OTP Bank este dispusă să finanţeze IMM-urile cu o situaţie financiară stabilă, care au contracte în derulare viabile, a declarat, ieri, Lucian Oană, manager vânzări IMM în cadrul băncii.
"Nu avem probleme de lichidităţi, dorim să acordăm multe finanţări în această perioadă", a subliniat domnia sa.
Banca a anunţat că IMM-urile pot accesa finanţări de tip linie de credit pe termen scurt, de până la un an, la o dobândă promoţională fixă de 9%, fără comision de administrare.
Lucian Oană a precizat: "Cu această dobândă de 9% considerăm că suntem printre cei mai buni din piaţă, unde dobânda pentru astfel de finanţări este de minimum 10%, la care se adaugă şi comisioane".
Roxana Hidan, deputy director în cadrul OTP, a subliniat că, în piaţă, băncile aplică, peste Robor, o marjă medie de 5-6% pentru finanţările pe termen scurt.
Pe de altă parte, OTP acordă credite de investiţii pe 10 ani la dobânzi negociabile în funcţie de situaţia financiară a companiilor, pragul minim fiind de 3,5 puncte procentuale + Robor, respectiv 5 puncte procentuale peste Euribor, a menţionat Lucian Oană.
"În situaţii excepţionale, aplicăm şi marje mai mici", a completat reprezentantul băncii.
Oficialii OTP Bank au mai afirmat că, spre deosebire de anul trecut, cererea de finanţare din partea IMM-urilor a crescut cu 50% în prezent.
Banca aceptă garanţii de la Fondul de Garantare, bunuri imobile, echipamente, stocuri. În general, garanţiile solicitate de OTP trebuie să acopere 100% din finanţare, chiar mai puţin, în situaţii de excepţie.
Lucian Oană a menţionat că, printre industriile vulnerabile care nu au mai avut acces la finanţare ca în anii precedenţi, se numără sectorul auto şi construcţiile. Pe de altă parte, clinicile medicale şi companiile cu activităţi în industria alimentară, distribuţia de băuturi răcoritoare sau alcoolice au avut activităţi favorabile unei finanţări.
"Nu am pus şabloane", a afirmat Roxana Hidan, precizând că nu este exclusă finanţarea unor firme care activează în industriile afectate de criză, dacă situaţia lor financiară este stabilă.
Media creditelor acordate este de 200.000-300.000 de euro, iar 60% din totalul finanţărilor au fost acordate în euro.