LUCIAN ISAR AVANSEAZĂ "OPŢIUNEA DE AUR" A PSD: "Pilonul II de pensii va dispărea prin exprimarea liberă a participanţilor"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iunie 2018

"Pilonul II de pensii va dispărea prin exprimarea liberă a participanţilor"

Pilonul II de pensii va dispărea prin exprimarea liberă şi neîngrădită a opţiunii participanţilor la această schemă, consideră analistul financiar Lucian Isar. Acesta este de părere că lipsa de investiţii în educaţie a administratorilor de fonduri de pensii facultative şi complacerea în a rula bani doar pentru lobby şi comunicare strategică, şi nu pentru educaţia onestă a participanţilor, va avea urmări.

Lucian Isar ne-a precizat: "PSD va oferi o serie de opţiuni participanţilor la Pilonul II. Opţiunea de AUR a PSD este de a oferi fiecărui participant la Pilonul 2 posibilitatea de a cere banii acumulaţi până acum pentru a-i investi fiecare după cum crede, desigur după plata unui impozit de 10%.

Administratorii Pilonului II vor fi obligaţi să vireze banii în contul doritorilor în maxim zece zile bancare de la înregistrarea cererii şi să colecteze impozitul aferent.

Toţi cei care consideră că pot genera rentabilităţi mai bune vor avea aceas­tă şansă pe cont propriu, des­chizând conturi individuale la societăţi de brokeraj, la bănci or prin alte forme de tranzacţionare fără cont. Ceilalţi vor folosi banii pentru a investi, în prezent, în propria bunăstare, adică în consum.

PSD rezolvă problema depăşirii deficitului bugetar în 2018, oferind aceas­tă libertate de alegere, şi încetineşte scăderea ritmului de creştere a economiei, provocat de întărirea politicii monetare şi de credit.

Opţiuni alternative oferite împreună cu Opţiunea de AUR vor fi:

- Mutarea soldului către un adminis­trator de fonduri de pensii deţinut de stat, ce va investi conservator, majoritar, în titluri de stat, dar cu un comision redus de doar 0,1% din suma pe an;

- Mutarea soldului către un adminis­trator de fonduri de pensii Pilon 3 (favorizaţi fiind cei care au doar Pilonul III în administrare);

- Mutarea către Pilonul I;

- Rămânerea în actuala poziţie.

Opţiunea de AUR va fi folosită de marea majoritate a participanţilor la actuală schemă".

Afirmaţiile lui Lucian Isar vin în contextul în care, în ultima perioadă, au avut loc diverse declaraţii şi opinii pe marginea Pilonului II de pensii. Publicarea pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a Programului legislativ 2018, care anunţa existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018, a declanşat, recent, un şir de reacţii atât la nivel politic, cât şi în rândul oamenilor de afaceri.

Ion Ghizdeanu, preşedintele CNSP, a spus că informaţiile legate de suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuţii publicate din greşeală, iar autorităţile dau asigurări că nu se va întâmpla aşa ceva de la 1 iulie.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, la vremea respectivă, că Guvernul nu este de acord cu această propunere care a venit din partea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prog­noză (CNSP). Premierul Dăncilă a declarat că exclude faptul că Guvernul ar putea desfiinţa Pilonul II de pensii.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis este de părere că "a apărut un ping-pong de declaraţii - ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă".

Iohannnis a menţionat, recent: "Este foarte, foarte îngrijorător, aceas­tă abordare este, deja, la limita unei guvernări diletante, foarte toxice şi îi somez pe guvernanţi să-şi revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legală de Pilonul II, fiindcă aici nu este vorba de nişte bani care sunt ai statului sau bani publici, sunt bani privaţi, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II şi nu poţi să te joci cu aşa ceva. Pe de altă parte, aici avem de-a face cu o chestiune care trebuie clarificată şi planificată pe termen lung. Nu plăteşte nimeni o contribuţie la pensie ca să primească banii a doua zi şi riscul cel mai mare pe care îl văd aici este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta şi a gestiona sistemul de pensii şi lumea deja începe să-şi pună întrebări. (...) Aşa nu se poate, este nevoie de o clarificare fermă, sper eu o clarificare în sensul că PSD nu se atinge de aceşti bani şi atunci lucrurile se pot clădi mai departe".

În data de 20 mai 2008, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) primeau în administrare primele contribuţii ale românilor. În cei zece ani de funcţionare, Pilonul II a primit în administrare contribuţii totale în valoare de 35,7 miliarde de lei, la care fondurile de pensii au adăugat prin investiţii câstiguri nete în valoare de 7 miliarde de lei. În total, cele 7 fonduri de Pilon II administrează active nete de 42,7 miliarde de lei, în beneficiul a 7,13 milioane de români care sunt înscrişi la acest sistem, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Prin urmare, valoarea medie a contului individual de pensie privată este de aproape 6.000 de lei, iar peste 1,2 milioane de participanţi au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul lor. În cei 10 ani, Pilonul II a generat un randament mediu anual de 8,15%, adică un total de peste 127,5%.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. ...

    1. ..."lipsa de investiţii în educaţie a administratorilor de fonduri de pensii facultative şi complacerea în a rula bani doar pentru lobby şi comunicare strategică, şi nu pentru educaţia onestă a participanţilor, va avea urmări."

      Daca depui banii la banca ce educatie financiara primesti? Daca depui banii intr-un fond de investitii ce educatie primesti? 

      Alta intrebare! 

      Ce a aia "adminis­trator de fonduri de pensii deţinut de stat"? Cam cate fonduri de pensii adiministrate de stat sunt? 

      Eu unul nu sunt interesat de nici o alternativa, oricare ar fi ea la pilonul 2 actual. 

      PSD nu vrea decat sa acopere deficitul din banii pilonului 2. Nu sunt, de fapt nu au fost niciodata, interesati de bunastarea poporului care i-a ales.

      Sunt interesati doar de propriile buzunare! Agenda cetateanului alegator nu a coincis niciodata cu cea a politicienilor "socialisti". 

    Pensia oricum e compromisa prin structura pietei muncii,asa ca e Pilonul 1,2...xxx cel mai important o sa fie conditiile macroeconomice din acel moment,restul e gargara ieftina!

    Din start este o excrocherie prin faptul ca apare cuvantul pensie in tittlu. Nu este adevarat din experienta proprie pe pilonul III pot sa spun ca este un fond de administrare si nu de pensie.In 10 ani am acumulat suma de 12000 lei (de fapt am cotizat 7 ani si mi-a trecut) La 60 ani optinea a fost sa-mi iau banii s-au sa primesc lunar o suma. un calcul simplu arata ca asta insemna sa primesc 50 lei pe luna in 20 ani, ceea ce e o gluma, nu pensie. Pentru ca am retras toata suma am fost tepuit si de stat cu 16% (acum este 10%)

    1. Oricum n-ai fi vazut cei 10 % sau 16% aia erau ai statului de la inceput insa nu ti i-a luat( statul) pt ca stia ca ti-i va lua cand incasezi pensia. Daca n-ai fi dat banii la Pensie si i-ai fi luat in mana i-ai fi luat doar dupa ce cei 10-16% ar fi fost opriti de firma pt stat ca impozit.

      asta am spus multora, dar ei nu inteleg decat ce vad la tv :)))) la 65 de ani iti dau baietii fondul de 10000 euro si iti ureaza ani multi! si pensia?

    Cat de legal e sa contribui lunar si statul sa te impoziteze cand iei banii inapoi? Iata de ce nu merita sa pui in pilonul 2 sa te FURE statul de 10 % !!!

    Deja guvernul e bun de dat in judecata pt prejudicii cauzate de raspandirea de informatii false si de Alta natura, care au provocat pierderi din investitii, inclusiv in potofoliile pilonului II.

    1. esti bolnav cu capul? cred ca ai # pe creier...scade piata din cauza ca si creste, de ce nu investetsc profesionistii pe piete internationale sa nu aibe risc de lichiditate? pentru ca nu stiu decat sa incaseze comision...radu craciun liderul lor? imi vine sa

      Daca dai foc la tara, normal ca scade piata, dar asta nu inseamna ca este o evolutie normala a pietei.

      Au atentat la fondul meu de pensii, mi-au produs perejudicii materiale prin intentiile lor declarate cu directionare precisa spre banii mei, deci sunt buni de plata. 

    isare sunt si eu de acord cu tine macar o data,am un coleg care a iesit la pensie lucrind in conditii speciale si regreta mult si-l ustura buzunarul datorita faptului ca a contribuit la pilonul 2 de pensii

    1. Toti spera la pensii speciale, deci traiasca pilonul I. Nu o sa fie cine sa mai platrasca pensii, deci ce se acumuleaza la pilonul II va fi toata pensia. Daca hotii continua tot asa, in 5 ani raman doar ei su bugetarii aici.

      De ce pilonul l l nu trebuie sa fie obligatoriu ?Daca statul te obliga, in caz de faliment al unui fond de pensii , statul platesteAsa e raspunderea ta ca ai optat In cazul ca este optional statul poate sa te lase sa cotizezi cu ce suma doresti Faci o cerere la patron ..

      Nationalizarea pilonului ll este o diversiune. Cum poate statul sa-ti ia banii din contul tau .Asta ar fi o hotie de cretin, sa furi din conturile cetatenilor tai.D.N.A-ul(acum , datorita unor pseudoprocurori e partial deconectat )ar intra in priza total .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb