LUCIAN ISAR:  "ROBOR urcă ratele la creditele mici cu câteva sute de lei"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 mai 2018

"ROBOR urcă ratele la creditele mici cu câteva sute de lei"

Lucian Isar: "Impactul majorării indicelui ROBOR la 3 luni este semnificativ, mai ales în cazul creditelor «Prima Casă»"

Dragoş Cabat: "Dobânzile la depozite vor creşte cu aproximativ acelaşi nivel cu care s-a majorat şi indicele ROBOR la 3 luni, dar într-un ritm mai lent"

ROBOR la 3 luni a urcat vineri la 2,54%

Indicele ROBOR la 3 luni, în func­ţie de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins, vineri, un nou maxim - 2,54% -, urcând de la 2,49% în ziua precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Fostul bancher Lucian Isar ne-a declarat: "Impactul majorării indicelui ROBOR la 3 luni este semnificativ, mai ales pentru persoanele care au luat credite de la bănci prin programul «Prima Casă», deoarece au intrat în împrumuturi pe perioadă lungă, cu un avans minor, de numai 5% din sumă, la maximum de îndatorare pe veniturile prezente şi la preţuri ale apartamentelor împinse în sus, tocmai de dobânzile menţinute artificial la un nivel scăzut".

Domnia sa a adăugat: "Pentru a calcula creşterea dobânzilor la credite îţi trebuie exact profilul creditului, băncile având oferte şi structuri diferite. Indicele relevant a urcat de la un minim de 0,68%, anul trecut, la 2,54% în prezent. Asta înseamnă cel puţin câteva sute de lei în plus la creditele ipotecare mici. Spre exemplu, cineva care înainte plătea o rată la credit de 1.000 de lei, lunar, probabil că acum plăteşte între 1.250 şi 1.350 de lei".

Analistul economic Dragoş Cabat ne-a spus, vineri, că, atât dobânzile la credite, cât şi cele la depozite vor creşte.

Domnia sa ne-a declarat: "Mai întâi cresc dobânzile la credite şi apoi se majorează şi cele la depozite. În mod normal, dobânzile la credite se majorează cu atât cu cât urcă şi indicele ROBOR.

Practic, dacă spre exemplu, indicele ROBOR la 3 luni s-a majorat în ultima lună cu aproximativ 1%, atunci tot cu 1% plătesc şi românii mai mult".

În ceea ce priveşte dobânzile la depozite, pentru moment, băncile nu au niciun interes să le majoreze, pe fondul lichidităţii însemnate care, încă, este în piaţă, a afirmat domnul Cabat.

"Când nu vor mai fi lichidităţi în piaţă, când băncile nu vor mai avea abundenţa de bani din piaţă, de unde să se finanţeze, atunci or să crească şi dobânzile la depozite", ne-a explicat analistul financiar.

Dobânzile la depozite vor creşte cu aproximativ acelaşi nivel cu care s-a majorat şi indicele ROBOR la 3 luni, dar într-un ritm mai lent, decalajul fiind, de obicei, de circa două-trei luni, a adăugat Dragoş Cabat.

Potrivit estimărilor domnului Isar, în actualul cadru de reglementare, dobânda ROBOR ar putea urca până la 4,06% fără ca BNR să fie nevoită să crească dobânda de intervenţie.

Băncile din ţara noastră care au cea mai mare dobândă la termen, pe trei luni, la depozitele în lei, sunt Credit Agricole (1,70% pe an), OTP Bank (1,40% pe an) şi Veneto Banca (1,25% pe an).

De cealaltă parte, băncile care au cea mai mică dobândă la termen pe trei luni, la depozitele în lei, sunt Banca Comercială Română şi Banca Româ­nă de Credite şi Investiţii (ambele cu 0,15% pe an), ING Bank (0,30% pe an) şi CEC Bank (0,35% pe an).

La depozitele în euro, cele mai mari dobânzi la termen, pe trei luni, acordate de bănci, sunt de 0,55% pe an (Credit Europe Bank); 0,40% (Idea Bank) şi 0,35% (Patria Bank şi Bank Leumi). Cele mai mici dobânzi la depozitele în moneda europeană sunt de 0,01% (Banca Comercială Română şi Banca Română pentru Dezvoltare); 0,05% (CEC Bank şi ING Bank) şi 0,10% (Banca Română de Credite şi Investiţii, Banca Transilvania şi Bancpost).

Pentru depozitele în dolari americani, cele mai mari dobânzi la termen, pe trei luni, acordate de bănci, sunt de 1,00% (Garanti Bank); 0,65% (Credit Europe Bank) şi 0,60% (OTP Bank, Idea Bank şi Marfin Bank).

Cele mai mici dobânzi la depozitele în dolari americani sunt de 0,05% (Banca Comercială Română şi CEC Bank); 0,10% (Banca Română de Credite şi Investiţii, Bancpost, ING Bank) şi 0,20% (Unicredit Bank, Libra Internet Bank).

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, afirma în urmă cu aproximativ o săptămână, că indicele ROBOR va continua să crească, atât timp cât va creşte şi dobânda de politică monetară, subliniind că principalul factor care determină majorarea ROBOR este inflaţia.

Vineri, avocatul Gheorghe Piperea a postat pe pagina de Facebook: "După întâlnirea de săptămâna trecută BNR - Preşedinţie, ROBOR a sărit la 2,49%, iar azi (n.r. vineri) a ajuns la 2,54%. După întâlnirea de joi BNR - Guvern, cursul de schimb leu/euro s-a îndreptat hotărât către 4,7 lei/euro. (...). Luni (n.r. astăzi) va fi şedinţă de politică monetară a CA al BNR. Cu (aproape) certitudine, dobânda - cheie a BNR va fi ridicată de la 2,25% la 2,75%. BNR va mai aspira din piaţă niscaiva «exces de lichiditate» de la bănci, cu depozite pe o săptămână cu dobânzi anualizate de cel puţin 2,75%, iar ROBOR va creşte ca din apă, către 3%. După care va veni domnul Vasilescu (n.r. consilier al guvernatorului BNR) şi ne va spune că toate aceste belele sunt cauzate de factori exogeni, şi nu de greşelile în lanţ ale macro-prudenţilor".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Rata pentru un ap, o nimica toată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb