele două luni, reprezentanţii operatorului burselor nordice, OMX, şi cei ai Deutsche Börse s-au întâlnit cu omologii lor de la Bulgarian Stock Exchange, ca să discute pe marginea unui eventual parteneriat. Tot­odată, bursa bulgară este atractivă pentru Hellenic Exchange Group, iar potrivit presei locale, de piaţa din Sofia mai sunt interesate bursele din Varşovia şi Viena.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb