LUDOVIC ORBAN: "Vom respinge sute de proiecte legislative iniţiate de PSD în legislatura trecută"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie 2021

Actuala majoritate parlamentară alcătuită din PNL, USR-PLUS şi UDMR aşteaptă ca Stelian Ion, ministrul Justiţiei să vină cu un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie sau să spună care dintre proiectele existente în acest sens în Legislativ ar trebui aprobat în actuala sesiune, a afirmat, ieri, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor.

"Avem în vede respingerea proiectelor legislative care au pus în pericol independenţa justiţiei, care au afectat funcţionarea justiţiei, iniţiate în legislatura trecută de PSD şi le vom respinge de urgenţă. Vom corecta legile justiţiei şi vom adopta proiecte de lege care să ţină cont de exigenţele funcţionării unei justiţii corecte (...) conform MCV, Greco, şi Comisiei de la Veneţia. () Aşteptăm din partea ministrului Justiţiei fie să vină cu un proiect de lege privind desfiinţarea SIIJ, fie să spună care proiect existent în Parlament să fie aprobat", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, cu prilejul unei conferinţe de presă în care a precizat care vor fi priorităţile actualei sesiuni parlamentare.

Ludovic Orban a menţionat că este nevoie de o asanare a proiectelor legislative, mai bine zis de respingerea tuturor iniţiativelor depuse de PSD în legislatura trecută şi care sunt de natură să afecteze punerea în practică a programului de guvernare a Cabinetului Cîţu.

"Este vorba despre sute de proiecte legislative. La nivelul coaliţiei, am decis să cerem puncte de vedere din partea guvernului pe aceste proiecte şi ele vor intra în procedură de respingere, pentru a le opri deoarece fac rău României. Avem ca obiectiv adoptarea ordonanţelor de urgenţă aprobate de guvernul pe care l-am condus şi să corectăm modificările la acestea efectuate de fostul Parlament. De asemenea, vom adopta ordonanţele de urgenţă emise de guvernul Cîţu. De asemenea, dorim să rezolvăm punerea în acord cu Constituţia a prevederilor legislative adoptate de vechiul Parlament şi care au fost declarate neconstituţionale. Este vorba despre zeci de proiecte care necesită o adaptare a lor conform normelor constituţionale", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a spus că prioritare în perioada următoare sunt adoptarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat, precum şi modificarea legislaţiei în domeniul pensiilor, al salarizării în sectorul public şi al siguranţei şi securităţii naţionale. Un alt domeniu care necesită o modificare a legislaţiei este achiziţiile publice, iar modificările vor viza fluidizarea procedurilor pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene şi a opri tergiversarea în contestaţii şi în instanţă a achiziţiilor respective, a afirmat Ludovic Orban.

Un punct fierbinte pentru actuala majoritate parlamentară îl reprezintă modificarea legislaţiei privind alegerile locale, mai precis dorinţa PNL şi USR-PLUS ca primarii să fie aleşi în urma a două tururi de scrutin.

"Sunt puncte care sunt trecute în programul de guvernare şi au acordul din partea tuturor formaţiunilor politice, iar altele nu - aşa cum este alegerea primarilor în două tururi de scrutin unde UDMR are o altă poziţie faţă de PNL şi USR-PLUS. Va trebui să căutăm în Parlament să formăm o altă majoritate la vot pentru acest proiect de lege", a precizat Ludovic Orban.

Legat de acest subiect, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat ieri că formaţiunea sa politică nu şi-a schimbat punctul de vedere cu privire la faptul că primarii trebuie aleşi dintr-un singur tur de scrutin.

Referitor la propria situaţie din partidul pe care îl conduce, Ludovic Orban a spus că şi-a informat colegii că are intenţia să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al PNL, dar va prezenta public candidatura şi obiectivele sale, după ce va demara procedurile pentru convocarea Congresului din acest an. Congresul ar urma să aibă loc în luna septembrie.

Spre deosebire de partenerul ei de coaliţie de la Camera Deputaţilor, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, ieri, în deschiderea primei sesiuni ordinare din acest an, că în legislatura precedentă 40% din proiectele depuse la Senat în calitate de primă cameră au fost adoptate tacit, lucru care arată că "s-a muncit în proporţie de 65%".

"Mai exact, din 2051 de proiecte de lege şi propuneri legislative, 1788 adoptate în calitate de primă cameră, 247 de cameră decizională şi 16 în şedinţa comună cu Camera Deputaţilor, iar 729 de proiecte de lege şi propuneri legislative au fost adoptate tacit. Adică au fost adoptate tacit 35,5% din total şi peste 40% din cele adoptate în calitate de primă cameră. Enorm", a afirmat Anca Dragu.

Domnia sa a precizat că trebui pus capăt acestei stări de fapt şi că Senatul trebuie să fie activ în transpunerea directivelor europene, pentru a evita cazurile de infringement.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu apă de ploaie !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb