Lucian Croitoru: Criza a început şi se va termina cu întârziere în ţara noastră

MIHAELA MIHAI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 septembrie 2009

Lucian Croitoru

Lucian Croitoru

Sfârşitul anului aduce atenuarea scăderii economice

Scăderea economică în trimestrul al treilea va fi de o magnitudine similară cu cea din trimestrul al doilea, este de părere Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

Economia va da semne de redresare de-abia în al patrulea trimestru al acestui an, a declarat domnul Croitoru, în cadrul unei conferinţe Finmedia, adăugând că deşi se va înregistra tot o scădere economică, rezultatul va fi mai bun decât în al treilea trimestru.

"România a intrat în criză cu o întârziere de aproximativ un an faţă de statele dezvoltate", afirmă domnul Croitoru, precizând că reluarea creşterii economice se va face tot cu o uşoară întârziere, de 8 până la 12 luni.

Domnia sa a menţionat că, pe plan mondial, se pot observa deja unele semne ale ieşirii din criză, precum stabilizarea preţurilor la active imobiliare în SUA, creşterea preţului la petrol sau reluarea comerţului. Oficialul BNR atrage atenţia şi asupra faptului că deşi existenţa aces-tor semne este clară, sustenabilitatea cauzelor care au dus la apariţia lor pot fi puse sub semnul întrebării. "Dacă ele sunt doar rodul stimulilor fiscali, vor dispărea în curând", explică domnul Croitoru, adăugând: "Intuiţia mea este că aceste semne se vor menţine chiar şi dacă încetează stimulii fiscali, întrucât se va reface un nivel critic de încredere care va permite o creştere rapidă."

Canalele prin care criza a afectat economia noas-tră, potrivit domnului Croitoru, au fost cel comercial - prin reducerea exportului -, cel financiar, al încrederii - al cărui deficit s-a transferat din plan mondial şi în ţara noastră -, şi al ratei de schimb,- prin deprecierea monedei naţionale. Tot cele patru canale vor acţiona simetric în sensul revigorării economice, opinează domnul Croitoru.

2010-2011, anii reformelor

Din perspectivă macroeconomică, ţara noastră este stabilă, susţine oficialul BNR. Domnia sa este de părere că în următoarele 2-3 luni luptele politice se vor intensifica, fără, însă, a afecta economia.

"Există riscul ca aceste evenimente (n.r. alegerile) să producă derapaje în politica fiscală, ceea ce ar afecta temporar stabilitatea economică", a declarat domnul Croitoru, arătând că acest risc va dispărea odată cu sfârşitul alegerilor.

Potrivit domniei sale, anii 2010 şi 2011 vor fi mai favorabili implementării reformelor.

Tot următorii doi ani vor fi şi cei în care trebuie redus deficitul bugetar de la 7,6% (valoare previzionată pentru acest an) la sub 3%, pentru ca ţara noastră să intre în mecanismul cursului de schimb ERM2 (Exchange Rate Mechanism), în 2012, şi să adopte euro la începutul lui 2015, atrage atenţia Lucian Croitoru: "Vor fi doi ani dificili, fiind necesară o voinţă politică foarte mare şi o foarte bună coordonare". Domnia sa se arată încrezător în capacitatea clasei politice să ducă la bun sfârşit reformele: "Clasa politică s-a dovedit devotată implementării acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), înţelegând că instabilitatea ar duce la deprecierea semnificativă a leului".

Lucian Croitoru: Nu capitalismul este de vină pentru criză, ci cei care îl administrează

Oficialul BNR identifică trei vinovaţi pentru producerea crizei, respectiv băncile centrale, politicienii şi reglementatorii.

Intervenţiile statului în economie (măsuri keynesiste) reprezintă un "pas mare într-o direcţie greşită", potrivit domnului Croitoru. Domnia sa a explicat că recurgerea la măsuri keynesiste poate duce la pierderea încrederii, aşa cum s-a întâmplat după al doilea Război Mondial, şi la o inflaţie mai mare, ca în anii "70.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb