Lucian Heiuş, ANAF: "Principalul beneficiar al plăţilor cu cardul este consumatorul"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 aprilie 2023

Sursa foto: facebook / Lucian Heiuş

Sursa foto: facebook / Lucian Heiuş

"Revolut este o bancă ce se supune regulilor bancare" "Evaziunea fiscală şi faptele de corupţie, în general, apar prin mişcarea numerarului" "În România, evaziunea fiscală scade de la an la an"

Principalul beneficiar al plăţilor cu cardul este clientul, al doilea este agentul economic şi abia în al treilea rând este vorba despre creşterea încasărilor la bugetul de stat, a afirmat ieri Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, cu ocazia unei conferinţe de presă ce a marcat lansarea campaniei de informare promovată sub sloganul "Acceptă plata cu cardul", împreună cu Asociaţiea de Plăţi Electronice din România (APERO) şi Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).

Preşedintele ANAF a afirmat: "Pentru consumatorul final, cel care merge într-un magazin sau restaurant, este important ca plăţile să fie făcute prin mecanismele moderne de plată. De asemenea, este şi o obligaţie legală pentru că, începând cu 1 ianuarie 2023, a fost aprobată Legea 370, care obligă societăţile ce realizează vânzări în numerar peste 50.000 de lei anual să accepte plata cu cardul sau prin alte mijloace moderne".

Lucian Heiuş a adăugat: "Principalul beneficiar al acceptării plăţilor cu cardul este consumatorul, dumneavoastră ca cetăţean. Foarte mulţi oameni vor să plătească cu cardul, este mult mai simplu, mult mai rapid (...). Al doilea beneficiar este agentul economic care poate să vândă mai multe produse şi probabil mai bine şi abia în al treilea rând este vorba despre creşterea încasărilor la bugetul de stat".

Preşedintele ANAF a subliniat că, probabil, vor exista şi reacţii adverse faţă de o această campanie privind plăţile cu cardul. "Există deja, cel puţin în spaţiul virtual, adepţii teoriilor conspiraţioniste. Că dacă plăteşti cu cardul (...) sunt guvernele mondiale care vor să te controleze. Este o prostie incredibilă. Cu toţii vrem să fim la nivelul ţărilor dezvoltate, unde cash-ul aproape nu mai circulă", a spus Lucian Heiuş. "Ne ajută şi pe noi, ANAF-ul, ca toate plăţile să fie făcute cu instrumente moderne, prin bănci, pentru ca evaziunea fiscală să fie redusă".

"Multe vânzări online care au fost livrate prin curier, cu plata ramburs, nu au fost declarate"

Conform preşedintelui ANAF, analizele realizate după primul termen de depunere a declaraţiilor de către firmele de curierat arată că multe vânzări online care au fost livrate prin curier, cu plata ramburs, nu au fost declarate.

Lucian Heiuş a afirmat: "Din păcate, la primul termen de depunere a Declaraţiei 395, ce a fost implementată anul trecut, firmele de curierat (...) pe analizele pe care le-am făcut, am constatat nişte lucruri pe care le previzionam. Foarte, foarte multe din vânzările în sistem online din aceste platforme şi care au fost duse prin curier, cu plata ramburs, nu au fost declarate sub nicio formă".

Conform preşedintelui ANAF, peste 20.000 de oameni care au vândut prin acest mecanism, cumulând împreună vânzări de două miliarde de lei, nu au depus nicio declaraţie. "Cel mai mult, o persoană a vândut anul trecut de 44 milioane de lei produse cosmetice fără să depună nicio declaraţie. Am identificat-o pentru că plăţile au fost făcute prin ramburs", a spus Lucian Heiuş.

Întrebat de jurnalişti dacă tranzacţiile cu Revolut sunt la fel de bine monitorizate precum celelalte plăţi, preşedintele ANAF a afirmat: "Da, cu siguranţă da! Revolutul este o bancă, care se supune regulilor bancare. Orice informaţie pe care o solicităm către Revolut ne este pusă la dispoziţie. Este o legendă conform căreia, dacă ai bani pe carduri emise de Revolut, nu intră în sistemul general. Intră în sistem şi pot fi monitorizate atunci când există riscuri de fraudă sau evaziune fiscală. Noi, ANAF-ul, colaborăm foarte bine cu Revolut. Nu avem nicio problemă de schimb de informaţii cu această companie".

Conform preşedintelui ANAF, odată cu creşterea volumul plăţilor prin mijloace moderne, evaziunea fiscală şi faptele de corupţie vor scădea.

"Evaziunea fiscală şi faptele de corupţie, în general, se întâmplă prin mişcarea numerarului (...). Bineînţeles că, în momentul în care se vor face tot mai multe plăţi prin sistemul bancar, prin carduri, plăţi cu telefonul şi alte metode moderne, inevitabil, atât evaziunea fiscală, cât şi fapte de corupţie vor scădea. Într-un scenariu ipotetic, dacă nu ar mai circula numerarul deloc, totul ar fi la suprafaţă, la vedere. S-ar înregistra absolut tot. Nimic nu ar mai putea fi substras, nedeclarat", a spus Lucian Heiuş. "Evaziunea fiscală există, iar România nu are cea mai mare evaziune fiscală din Europa (...). De la an la an, evaziunea fiscală din România scade. Este un fenomen recunoscut şi de Comisia Europeană", a adăugat preşedintele ANAF.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Daca toata lumea s-ar gandi sa-si plateasca impozitele nu ar exista aceasta retinere asupra platii cu cardul. Dar tentatia e mare sa lucrezi la negru, pentru ca retii tot castigul, si cand te gandesti ca profitul normal la un srl e undeva la 5-10 % din cifra de afaceri, fiindca 50% sunt taxe(salarii, tva, taxa de orar, de apa de poloaie, pt reclama, de imm, imp pe venit, pe profit, pe masina de 3,5 t dc intri in oras, taxe de 10 ori mai mari ca la pf pt cladiri, etc), daca adaugi acel 50% la cei 5-10% inseamna ca deja ai facut cu 500% mai mult profit decat unul ce-si plateste taxele.

    Si apoi te gandesti ca guvernantii fura din taxe, si printeaza bani si imprumuta bani in nestire sa-si acopere furaciunile si incompetenta, si iti vine si mai putin sa platesti. 

    1. E un avantaj pentru om, se elimina economia subterana. Daca ai citit mai sus nu e corect ca unii sa lucreze la negru si sa duca acasa de 6 ori mai multi bani decat cine plateste taxe, dar si acela beneficiaza de drumuri, de politie scoli, armata etc. Sunt si in orase locuri unde nu iei bon si nu poti plati cu card, niste exemple rapide, la mecanicul auto , la sala de sport, la coafor, unii dentisti etc . Nu mai vorbesc de sa zicem cei ce vand tigari la coltul pietei, e unul la nopi pe strada care se ocupa cu tigari, construieste case ca sa spele banii ma gandesc, tot cate 2 -3 odata(mai tiganel dar nu asta-i important). Pai cine vinde tigari legal cu bon fiscal si taxe are genul asta de bani? Nu , poate face de o casa odata la 5 ani sau mai mult. Se estimeaza ca 30% din economie e la negru. Nu zic ca si risipa taxelor e mare, furaciunea la fel. Rezultatul se vede.

    Taxele si impozitele sunt mari ca sa aiba angajatii la stat salarii uriase .

    Principalul beneficiar al plăţilor cu cardul este satana , pe care voi il inscaunati...

    Nu este de joaca cu cardurile. Banii reali sunt garantul autonomiei cetateanului fata de stat. Odata ce tranzactiile vor deveni electronice, statul ne va avea la lesa. Ca si la Canadieni, daca te revolti, sau nu te conformezi, se va face o proprire pe cont. Daca ai intre 18 - 60 de ani, si nu te prezinti sa aperi lumea libera, ti se va bloca accesul la banii tai. Cash is King !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb