Actualizare 11:53 Gabriel Oprea: "Nu am avut niciun rol în decizia pe care a luat-o UNPR"
Fostul vicepremier Gabriel Oprea susţine, pe pagina sa de Facebook, că nu a avut "niciun rol" în decizia pe care a luat-o UNPR privind fuziunea cu PMP, menţionând că ar fi preferat ca Uniunea Naţională pentru Progresul României "să meargă pe picioarele sale".
"Nu aş fi comentat nimic despre decizia conducerii UNPR privind fuziunea cu PMP. O fac, totuşi, pentru că există un comunicat al PNL în care sunt câteva neadevăruri care trebuie demontate. În primul rând, nu am avut niciun rol în decizia pe care a luat-o UNPR. Nu mai sunt membru al partidului şi nu particip la luarea deciziilor în partid. Demisia mea din UNPR nu este un act formal sau un gest de imagine, ci este o realitate cât se poate de concretă. Sunt un om serios şi, dacă spun un lucru, aşa fac. În al doilea rând, nu aş fi avut cum să particip la această decizie de vreme ce ea nu reflectă opiniile mele", a scris Oprea.
El şi-a exprimat regretul că proiectul UNPR, "ca partid de sine stătător", dispare.
"Dincolo de unele critici nejustificate, cred că e important să nu uităm că UNPR a păstrat stabilitatea României şi a ajutat-o să rămână pe drumul cel bun în toate domeniile vitale pentru societate. Îmi pare rău că munca mea şi a multor colegi se transformă în zestrea unei fuziuni de conjunctură. Aş fi preferat ca UNPR să meargă pe picioarele sale. Ştiu că era greu, dar succesul nu vine niciodată din soluţiile facile", a adăugat Oprea.
Potrivit acestuia, ideea unei "relaţii privilegiate" pe care ar avea-o cu Traian Băsescu este un neadevăr.
"Şi mă miră că tocmai PNL lansează în spaţiul public astfel de ipoteze. Traian Băsescu a fost preşedintele României şi l-am sprijinit în tot ceea ce ţine de siguranţa naţională, aşa cum fac şi în cazul lui Klaus Iohannis. Am făcut acest lucru din convingerea mea de militar şi nu din raţiuni politice. Iar acest lucru îl pot confirma foarte mulţi din liderii PNL care presupun că nici nu au văzut acest comunicat înainte de a fi transmis presei. Nu îi sunt dator cu nimic lui Traian Băsescu şi nici el mie. Ne respectăm, dar nu vedem lucrurile în acelaşi fel atunci când vine vorba despre România", a spus Oprea.
El şi-a exprimat speranţa că nu va fi "închis prematur" drumul unui proiect în care mulţi români au crezut.
"În privinţa deciziei UNPR, nu am nimic de spus în plus. Sper doar ca liderii partidului să-şi fi făcut toate calculele şi să nu fi închis prematur drumul unui proiect în care foarte mulţi români au crezut şi cred în continuare", a concluzionat Gabriel Oprea, conform sursei citate.
(M.I.)
-------
• ACTUALIZRE 10:43 Ponta: "Prin fuziunea cu UNPR, Băsescu va avea birou în curtea din Kiseleff a sediului PSD"
Traian Băsescu va avea birou în curtea din Kiseleff a sediului PSD, după ce PMP şi UNPR vor fuziona, a afirmat astăzi fostul preşedinte al social-democraţilor Victor Ponta.
"După ultimele mutări de pe scena politică au apărut nişte situaţii extrem de amuzante: 1. Prin fuziunea cu UNPR Traian Băsescu va avea de acum birou în curtea din Kiseleff a sediului PSD; 2. Marea şefă a Marelui PNL, fiica spirituală a Brătienilor - tovarăşa Alina Gorghiu Dej stă în sediul PD din Modrogan - în fostul birou al lui Traian Băsescu; 3. La ALDE (sediul USL) în fostul birou al lui Crin Antonescu stă acum Călin Popescu; 4. La PSD Liviu Dragnea stă în fostul birou al lui Mircea Geoană (în fostul birou al lui Adrian Năstase şi al meu este acum sală de primiri); 5. Premierul Cioloş stă în fostul birou al lui Emil Boc; 6. Achim Irimescu stă la Ministerul Agriculturii în fostul birou al lui Cioloş; 7. Petre Tobă stă la Ministerul de Interne în biroul lui Gabriel Oprea (fost al Elenei Ceauşescu); 8. Dl Klaus Iohannis stă în biroul de la Cotroceni care a fost al lui Ion Iliescu (nu în cel care a stat Băsescu); 9. La Senat în biroul ocupat înainte de Mircea Geoană, Vasile Blaga şi Crin Antonescu se afla acum Călin Popescu-Tăriceanu; 10. La Camera Deputaţilor fostul birou al lui Valeriu Zgonea a rămas vacant - va fi transformat de conducerea PSD în monument al căilor întortocheate şi de neînţeles ale politicii româneşti", a scris fostul premier pe Facebook.
(L.B.)
--------
Actualizare 10:04 Alina Gorghiu: "Nu cred că obiectivul fuziunii PMP-UNPR va fi atins"
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirmă că fuziunea dintre PMP şi UNPR nu este o surpriză şi consideră că obiectivul acestor formaţiuni de a intra în Parlament nu va fi atins, potrivit unor surse din presă.
"În politică este normal ca atunci când partidele care au rezultate uşor nesemnificative în alegeri locale să facă fuziuni şi alianţe, urmărind obiectivul intrării în Parlament, însă de multe ori sau de cele mai multe ori politica sfidează regulile matematice şi 1+1 nu fac întotdeauna 2. Nu este surpriză că s-a făcut această fuziune înainte de alegerile parlamentare, însă eu nu cred că obiectivul acestei fuziuni va fi unul atins", a declarat Gorghiu.
Ea susţine că, în prezent, Traian Băsescu "nu mai ţine la suprafaţă partidele, ci le scufundă".
"Este firesc ca după atâtea victorii electorale pe care le-a avut de-a lungul carierei sale politice să vină şi această etapă", a adăugat Gorghiu.
Cu privire la o alianţă post-electorală cu PMP, liderul liberalilor a afirmat că nu poate să excludă o variantă pe care nu o vede fezabilă.
"Eu cred că această formaţiune nu va face pragul electoral de 5% pentru a intra în Parlament", a arătat Gorghiu, conform sursei citate.
(M.I.)
-------
Partidul Mişcarea Populară va fuziona cu Uniunea Naţională pentru Progresul României, a anunţat, ieri, liderul PMP, Traian Băsescu. Domnia sa a precizat: "Am finalizat un proces de negociere, care durează de două săptămâni, un proces de fuziune între Partidul Mişcarea Populară şi UNPR. Sunt destui parlamentari din UNPR care au plecat la PSD, nu ne deranjează, pentru că opţiunea noastră este să facem o fuziune cu un partid în care cea mai mare parte a parlamentarilor nu au opţiune pentru PSD".
Potrivit acestuia, votul pentru fuziune în forurile decizionale a fost în unanimitate: "Noul partid se va numi Partidul Mişcarea Populară, însemnul electoral se menţine cel al PMP şi imnul este al PMP. Va fi o distribuţie echilibrată a puterii în teritoriu, adică de 50 la 50%. PMP actual are doi prim-vicepreşedinţi, noul partid va avea patru prim-vicepreşedinţi. Eu cu domnul Steriu am lucrat foarte bine când eram preşedinte, nu ne-am cunoscut nici ieri, nici alaltăieri, am lucrat destul de bine împreună".
La rândul său, liderul UNPR Valeriu Steriu s-a arătat încrezător că fuziunea cu PMP reprezintă "'proiectul cel mai bun'': "Este un proiect în care ne-am pus speranţe să oferim un viitor celor care ne-au votat la alegerile locale. (...) Sunt peste 300.000 de voturi care aşteaptă ca şefii de organizaţie, colegii noştri, care sunt astăzi pregătiţi în judeţe, care sunt în Parlament, să poată continua în toamnă, la nivel parlamentar, toate proiectele pornite. Am spus că vom avea o politică de alianţe care să ne permită o dezvoltare, o creştere şi o menţinere a echilibrului în România între cele două mari puteri. Cred că sunt foarte mulţi români care vor să aleagă altceva decât PSD sau PNL şi cred că împreună putem oferi alternativa, în primul rând pentru capitalul românesc autohton, pentru agricultori, pentru cei care produc în România şi pentru cei care au într-adevăr speranţă că România poate să dea mai mult în viitor. În unanimitate colegii mei au spus că aceasta este varianta cea mai bună, suntem încrezători că avem în faţă proiectul cel mai bun".
Traian Băsescu a mai spus că nu exclude posibilitatea ca unele organizaţii de la Partidul Mişcarea Populară sau de la Uniunea Naţională pentru Progresul României să fie nemulţumite de fuziunea celor două formaţiuni: "Nu suntem în poziţia să facem evaluări în momentul de faţă, dar ştim sigur că vom fi mai puternici după ce realizăm fuziunea. Nu va fi fuziune cu doi preşedinţi, cu copreşedinţi, va fi o fuziune care se votează miercuri şi se termină joi, săptămâna viitoare. Am stabilit partajare 50 - 50. Avem doi prim-vicepreşedinţi, vor veni şi doi prim-vicepreşedinţi de la UNPR, propuşi de UNPR, un preşedinte executiv care va fi omologul lui Eugen Tomac".
Noul PMP va fi condus în continuare de Traian Băsescu ca preşedinte, iar liderul UNPR Valeriu Steriu va fi preşedinte executiv împreună cu Eugen Tomac.
Întrebat dacă preşedintele de onoare al UNPR Gabriel Oprea va face parte din noul partid, Băsescu a spus că acesta "nu este membru al noului partid", iar după fuziune nu va mai exista UNPR. "Rămâne doar cu onoarea", a afirmat Băsescu despre Oprea.
Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE, a reacţionat ieri, afirmând că nu este surprins de anunţ, nefiind vorba despre un eveniment demn de a fi comentat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 13:14)
basescu este de acceasi teapa cu oprea si niculicea