LUCIAN CROITORU, BNR, DESPRE MENŢINEREA DOBÂNZII : "FED arată că vremurile normale încă nu s-au întors"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 septembrie 2015

"FED arată că vremurile normale încă nu s-au întors"

Federal Reserve (FED) a procedat corect menţinând dobânda cheie aproape de zero, ne-a spus Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), apreciind că nu erau îndeplinite condiţiile pentru o majorare a nivelului dobânzii de politică monetară.

Mesajul FED, prin amânarea ratei dobânzii, este că vremurile normale nu au revenit încă, scrie domnia sa pe blogul Băncii Centrale, subliniind: "Datele care rămân cu adevărat relevante pentru o creştere a ratei dobânzii - o inflaţie înaltă şi anticipaţii inflaţioniste înalte - nu există".

Domnul Croitoru explică faptul că, în ultimele câteva decenii, evoluţiile ratelor dobânzii de politică monetară în ţările dezvoltate, mai ales în SUA, au respectat următorul model: în timpul fiecărei recesiuni, au scăzut pentru o scurtă perioadă, apoi au crescut, fără să reatingă nivelurile anterioare.

"Acest model «scădere-creştere» era normalitatea şi nu a mai funcţionat la ultima recesiune. După ce au scăzut, ratele dobânzilor au rămas aproape de zero în ultimii aproape şapte ani".

În aceste context, "«defectarea» modelului, adică pierderea normalităţii", ar face din reluarea creşterii ratei dobânzii în SUA fără îndeplinirea condiţiilor de mai sus un caz unic şi special în istoria recentă, opinează Lucian Croitoru, adăugând: "În primul rând, nu se ştie cum vor reacţiona pieţele la o creştere a ratei dobânzii de politică monetară, după ce aceasta a fost virtual zero pentru atâţia ani. Mai exact, nu se poate anticipa reacţia publicului la revenirea la normalitate".

Domnia sa apreciază că o creştere a ratei dobânzii de politică monetară va fi un semnal că FED consideră că s-a revenit la normalitate, în sensul definiţiei de dinainte de criză: "Sentimentul că economia a revenit la normal este deja răspândit în SUA, după aproape şapte ani de la intrarea în Marea Recesiune (Summers, 2015). Creşterea ratei dobânzii nu ar face decât ca Fed-ul să valideze aceast sentiment. Numai că o astfel de validare nu are voie să fie invalidată de evoluţiile ulterioare ale economiei. În caz contrar, credibilitatea băncii centrale ar putea fi serios erodată. Astfel, Fed-ul este nevoit să fie foarte atent la datele relevante din economie, care indică sau nu necesitatea creşterii ratei dobânzii, adică să facă viitoarea creştere dependentă de date".

Vineri, după ce FED a decis să menţină rata dobânzii, alimentând temerile legate de mersul economiei globale, bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ, fiind afectate, în principal, titlurile exportatorilor din regiune. Pieţele bursiere europene s-au redresat, luni, după ce, în timpul week-end-ului, trei oficiali FED au declarat că majorarea dobânzii este garantată pentru anul curent.

Având în vedere că Federal Reserve nu renunţă la ideea unei viitoare majorări a ratei dobânzii, dolarul intră pe un trend de creştere şi pare că va ajunge până la paritatea cu euro, în următoarele 12 luni, potrivit analiştilor, în condiţiile în care dolarul nu a mai fost la paritate cu euro din luna decembrie 2002.

O întărire a dolarului va tempera cererea internă în SUA, în timp ce China şi zona euro se străduiesc să crească exporturile, inclusiv către SUA, ca să compenseze slăbiciunile propriilor cereri interne, scrie reprezentantul BNR.

Lucian Croitoru aminteşte că, în luna mai 2013, simplul anunţ al lui Ben Bernanke, preşedintele FED de la acea vreme, că s-ar putea stopa procesul de relaxare cantitativă a produs mişcări semnificative de capitaluri.

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia că o creştere a ratei dobânzii, chiar şi de numai câteva puncte de bază, va putea produce mişcări de capitaluri, care pot aprecia dolarul, având efecte de frânare a creşterii economice.

Rezerva Federală va avea nevoie de dovezi clare că după prima creştere a ratei dobânzii din ultimii 11 ani va urma o altă creştere, şi nu o reducere forţată a ratei dobânzii, spune domnul Croitoru, precizând: "Orice bancher central responsabil ştie că o evoluţie în zig-zag a ratei dobânzii din cauza unor «greşeli neforţate» spulberă credibilitatea de care politica monetară are atâta nevoie".

Domnia sa conchide că, asemeni oricărei bănci centrale independente, FED va creşte rata dobânzii când va fi sigură că aceasta constituie începutul unui nou ciclu de întărire a politicii monetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb