Creşterea sustenabilă a economiei româneşti este singura sursă reală de venituri pentru a acoperi cheltuielile cu asistenţă socială, în condiţiile în care economiile făcute de sectorul privat după 2009 au fost folosite de guvernanţi pentru a mări cheltuielile curente, iar creşterea reglementării a mărit birocraţia, a declarat astăzi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unui summit organizat de fundaţia Romanian Business Leaders (RBL).
După criza din 2009, companiile private au redus cheltuielile, au crescut ecomisirea şi au reuşit să se adapteze mai bine, în contrast cu sectorul public, a explicat economistul, potrivit News.ro.
Croitoru a spus: "Sectorul public a crescut cheltuielile şi a economisit mai puţin. Bugetul public a crescut cheltuielile curente şi a mutat economiile în cheltuieli curente. Pe termen lung, măsurile luate ad-hoc au dus la acest rezultat".
Potrivit acestuia, creşterea gradului de reglementare din ultimii ani a adus şi un avans al gradului de birocraţie, în contextul în care politicienii aflaţi la putere au tentaţia de a apela la măsuri ad-hoc şi de a aborda problemele în mod populist, fără un plan sustenabil pe termen lung.
Cu toate acestea, economia arată că cheltuielile cu asistenţa socială pot fi acoperite doar prin productivitate, a precizat economistul.