Loteria estimează un profit de 96 milioane lei, în scădere faţă de anul trecut

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 3 august 2012

Loteria estimează un profit de 96 milioane lei, în scădere faţă de anul trecut

Bugetul pentru investiţii este de 113 milioane lei, deşi directorul Loteriei promitea că va fi mai mic de 20 milioane lei

Loteria Română estimează un profit net de 96,6 milioane de lei, pentru anul în curs (circa 20 de milioane de euro), mai mic faţă de cel de anul trecut, care a fost de 28 de milioane de euro, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial. Documentul arată că Loteria va avea venituri totale de peste 1,2 miliarde lei şi cheltuieli de circa 1 miliard de lei. Profitul brut va fi de 133 milioane de lei.

Compania şi-a bugetat investiţii de aproape 113 milioane de lei, din surse proprii.

Dan Alexandru Ghiţă, noul director general al Loteriei Române, a precizat, recent, într-o conferinţă de presă, că, la începutul anului, bugetul prevăzut pentru investiţii se ridica la 110 milioane de lei, dar acesta a fost redus până la suma de 20 de milioane de lei: Domnia sa a precizat: "Îl voi reduce în continuare. Nu voi face niciun fel de investiţie, voi reduce tot ce se poate reduce".

De circa o lună la conducerea Loteriei Române şi cu un mandat de şase luni, Dan Alexandru Ghiţă analizează o strategie de eficientizare a companiei, urmărind, printre altele, dezvoltarea jocurilor pe online; exploatarea capacităţii tipografiei pe care instituţia o deţine la întreaga sa capacitate, prin atragerea unui Loto internaţional pentru care să producă lozuri; afilierea Loteriei Române la EuroMillions, cea mai mare şi apreciată loterie din Europa; reducerea preţului biletelor Loto, aceasta din urmă nefiind o promisiune.

Preşedintele Loteriei a spus că va merge pe dezvoltarea segmentelor Loto 6/49, trageri cu bile şi lozuri, dar caută şi parteneri cu care să dezvolte partea de jocuri, cu investiţii zero din partea Loteriei.

Directorul general al companiei a afirmat că este capabil să realizeze un profit de 200 de milioane de euro şi încasări de 700-800 de milioane de euro. Pentru moment, însă, se axează pe eficien­tizarea şi pe menţinerea "bărcii" la suprafaţă, "ca să nu se scufunde".

Salariaţii de la Loterie câştigă, în medie, pe lună, 1.894,57 lei, sumă care ajunge, după bonificaţii, la 2.189,56 lei. Angajaţii instituţiei, în număr de 2.900, vor trece printr-un proces de evaluare.

Domnul Ghiţă declara, pe 18 iulie, că Loteria Română se menţine la cota de avarie, subliniind că "s-a ajuns într-un moment în care, dacă nu se face ceva, compania moare".

Gradul de profit a scăzut la 8,75%, iar încasările s-au redus, din 2007, la jumătate, a precizat Dan Alexandru Ghiţă, adăugând: "Dacă ne vom apropia de 4-5% cu rata de profit, nu avem altă soluţie decât să punem lacăt pe uşă şi să plecăm acasă".

Anul trecut, Loteria a încasat 300 de milioane de euro, având un profit de 28 de milioane de euro, ceea ce este "inadmisibil", în opinia preşedintelui instituţiei. Domnia sa a menţionat că, în ţara noastră, încasările pe cap de locuitor în această industrie se ridică la 8 euro, în timp ce media europeană este de 70%.

Situaţia de la Loterie are la bază contractele păguboase încheiate de fostele conduceri ale acesteia, care au păgubit grav compania naţională, potrivit declaraţiilor noului director general.

Dan Alexandru Ghiţă a spus, atunci, că, deşi este ultimul lucru la care se gândeşte, nu exclude intrarea Loteriei în procedura de insolvenţă, dacă nu vor fi aplicate măsuri de eficientizare a activităţii acesteia: "Eu vin din mediul privat şi m-am speriat când am văzut documentele financiare ale companiei. Noţiunea < eficienţă > nu a existat în vocabularul fostelor conduceri ale Loteriei Române, care s-au axat pe cheltuirea banilor, prin achiziţii supraevaluate şi mai puţin pe creşterea încasărilor companiei. Astfel, până acum s-a mers pe cheltuieli, nu pe investiţii. În acest context, situaţia financiară nu este deloc roz şi fără măsuri de eficientizare Loteria Română poate intra în procedură de insolvenţă, dar este ultima variantă pe care o luăm în calcul".

Domnia sa a precizat că jumătate din aparatele companiei sunt uzate moral şi fizic. Potrivit acestuia, costurile pentru upgrade sunt enorme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb