LUCIAN ISAR: "Euro poate să fie mâine 4 lei, dacă vrea BNR"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 noiembrie 2017

"Euro poate să fie mâine 4 lei, dacă vrea BNR"

"Evoluţia cursului şi a dobânzii ROBOR, în următoarea perioadă, va depinde exclusiv de aprobarea sau de respingerea unei comisii de anchetă"

Cursul euro/leu este manipulat şi/sau administrat de Banca Naţională a României, ne-a declarat, ieri, fostul bancher Lucian Isar. Domnia sa a explicat: "Rezerva este suficient de mare încât cursul de schimb valutar să ajungă, oricând, chiar şi mâine, la 4 lei/euro, şi nu la 4,65 lei/euro, dacă BNR hotărăşte astfel.

Este o mică oscilaţie în jurul unui trend ascendent anunţat public de Isărescu, în campania de negociere personală cu politicienii".

Fluctuaţia de ieri, când cursul a scăzut sub pragul de 4,65 de lei/euro, este puţin relevantă, a mai spus sursa citată, adăugând: "Consider relevantă creşterea simultană a dobânzilor şi a cursului ca formă de presiune asupra politicienilor. Această formă a fost folosită şi în trecut, deoarece este cunoscut faptul că electoratul, şi implicit politicienii, sunt sensibili la creşterea costului de finanţare".

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat public că deprecierea va continua, ne-a mai explicat domnul Isar.

Evoluţia cursului şi a dobânzii ROBOR, în următoarea perioadă, va depinde exclusiv de aprobarea sau de respingerea unei comisii de anchetă, simultan cu citirea raportului de activitate a Băncii Naţionale în Parlamentul României, a conchis Lucian Isar.

BNR a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 4,6497 lei/euro, în scădere cu 0,12% faţă de nivelul atins marţi, în linie cu tendinţa regională, conform informaţiilor publicate de News.ro.

Luni, moneda europeană a atins nivelul de 4,6469 lei, iar marţi a crescut până la 4,6551 lei, un nou nivel record.

Leul s-a apreciat, în raport cu euro, în linie cu tendinţa regională.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. cum dracu ai putut fi tu bancher, Isar?de fapt de asta esti un ''fost bancher''

    1. Nu numai ca e un fost, dar pe unde se duce sa se angajeze nu-l ia nimeni. Tot il vezi pe la interviuri inclusiv la companii de stat si nimic. Pretentii mari cu potential de risc de scandal mare.

      Sigur ca daca vrea BNR poate sa duca leu unde vrea, dar pe moment si cu ce costuri si distorsiuni in economie. Omu asta vorbeste din ura sincera pentru BNR pentru ca stie foarte bine ca orice fluctuatie a cursului are consecinte daca nu se creeaza un curs de echilibru. E ca la legea echilibrului chimic, Principiul lui Le Chatelier, daca asupra unui sistem actioneaza un factor de dezechilibru, sistemul incearca sa-l anuleze. Asa si in economie, distorsionezi un element, sistemul incearca sa revina la echilibru in alta parte. Nu poti sa te joci cum vrei chiar daca poti. Mai ales ca nu esti Elvetia si nici n-ai un guvern care stie ce face. 

    Aveam o impresie buna despre ziarul asta, dar sa publici asemenea articole si sa iei in seama ce spun toti ageamii, mi se pare lipsa de bun simt.

    Prostii! Intr-o piata valutara deschisa, rezerva BNR nu reprezinta mare lucru asa incat cursul nu poate fi manipulat de BNR si in niciun caz sustinut la asemenea niveluri. Poate fi cel mult doar ajustat in sensul diminuarii varfurilor de sarcina.

    Isar asta a ratat inca o data ocazia de a tacea si astfel de a-si masca prostia.

    In alta ordine de idei, un curs de schimb fals, contrar echilibrelor din piata si a raportului cerere/oferta nu este benefic si nici sustenabil. Cat sa mai mergem pe calea falsurilor si a falsitatiii si a manipularilor? Problemele cursului au alte cauze (idiotenia PSD-ului), nu BNR-ul, si este absurd sa pretindem ca BNR-ul sa actioneze contra "naturii" si sa corecteze in mod fals/artificial ceea ce au stricat altii. Cand arunci bani fara acoperire in piata cu nemiluita, care se duc preponderent in marfuri si servicii de import sil in inflatie potentiala la dobanzi mici la lei, este absolut LOGIC sa creasca cererea pentru valuta. Nici nu este nevoie de pregatire economica pentru ceva atat de simplu! BNR-ul are multe pacate dar acesta nu este al bancii ci al maimutelor de la conducere (impropriu spus guvernare pentru ca acolo este dictatura unui singur om caracterizat de prostie si hotie dovedite). 

    1. BNR poate manipula cursul prin cresterea dobanzilor la lei si nu prin vanzarea rezervei . Daca maine dobanzile se fac 10% si cursul s-ar putea sa scada la 4 lei.

      BNR insa isi doreste sufocarea importurilor prin cresterea cursului. Pacat ca n-au reactionat mai repede , acum vreo 6 luni , la cresterea dezechilibrelor, dar cred ca n-au vrut sa-i supere pe specialistii de la guvern. 

      Sau cu reducerea drastica a lichiditatii din piata asa cum a mai facut-o in 2008 (sau 2009) cu ocazia atacului speculativ asupra RON-ului, dar cu costuri mari pentru o parte a populatiei. Cresterea masiva a dobanzilor este o varianta chiar mai rea decat reducerea lichiditatii pe o perioada limitata. Referitor la rezerva in valuta, daca este scoasa in piata pune implicit presiune pe valute pana cand piata o absoarbe dupa care dezastrul. Oricum ar fi, BNR-ul nu poate repara ceea ce strica guvernantii (clasa politica) ci doar sa atenueze socurile (sa puna o saltea pe pamant inainte de a ne izbi de el, dar de picat oricum picam pentru ca la mansa aeronavei sunt marele hot si incompetent Dragnea si secundul mare hot si ncompetent Tariceanu - omul care a mai ingropat o data Romania in 2008)

      Reducerea lichiditatii duce la cresterea dobanzilor , ceea ce se intampla si acum cu Robor. In mod normal si cursul ar fi trebuit sa scada putin pt ca bancile care nu mai au lichidati vand valuta. Se pare insa ca tensiunile din piata valutara sunt mai mari si prefera sa se imprumute la dobanzi mai mari. Traim vremuri tulburi si BNR are si ea partea ei de vina pentru ca nu retras mai repede lichidatea din piata ( a lasat robor 3M sa balteasca la 1%).

      Sunt curios ce se va intampla dupa ce sunt adoptate legile pe justitie si UE va reactiona corespunzator. 

      Asteapta ca vin sarbatorile, vin acasa romanasii cu portbagajele doldora de euroi , invadeaza piata si regleaza cursul. Poate si luptele politice.

      ....Corecta si pertinenta observatia dvs.Pe acesta persoana ( Isar} am mai vazut-o si in alte aparitii la TV. De la o aparitie la alta am observat o incoerenta....profesionala...D ar de data aceasta imi dau seama...cum se zice din popor "a dat cu batul in balta".

      Ziarul Bursa c-am greseste .....dar nu stiu ce urmareste de fapt prin comunicarile acestor articole a le lui Isar : 1,) Stiu ca nu sunt deloc "simpatizanti" ai angajatilor de varf din BNR...dar pe de alta parte....il face de cacao pe Isar {lipsa mimima de cultura in acest caz }. Nu cred ca trebuie sa fi mare analist si sa-ti dai seama...cu subiect si predicat relatate de ..d-nul de la poz.3.

      Problema e ca de 27 de ani tot picam....indiferent de guvern...

      Oare nu o avea si altcineva o vina? 

      In vara lui 2008 marele experimentat nici nu mirosea criza care deja ii lovise pe altii. 

      Nu mai fiti atat de naivi

      Isarescu are marea lui parte de vina ...este singurul care a rezistat din 1990 incoace...mai ganditi va un pic. 

      Anonimule, daca dobanzile sse fac 10% nu se faca 4 lei nici un euro, pentru ca va colapsa sistemul (creditorii vor da faliment etc) - astfel incat nimeni nu va risca sa cumpere acea moneda (RON) la 0.25 eur... hai gandeste... pietele nu functioneaza asa cum vrem noi

    Da, maine poate sa fie 4 lei daca vrea BNR-ul dar apoi poimaine va fi tot 4,65 lei cu sau fara voia BNR-ului. Si uite asa, tot la cursul natural ajungem in final numai ca tunul de 4 lei in favoarea importatorilor de maine ne poate lasa poimaine fara o parte insemnata a rezervei valutare (in final ne intoarcem de unde am plecat dar fara rezerva valutara)!

    Cum mai nene, mai exista Urzica? Da-le-n masa de importuri-exporturi, balante de plati si alte daravele. Muschii lui Isarescu e tot ce conteaza in tara asta!

    Ps Isar vine de la Isarescu mult mai mic? 

    BNR nu este banca Romaniei. Capitalul social al BNR apartinea in proportie covarsitoare privatilor, si nu statului roman. Nu e de mirare ca politica BNR este contrara intereselor poporului roman (stabilitatea preturilor, a inflatiei, etc).

    In sanatatea coanei Alina ca e... Dama Buna, sa recunoastem ...

    Da' ce mai conteaza ca Planturoasa Madama a contribuit direct la distrugerea statului de drept, de pe vremea USL-ului, hauind ca bezmeticii jos Basescu ! PNL -ul cocoanei Gorghiu a pus umarul la multe prapadeli penelisto- pesediste, fie si numai daca ne aducem aminte despre alegerea primarilor dintr-un singur tur ! 

    POATE SA FIE SI 3 LEI DACA VREA BNR...DAR MANOLE ASCULTA DE BANCHERI.

    Numai Bursa mai preia mesajele dezaxate ale individului asta. Cum sa publici asa aberatii totusi? Da poate ca BNR poate duce cursul la 4 lei sau chiar mai putin vanzand rezerva si sa stea acolo cursul vreo 2 zile. Rusine Bursa ca puclici asa ceva! Lui Isar nu poti sa I mai zici nimic ca-i de balaceanca econoniei. In concluzie , sa va fie rusine!

    1. Gigi, tot Bursa iti permite sa cunosti opiniile lui Isar si sa le si combati.

      Nu este o rusine sa iti permita sa-ti exprimi opinia? 

    Strange omul ca furnica, Isarescu si a lui il lasa in pielea goala. Asa au facut din 90 incoace, au devalorizat leul. Mai schimbati ma toate mumiile astea si poate ca vin altii cu alte gandiri. Duduie economia cu 8% si euro si dolaul se intaresc. Ca in filme, vin economisti sa ne explice, mancati din vest asta este, dezechilibre, dezechilibre ... Cum vede Isarescu ca se misca leul in jos cum baga niste declaratii pe piata. Intrebarea este nu cat poate sa scada Isarescu cursul ci pana unde il va creste. Pai ma mancarea in vest este mai ieftina ca la noi si de alta calitate. La aia in vest nu li se evaporeaza economiile cum se evaporeaza la noi. Pai daca vom avea -5% crestere economica. Cat veti face euro si dolarul? Nu de alta ca si atunci veti gasi voi niste dezechilibre ascunse sub pres. Ce sa spunem din 90 suntem condusi de partidele MAFIOTE. MAFIA ne conduce de 27 de ani.

    Marea majoritate a comentariilor arata faptul ca mai toti cei care au comentat au o pregatire economica si voalat apara BNR-ul. Poate ca aveti dreptate in ceea ce spuneti dar nenea Isarescu cu tot cu consilierii lui a fost de multe ori pe langa si nu prea si-a facut treaba. Mai o treaba : Nu crede nimeni ca ar fi cazul sa iasa la pensie ? ca prima de pensionare si-a incasat-o de mult. Si mai are si mici probleme cu memoria isi uita creditele luate de la banca

    Si Becali a spus ca poate scoate rasa de pui (de gaina) BECALI, daca vrea. 

    Apropo, economia este o stiinta! ...

    Atunci cei din domeniu ar trebui sa se simta rusinati de usurinta cu care emana prostii in media! 

    1. (Mesaj eliminat conform regulamentului)

      Make a ramas singurul care il mai publica pe Isar. in ziarul asta prestigios . asa e bine ? sau imi stergeti si comentariul asta ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb