LOVITURĂ DE CULISE LA AGA SIBEX: Sima iese din CA-ul Bursei sibiene, SIF-urile capătă doi reprezentanţi

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2010

Sima iese din CA-ul Bursei sibiene, SIF-urile capătă doi reprezentanţi

Petre Pavel Szel, preşedinte SAI Muntenia: "Nu noi am pus la cale complotul, însă am profitat de ocazie"

Grigore Chiş, "Broker" Cluj: "Am ştiut mereu să fim în echipa câştigătoare"

Deşi a încercat să orchestreze până în cel mai mic detaliu alegerile pentru conducerea bursei sibiene, Cristian Sima, şeful "WBS România, şi-a văzut planurile date peste cap de înţelegerile de ultim minut între cei mai importanţi acţionari ai instituţiei. În urma alegerilor de ieri, Sima nu numai că nu a reuşit să îşi trimită propriii reprezentanţi în CA-ul Sibex, dar a pierdut şi locul pe care îl deţinuse până acum în conducerea Bursei. Din vechiul CA, au fost reconfirmaţi doar Anton Ionescu, preşedintele "Broker" Cluj, una dintre dintre cele mai influente SSIF-uri autohtone, cu un reprezentant şi în CA-ul Bursei bucureştene, şi Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex. Noii intraţi sunt Cosmin Ivan (şeful HTI Valori Mobiliare) şi doi reprezentanţi ai SIF-urilor, Gabriel Filimon, de la SAI Muntenia Invest, şi Dan Simionescu de la SIF "Transilvania".

"Nu-i nimic, merg mai departe, poate o să convocăm o nouă AGA în viitorul apropiat, atâtea voturi am avut, urez multă baftă noului Consiliu de Administraţie", a declarat Sima, cu amar.

Cu circa două săptămâni înainte de AGA, Cristian Sima, împreună cu Alexandru Elian, de la Delta Valori Mobiliare, au cerut revocarea Consiliului de Administraţie al Sibex şi alegerea unuia nou, sperând că vor reuşi să îşi trimită proprii reprezentanţi în CA şi să aducă un alt director general în fruntea Bursei, în locul lui Teodor Ancuţa.

Doi dintre candidaţii susţinuţi de Sima, bancherul elveţian Dario Colombo şi Bogdan Baloşan, acţionar Sibex, au fost invalidaţi din start de juriştii bursei sibiene, care au considerat că cei doi nu sunt compatibili ca să candideze pentru CA, susţin acţionarii instituţiei.

Aceasta este o altă lecţie usturătoare pentru Cristian Sima, după ce, în primăvară, a ratat preşedinţia Bursei de Valori Bucureşti. Şeful WBS demisionase atunci din CA-ul Bursei sibiene ca să poată candida la Bucureşti.

SIF-urile primesc două locuri în conducerea bursei sibiene

În afară de "Broker" Cluj şi casa de brokeraj a lui Daniel Ţepeş, marii câştigători ai alegerilor de ieri sunt SIF-urile, ale căror voturi, estimate la 15% din totalul voturilor, trebuie să fi cântărit decisiv. Contactat de ziarul BURSA, Petre Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia, care administrează SIF "Muntenia", a declarat că solicitarea lui Cristian Sima de revocare a fostului CA a creat o oportunitate de care SIF-urile au profitat.

"N-am participat la complot, ci am profitat de această situaţie ca să avem şi noi o prezenţă în Consiliul Bursei, ceea ce la Bucureşti nu am reuşit", ne-a spus domnul Szel, adăugând: "Celelalte SIF-uri ne-au sprijinit, ne-am înţeles să procedăm la fel în situaţii similare. Am investit şi în Bursa de la Sibiu şi în Depozitarul de acolo pentru că avem de gând să contribuim la dezvoltarea pieţei. Poate o să vedem Bursa de la Sibiu împreună cu Bursa de la Bucureşti şi nu în relaţie de adversitate".

Deşi declaraţia domnului Szel lasă impresia că SIF-urile ar favoriza o eventuală fuziune între cele două burse, preşedintele SAI Muntenia este precaut: "Aces-ta a fost un prim pas, trebuie să vedem care este situaţia, care a fost cauza nemulţumirii disidenţilor, întotdeauna este loc de mai bine".

"Broker" Cluj şi "HTI Valori Mobiliare" sunt singurele case de brokeraj care au câte un reprezentant în conducerea bursei sibiene şi în cea a conducerii bucureştene, având un cuvânt greu de spus în afacerile celor două instituţii. Cele două case de brokeraj s-au susţinut reciproc şi la alegerile din primăvară pentru Consiliul de Administraţie al Bursei de la Bucureşti, când Ciprian Zah şi Daniel Ţepeş au reuşit să intre în CA-ul BVB. Casa de brokeraj a lui Ţepeş l-a sprjinit pe Zah şi la alegerile pentru CA-ul Depozitarului Central de la Bucureşti, până când ultimul a fost nevoit să se retragă din cursă.

"Am ştiut întotdeauna să fim în echipa câştigătoare", a declarat, triumfător, Grigore Chiş, directorul general al "Broker" Cluj.

Din fostul CA, în afară de Sima, Cristian Lupuţi, fostul şef al "Nova Invest", nu a mai reuşit să prindă un loc în noul Consiliu de Administraţie, iar Marius Trif, de la "Carpatica Invest", a refuzat să candideze pentru un nou mandat, înţelegând că nu va avea sprijinul necesar.

Alţi candidaţi au mai fost Bogdan Andrei Bărbieru (Tradeville) şi Anca Bunea (membru CA la Casa Română de Compensaţie Sibiu).

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. ba sima esti un papagal pretios::))ai reusit sa fi prost...oricind

    1. Filimon plus + Simionescu este beton. O sa ne asculte cu "Urechea". Sa vada ei cine face tranzactii, si ce cumpara si cand. Nu asta fac SIF-urile dintotdeauna si la BVB?i ce bine a ajuns si BVB.Sif-urile au "ajutat-o" mult. Acuma e normal ca nea Grigore Chis e in echipa castigatoare intotdeauna. Spun unii ca el e "snitch"(v. dict Engl-Rom), cu acte in regula. Broker Cluj fiind pe un "profit urias", trebuie sa ia si el un salariu de undeva.Si cu indemnizatia de CA de la Sibiu si cu aia de snitch, se carpeste si el.Daca lucrurile stau asa, va las sa ghicitzi ce o fi cu atita Tzepes peste tot. Probabil ca veti deduce singuri.

      Domn' Sima, cand vreti sa faceti nefacute, ori marcati banu' la baieti ori nu va apucati...Si in nici un caz nu faceti atita taraboi in presa. Lasati-o asa mai derivata... 

      Sima e de pe alta planeta. Daca nu a sarit cu banu' la baieti. Pai trebuia sa ii propuna lu i Filimon un transfer interbancar. Ca doar amindoi au conturile in Elvetia.

      Se bat turnatorii intre ei. Sa faca cineva o derivata pe ei. Eu ma bag la tranzactionare...

    unde-i lupul moralist, pardon sri-ist?

    make, te simti?  

    1. Cand se va curata piata de seuristi. Ancuta, Farmache,Sima va fi mai bine.

    Diverse imbarligaturi si combinatii dambovitene (sau somesene, tot aia). In loc sa dezvolte bursa, brokerii numai asta fac, interese, machiavelisme, meschinarii combinatorice. Totul pentru un cat mai mare control. Intre timp, fata imparatului (bursa) se urateste, slabeste, se sluteste si n-o sa o mai vrea nici un petitor. Atunci sa vedem ce au castigat brokerii din toate masinatiunile astea...

    Diverse imbarligaturi si combinatii dambovitene (sau somesene, tot aia). In loc sa dezvolte bursa, brokerii numai asta fac, interese, machiavelisme, meschinarii combinatorice. Totul pentru un cat mai mare control. Intre timp, fata imparatului (bursa) se urateste, slabeste, se sluteste si n-o sa o mai vrea nici un petitor. Atunci sa vedem ce au castigat brokerii din toate masinatiunile astea...

    1. Atentie la nenea de la Sif4. Daca baietii isi fac treaba si nu iau spaga, o sa il viziteze si el in curind pe prietenul "Pletosu", la frizeria din Rahova....

    Cine crede ca nu au fost intelegeri prealabile intre SIF-uri sa se intereseze ce s-a pus la cale la intalnirile dintre Ancuta si reprezentantii SIF-urilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb