Lovitură pentru SIF-uri

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 decembrie 2013

Lovitură pentru SIF-uri

ASF: "Concertarea fondurilor cu administratorii lor, presupusă din oficiu"

Costel Ceocea, SIF2: "Putem presupune că SIF1 şi SIF4 acţionează concertat, ceea ce este o abordare cât se poate de eronată"

Fondurile de investiţii şi SIF-urile sunt considerate că acţionează concertat cu administratorii lor, potrivit unui aviz dat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la începutul săptămânii.

Prevederile se aplică fondurilor închise şi deschise, fondurilor de pensii, SIF-urilor. Potrivit avizului, vor fi considerate concertate şi fondurile care au acelaşi administrator.

Această măsură pare să nu convină SIF-urilor, în condiţiile în care anul acesta SIF1 Banat-Crişana a preluat jumătate din SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, iar SIF2 Moldova şi-a anunţat intenţia să preia cealaltă jumătate.

Costel Ceocea, preşedintele "SIF2 Moldova", ne-a declarat că este surprins de avizul dat de către ASF, în condiţiile în care, în ultima perioadă, s-a văzut o deschidere mare din partea ASF pentru revizuirea legislaţiei, astfel încât aceasta să fie aliniată cu cea europeană.

"Această dispunere modifică deciziile actuale ale CNVM din 2007, prin care, până la proba contrarie, SAI şi fondurile administrate nu acţionează în mod concertat", ne-a mai spus preşedintele SIF2, care a mai adăugat: "După şase ani, timp în care s-au făcut anumite progrese, cum ar fi ridicarea pragului (n.r. de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5%), iată că avem o dispunere de măsuri care anulează modul de abordare. În urma acestui aviz, putem presupune că «SIF1 Banat-Crişana» acţionează în mod concertat cu «SIF4 Muntenia», ceea ce este o abordare cât se poate de eronată".

Costel Ceocea s-a declarat surprins în mod negativ de avizul Autorităţii: "Ne surprinde. Ar trebui să fim preocupaţi de dereglementare. Societatea mamă a unui SAI se prezumă din start că acţionează concertat. În aceste condiţii, devenind acţionar la un SAI, eşti prezumat că acţionezi concertat cu Consiliul de Administraţie. Este aberantă o astfel de abordare".

Preşedintele "SIF Moldova" şi-ar dori ca un SIF să poată cumpăra acţiuni la un alt SIF, şi ne-a spus că nu înţelege de ce există teama de a nu se implementa acest lucru. Potrivit domniei sale, SIF2 a investit 550 de milioane de lei în economia reală, în ultimii patru ani.

Radu Hanga, Banca Transilvania: "ASF clarifică ceea ce, în fapt, era aplicat de mai mult timp"

În schimb, Radu Hanga, Director Strategie-Coordonare Grupul Financiar Banca Transilvania şi membru CA la SIF2, ne-a declarat că decizia luată de către ASF clarifică ceea ce, în fapt, era aplicat de mai mult timp. Potrivit domniei sale, deciziile luate de Autoritate (şi de către CNVM) în ultimii ani au fost de a considera că SAI acţionează în mod concertat cu fondurile de investiţii administrate. Radu Hanga ne-a mai declarat: "Din punctul de vedere al activităţii fondurilor de investiţii, reglementările în vigoare specifică, în mod clar, că SAI trebuie să acţioneze în interesul investitorilor în fonduri".

Dan Nicu, "BRD Asset Management": "Avizul ASF nu aduce modificări esenţiale prevederilor deja existente"

Dan Nicu, director general la "BRD Asset Management", este de părere că, în ceea ce priveşte fondurile deschise de investiţii, avizul ASF nu aduce modificări esenţiale prevederilor deja existente: "Avizul preia şi explicitează, de fapt, nişte prevederi ale legii. Aceste lucruri sunt menţionate în articolul 90 din ordonanţa 32 şi în prevederile legate de adoptarea la nivelul SAI a strategiilor privind exercitarea drepturilor de vot aferente instrumentelor deţinute în portofoliile administrate".

Domnul Dan Nicu ne-a mai spus că avizul Autorităţii nu creează nici un impediment şi că nu va crea nici un impact asupra fondurilor deschise de investiţii.

Prevederile avizului ASF

Un organism de plasament colectiv (OPC), care este administrat de un Consiliu de Administraţie/de Supraveghere, se prezumă că acţionează în mod concertat, până la proba contrarie, cu respectivul consiliu de administraţie/de supraveghere, potrivit avizului ASF.

De asemenea, avizul mai precizează că un OPC, constituit sub forma unui fond închis sau deschis de investiţii, şi care este administrat de către o Societate de Administrare a Investiţiilor (SAI), se prezumă, până la proba contrarie, că acţionează concertat cu respectiva SAI. Şi OPC-urile administrate de acelaşi SAI vor fi considerate că acţionează în mod concertat, până la proba contrarie.

Potrivit hotărârii ASF, până la proba contrarie, şi societatea-mamă a unui SAI se prezumă că acţionează concertat cu OPC-urile administrate de respectiva SAI.

Decizia ASF afectează şi fondurile de pensii private, acestea fiind considerate că acţionează în mod concertat între ele, dacă sunt administrate de aceeaşi societate de administrare, precum şi cu societatea de administrare a acestora. De asemenea, până la proba contrarie, şi societatea mamă a unui SAI şi fondurile de pensii administrate de respectiva SAI sunt prezumate că acţionează în mod concertat.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii: "Situaţia riscă să genereze o lipsă de încredere în predictibilitatea şi stabilitatea sistemului legislativ românesc"

ASF precizează că, la baza avizului privind concertarea fondurilor, a stat o cerere din partea "Ţuca Zbârcea & Asociaţii".

Avocaţii se declară, însă, surprinşi de conţinutul Avizului ASF nr. 54/2013, despre care spun că "este exact opusul a ceea ce au pledat şi argumentat" prin cererea lor.

Reprezentanţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii ne-au transmis: "Astfel, cererea noastră viza extinderea principiului statuat prin Decizia CNVM nr. 962/2007 şi la alte situaţii similare, precum fondurile pensii şi alte vehicule pur investiţionale a căror administrare este supusă unor reguli stricte de conduită a administratorilor şi de acţionare exclusiv în interesul participanţilor/investitorilor.

Avizul ASF nr. 54/2013 şi totodată Decizia ASF nr. 1134/2013, fără a furniza vreo motivare, schimbă radical abordarea statuată prin Decizia CNVM nr. 962/2007. Această situaţie riscă să genereze o lipsă de încredere în predictibilitatea şi stabilitatea sistemului legislativ românesc, cu impact direct asupra planurilor investiţionale şi calităţii investiţiilor pe piaţa locală. Mai mult, riscă să aducă prejudicii grave persoanelor care şi-au structurat investiţiile bazându-se pe Decizia CNVM nr. 962/2007".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. SIF -urile sunt obisnuite sa "faca" legea. Daca cineva e de alta parere, inseamna ca se opune dezvoltarii...averii administratorilor celor 5 SIF-uri si angajatilor acestora. "Impotriva economiei de piata si intereselor acetor instructori de partid". Costel Ciocea de ex. convoca "de principiu" AGA la BVB. Poate il alege si pe el cineva in CA.Dl. Fercala si ceilalti 4 Cavaleri ai apocalipsei SIF-urilor au investit din banii actionarilor milioane de Euro la SIBEX. Singurul avantaj l-a avut celebrulu Simionescu care a incasat sume exorbitante pentru a particpa la agape pantagruelice. Si CNVM/ASF nu a avut / are nimic de obiectat in apararea intereselor investitorilor/actionarilor acestor institutii nefiresti si a practicilor lor, care nu au nici o legatrura cu MIFID-ul pe care il "gestioneaza". toti au pareri si opinii impotriva Templeton, care daca e sa il analizam pe baza cifrelor seci e cel mai performant administrator. Dar cine e Mobius versus Ciocea& CO. "Un nimen"i care face performanta pt. actionari. Rusine sa ii fie !

    Vai de mine ce lovitura....Ii doare la trei metri ...in spate :)

    Extraordinar! Nu mai pot lucra impreuna intru finalizarea jafului programat...cate durere

    E mult de lucru si nu sa facut nimic in directia CA de la SIF-uri si a raportarilor !

    Daca in mod normal oricine pe piata raporteaza o detinere la 5%, 33% etc si la SIF-uri care au limita de detinere 5% raportarile ar trebui sa inceapa de la 1% ! 

    ART. 144^3(1) Administratorul care are într-o anumită operaţiune, direct sau indirect, 

    interese contrare intereselor societăţii trebuie să 

    îi înştiinţeze despre aceasta pe 

    ceilalţi administratori 

    şi pe cenzori sau auditori interni şi să  

    nu ia parte la nicio deliberare privitoare la această 

    operaţiune. 

    (2) Aceeaşi obligaţie o are administratorul în 

    cazul în care, într-o anumită operaţiune, 

    ştie că sunt interesate soţul sau soţia sa, rudele ori afinii săi până la gradul al IV-lea inclusiv. 

    (3) Dacă prevederile actului constitutiv nu dispun altfel, interdicţiile stabilitela alin. (1)şi (2), referitoare la participarea, la deliberarea şi la votul 

    administratorilor, nu sunt aplicabile în cazul în care 

    obiectul votului îl constituie: 

    a) oferirea spre subscriere, că 

    tre un administrator sau către persoanele 

    mentionate la alin. (2), de acţiuni sau obliga 

    ţiuni ale societăţii; 

    b) acordarea de către administrator sau 

    de persoanele menţionate la alin. (2) a 

    unui împrumut ori constituirea unei garan 

    ţii în favoarea societăţii. 

    (4) Administratorul care nu 

    a respectat prevederile alin. (1) 

    şi (2) răspunde 

    pentru daunele care au rezultat pentru societate. 

    ART. 144^4 

    (1) Este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum: 

    a) acordarea de împrumuturi administratorilor; 

    b) acordarea de avantaje financiare 

    administratorilor cu ocazia sau ulterior 

    încheierii de către societate cu aceştia de opera 

    ţiuni de livrare de bunuri, prestări 

    de servicii sau executare de lucrări; 

    c) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a oricăror împrumuturi 

    acordate administratorilor, concomitent 

    ăori ulterioară acordării împrumutului; 

    d) garantarea directă ori indirectă 

    , în tot sau în parte, a execută 

    rii de către administratori a oricăror alte obliga 

    ţii personale ale acestora faţă de terţe 

    persoane;

    1. SIF1 nu trebuia sa cumpere obligatiunile si hotelul de la balteanu !

      CA de la SIF1 partine in totalitate lui balteanu ! 

      Daca s-ar publica rapid detinatorii de peste 1% din SIF-uri ar iesi la iveala smecheria !

      In momentul de fata se coafeaza multe detineri ! 

    ma mira ca ASF a "deliberat" vreo 5 luni dupa ce avocatii au depus o cerere !

    Având în vedere adresa societății civile de avocați TUCĂ, ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII înregistrată la A.S.F. cu  

    nr. 5729/01.07.2013,

     

    Rog redactia ziarului "Bursa" sa faca demersuri la ASF pentru interzicerea acestor SAI-uri precum si eliminarea imediata a limitelor de detinere intr-o companie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb