Oricare ar fi dimensiunea salariilor sau a veniturilor la Banca Naţională a României (BNR), ele sunt conform legii iar competenţa echivalentă cu cea existentă la nivel mondial, de care Banca are nevoie nu se poate obţine fără venituri adecvate, a declarat economistul Lucian Croitoru, într-o postare publicată pe blogul opiniibnr.ro.
"Oricare ar fi dimensiunea salariilor sau a veniturilor la BNR, ele sunt conform LEGII. Iar LEGEA e suficient de înţeleaptă pentru a înţelege că în BNR este nevoie de competenţa echivalentă cu cea existentă la nivel mondial, care nu se poate obţine fără venituri adecvate. Mâine se vor folosi aberaţii pentru a ataca alte instituţii, după cum va dicta logica populismului. Propovăduirea dispreţului faţă de argument pe care o face populismul televizat va submina, treptat, toate instituţiile democraţiei", a precizat economistul BNR.
El a subliniat faptul că afirmaţiile din emisiunle de la Realitatea TV, în cadrul căreia BNR a fost acuzată de lipsă de transparenţă reprezintă un atac la adresa unei instituţii independente care se supune numai legii.
"În emisiunile respective s-au folosit masiv aberaţii pentru a ataca BNR, o instituţie independentă în sensul că se supune numai LEGII. Aseară, subiectul era lipsa transparenţei politicii privind salariile din BNR, cu accent pe salariul şi venitul guvernatorului. Nu a trebuit prea mult pentru a se decide de nişte amatori în finanţe, că BNR a luat un împrumut prea mare de la FMI, că falimentul unor bănci e vina BNR, că BNR şi guvernatorul nu şi-au utilizat "aura" pentru a respinge anumite numiri politice, de parcă acest lucru este posibil. Aberaţii! Ştim şi noi cum se negociază de către partide aceste numiri", a adăugat Lucian Croitoru.
Lucian Croitoru a mai precizat că lansarea de către politicieni şi de către jurnalişti a unor acuzaţii neargumentate se va întoarce împotriva lor, în condiţiile în care dispariţia argumentului duce la dispariţia limbajului comun cu ajutorul căruia este descrisă realitatea.
"La un moment dat, când argumentul îşi va pierde total rolul reglator în dezbaterea publică, oamenii nu vor mai înţelege problemele reale cu care se confruntă societatea şi le vor nega, acceptând doar ceea ce este facil. Atunci, când vor avea nevoie să adopte măsuri corectoare necesare, politicienii vor descoperi că limbajul şi argumentele lor în favoarea măsurilor corectoare nu vor avea tracţiune. Iar fără corecţii nu se poate merge înainte", a mai scris Lucian Croitoru, pe blogul opiniibnr.ro.
1. de ce am avut nevoie de 10 miliarde
(mesaj trimis de The Brute în data de 09.08.2016, 18:17)
stimate domnule Croitoru,
acei bani au fost utilizati pentru inlocuirea RMO. In 2009 azi facut -o cu intelepciune, in 2012 cu acordul ECB:-)
2. Beneristilor, nu va dati in spectacol!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 09.08.2016, 18:34)
"populismul televizat va submina, treptat, toate instituţiile democraţiei"
Aproape "toate instituţiile democraţiei" sunt praf si pulbere, se dovedesc a fi doar instrumente eficiente in slujba pradatorilor, pntru a jefui tara. Parlamentul, Guvernul, Justitia, mai trebuie ele atacate? Nu sunt ele praf si pulbere?
BNR, prin rezultatele remarcabile obtinute, in timp, este o institutie care inspira incredere. Mai mult, pare a fi singura institutie care mai poate tine oarecum in friu dezmatul economico-financiar al parlamentarilor si executivilor. Dar faptul ca reprezentantii ei, remarcabili, se gindesc doar la ei si la legile lor si deloc la situatia generala a taranilor tarii, cu veniturile lor mizerabile, ma face sa cred ca este mult loc de mai bine. Avind in vedere salariile si pensiile mizerabile a marii majoritati a romanilor, veniturile beneristilor nu pot fi cit vor ei, chiar daca sunt conforme unor legi facute de ei sau stapinii lor. Ca sa-si mentina credibilitatea, trebuie sa dispuna de un bun simt, pe masura capacitatii lor intelectuale. Adica, ar fi bine sa mai lase la o parte egoismul asta feroce pe care-l neasteptat il scot in evidenta si sa sa se gindeasca impreuna cu restul guvernantilor cum insanatosesc sistemul monstruos deformat de salarii si de pensii ale romanilor. Ca au si capacitatea si datoria! Aceasta fara a ne mai gindi la faptul ca beneristii mai au mult, mult de mers pina a ajunge departe: dobinzile si comisioanele percepute de banci cetatenilor sunt inca mari si multe.