Lumea a intrat în "zodia" războiului

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie

Lumea a intrat în "zodia" războiului

English Version

Harta lumii se umple cu buline roşii, care marchează locuri unde au loc conflicte armate, de dimensiuni mai mari sau mai mici. Pe lângă acestea mai există şi zonele "portocalii", unde există tensiuni în creştere, iar confruntarea directă pare iminentă. Din Ucraina în Gaza, din Pakistan în Taiwan, armele vorbesc, iar dialogul pare imposibil. O simplă parcurgere a ştirilor zilnice arată un tablou de coşmar. Practic este greu să ţii ritmul cu fluxul de informaţii, în fiecare moment apare un nou loc unde s-a tras un nou foc de armă, unde o mamă îşi plânge copilul mort pe altarul războiului.

Lovituri americane în Yemen

Armata americană a anunţat că a lovit 14 rachete houthi la sol în Yemen pentru a "proteja" transportul maritim în regiune, a patra salvă de atacuri occidentale împotriva acestor rebeli pro-Iran într-o săptămână. "Aceste rachete aflate pe rampe de lansare reprezentau o ameninţare imediată pentru navele comerciale şi navele marinei americane din regiune şi ar fi putut fi lansate în orice moment", a scris Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) într-un comunicat postat pe X (fostul Twitter). Aceste atacuri americane, într-un Orient Mijlociu care se apropie de o conflagraţie regională, au avut loc la doar câteva ore după ce Washingtonul i-a catalogat din nou drept entitate "teroristă" pe rebelii yemeniţi, care continuă să atace nave comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden. Potrivit canalului rebel al-Masirah, loviturile de noapte au vizat "guvernoratele Hodeida, Taez, Dhamar, Al-Bayda şi Saada". Hani Kayed, un locuitor în vârstă de 44 de ani din Hodeida, a declarat pentru AFP că a auzit joi sunetul unei explozii "în jurul orei locale 02:16", care venea din estul oraşului, în apropiere de aeroport. "Ne vom continua activităţile pentru a proteja vieţile marinarilor nevinovaţi", a adăugat comandantul Centcom Michael Erik Kurilla, citat în comunicat. La rândul său, un oficial houthi a declarat pentru al-Masirah că grupul său va "continua să vizeze navele care se îndreaptă spre porturile Palestinei ocupate, oricare ar fi agresiunile americano-britanice care încerca să ne oprească". În largul coastelor Yemenului, în Marea Roşie şi în Golful Aden, aceşti rebeli, care se află în război cu guvernul yemenit de aproape un deceniu, vizează navele comerciale despre care cred că au legături cu Israelul. Ei spun că fac acest lucru în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, care este bombardată şi asediată de armata israeliană de când Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului la 7 octombrie. Intensificarea atacurilor Houthi în ultimele zile a determinat atacuri americane şi britanice ca răspuns, o a treia salvă a lovit marţi patru rachete la sol. Luna trecută, SUA au înfiinţat o forţă navală multinaţională pentru a proteja transportul maritim în Marea Roşie, o rută de tranzit vitală care reprezintă până la 12% din comerţul mondial. Forţele americane au interceptat în repetate rânduri rachete şi drone trase din Yemen, unde rebelii controlează o mare parte din teritoriu.

Conflict deschis Pakistan - Iran

Armata pakistaneză a efectuat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, atacuri vizând grupuri rebele din Iran, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informaţii pakistaneze, după ce un atac iranian pe teritoriul său a ucis doi copii. "Pot doar să confirm că am efectuat atacuri împotriva unor grupuri armate antipakistaneze care au fost vizate în Iran", a declarat sursa, care nu era autorizată să vorbească oficial, adăugând că va urma o declaraţie guvernamentală. Jurnalistul Salman Masood, care acoperă Pakistanul pentru The New York Times din 2021, relatează pe X (fostul Twitter) că forţele aeriene pakistaneze au efectuat în cursul nopţii atacuri aeriene asupra taberelor separatiste Baluch din Iran. Potrivit relatării, au fost vizate cel puţin şapte tabere, situate între 40 şi 50 de kilometri în interiorul teritoriului iranian. Aceste lovituri au loc la mai puţin de 24 de ore după ce Iranul a folosit "rachete şi drone" pentru a lovi două baze ale sediului central al grupării Jaish al-Adl (Armata Justiţiei în limba arabă) în provincia pakistaneză Baluchistan. Iranul şi Pakistanul se acuză reciproc în mod frecvent că permit grupurilor de rebeli să opereze de pe teritoriul celeilalte ţări pentru a lansa atacuri, dar rareori sunt implicate forţele oficiale ale vreunei ţări. Pakistanul a condamnat, marţi, cu fermitate, un raid aerian iranian în interiorul graniţelor sale care a ucis doi copii, calificându-l drept o "violare neprovocată a spaţiului său aerian" şi avertizând că va riposta, transmite CNN. Iranul a declarat că a folosit "rachete de precizie şi atacuri cu drone", pentru a distruge două bastioane ale grupului militant sunnit Jaish al-Adl, cunoscut în Iran sub numele de Jaish al-Dhulm, în zona Kouh-Sabz (muntele verde) din provincia pakistaneză Balochistan, în sud-vestul Pakistanului, potrivit agenţiei de presă iraniene Tasnim, aliniată cu statul. Atacul are loc după ce Iranul a lansat luni rachete în nordul Irakului şi în Siria, în cea mai recentă escaladare a ostilităţilor în Orientul Mijlociu, unde războiul actual al Israelului din Gaza riscă să se transforme într-un conflict regional mai amplu. Ministerul pakistanez de Externe a declarat că atacul de pe teritoriul său a ucis "doi copii nevinovaţi şi a rănit trei fete" şi a avertizat Iranul de "consecinţe grave". Acesta a descris atacul aerian drept o "încălcare neprovocată a spaţiului său aerian de către Iran... în interiorul teritoriului pakistanez". "Este şi mai îngrijorător faptul că acest act ilegal a avut loc în ciuda existenţei mai multor canale de comunicare între Pakistan şi Iran", a declarat ministerul.

În urma atacului, Pakistanul, înarmat nuclear, a înaintat un "protest ferm" unui înalt oficial din cadrul Ministerului iranian de Externe din capitala Iranului, Teheran, şi a făcut apel la însărcinatul cu afaceri iranian, afirmând că "responsabilitatea pentru consecinţe va fi pur şi simplu a Iranului". Grupul militant Jaish al-Adl a declarat, marţi târziu, că Gărzile Revoluţionare ale Iranului au folosit şase drone de atac şi mai multe rachete pentru a distruge două case în care locuiau copiii şi soţiile luptătorilor săi. Într-o declaraţie pe Telegram, militanţii au declarat că doi copii mici au fost ucişi în atac, în timp ce două femei şi o adolescentă au fost grav rănite. Luna trecută, Iranul i-a acuzat pe militanţii Jaish al-Adl că au luat cu asalt o secţie de poliţie din provincia iraniană Sistan şi Baluchistan, care s-a soldat cu moartea a 11 ofiţeri de poliţie iranieni, potrivit Tasnim. Jaish al-Adl, sau Armata Justiţiei, este un grup militant separatist care operează de ambele părţi ale frontierei şi care a revendicat anterior responsabilitatea pentru atacuri împotriva unor obiective iraniene. Scopul său declarat este independenţa provinciei iraniene Sistan şi Baluchistan. Loviturile din Pakistan au avut loc la o zi după ce Gărzile Revoluţionare ale Iranului au lansat rachete balistice, vizând ceea ce a afirmat a fi o bază de spionaj a agenţiei de informaţii israeliene Mossad din Erbil, în nordul Irakului, şi "grupări teroriste anti-Iran" din Siria.

Avioane chineze în Taiwan

Ministerul Apărării din Taiwan a informat că mai multe avioane militare chineze au traversat linia mediană sensibilă a Strâmtorii Taiwan, anunţă Reuters. Ministerul a raportat o reluare a activităţii militare chineze în strâmtoare, avioanele şi navele de război chineze efectuând "patrule comune de pregătire pentru luptă". Dintre acestea, "11 avioane au trecut linia mediană - o demarcaţie neoficială între China şi Taïwan pe care prima nu o recunoaşte - şi au intrat în zona de identificare a apărării aeriene din sud-vest şi nord (Adiz)", a precizat sursa. Aceasta este cea mai mare demonstraţie de forţă a Beijingului în jurul insulei de la alegerile prezidenţiale din Taiwan. Alegătorii din Taiwan l-au ales preşedinte al arhipelagului pe Lai Ching-te, de la Partidul Democrat Progresist (DPP), care a promis să protejeze teritoriul de "ameninţările şi intimidările" Beijingului. În ultimii patru ani, China şi-a intensificat activitatea militară în jurul Taiwanului, iar avioanele de luptă şi navele de război chinezeşti operează acum în mod regulat în strâmtoare. China, care consideră Taiwan parte integrantă a teritoriului său, a promis să readucă într-o zi insula în componenţa sa, folosind forţa dacă este necesar.

Gaza, dezastru umanitar

În Gaza, situaţia rămâne la fel de tensionată. Un coordonator al ajutorului de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a descris pacienţii care "aşteaptă moartea" în spitalele din Gaza, devenite nefuncţionale din cauza războiului, într-o declaraţie făcută la sediul ONU din New York. După ce a petrecut cinci săptămâni pe teritoriul palestinian, Sean Casey, coordonatorul echipei de urgenţă a OMS, a descris faptul că a văzut zilnic pacienţi din spitale "suferind de arsuri grave sau fracturi deschise care aşteptau ore sau zile" pentru a fi trataţi. "Adesea îmi cereau mâncare sau apă, asta ilustrează nivelul de disperare", a adăugat el. Sean Casey a declarat că a reuşit să viziteze doar şase din cele 16 spitale funcţionale din Gaza, din cele 36 care funcţionau înainte de război. "Ceea ce am văzut personal a fost o deteriorare rapidă a sistemului de sănătate", a spus el, remarcând, de asemenea, "declinul nivelului de acces umanitar, în special în zonele din nordul Fâşiei". Am încercat în fiecare zi, timp de şapte zile, să livrăm combustibil şi provizii în partea de nord a oraşului Gaza", a descris oficialul. În fiecare zi, am fost refuzaţi de aceste solicitări". Spitalele din Gaza primesc un aflux uriaş de pacienţi, dar nu se pot baza decât pe un personal redus, deoarece îngrijitorii au fost strămutaţi după ce şi-au părăsit casele, la fel ca majoritatea populaţiei. Casey a declarat că a văzut pacienţi în nordul Fâşiei Gaza "aşteptând să moară într-un spital fără combustibil, electricitate sau apă". Războiul, care a devastat teritoriul palestinian şi a strămutat peste 80% din populaţie, a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului, care a făcut 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cifre oficiale. Ca represalii, Israelul a jurat să elimine Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas, 24.448 de persoane, în marea lor majoritate femei, copii şi adolescenţi, au fost ucise în operaţiunile militare israeliene pe teritoriul palestinian, unde ONU a avertizat asupra unui "risc de foamete" şi de "epidemii mortale".

Zelenski doreşte o nouă strategie în războiul cu Rusia

Finalul războiului din Ucraina nu este vizibil şi nici eforturile de pace nu par prea consistente. Preşedintele Volodimir Zelenski, proaspăt întors de la Davos, a sugerat o nouă strategie în războiul cu Rusia: Ucraina ar trebui să nu se limiteze doar la a se apăra, ci ar trebui să treacă la atacuri împotriva Rusiei şi să preia iniţiativa în acest sens, a cerut liderul de la Kiev. El a spus, în adresarea video pe care o are de obicei seara către compatrioţi, că a avut în cursul zilei o şedinţă cu principalii responsabili pentru soarta războiului cu Rusia. "A existat un nivel strategic de discuţii - acţiunile noastre din acest an. Şi nu doar cele defensive. Ucraina are nevoie de o perspectivă ambiţioasă, activă. Vrem ca ţara noastră să aibă iniţiativa, nu inamicul. Trebuie să ne asigurăm că sfârşitul războiului depinde de acţiunile noastre. Lumea îi susţine pe cei care au o perspectivă. Şi aceasta este o sarcină fundamentală - să păstrăm iniţiativa, astfel încât să devenim mai puternici", a arătat Volodimir Zelenski, părând să sugereze că Kievul va iniţia noi operaţiuni ofensive, cel mai probabil vizând obiective strategice de pe teritoriul Rusiei. El a spus că a avut o întâlnire separată cu ministrul apărării, iar subiectul a fost o nouă mobilizare a rezerviştilor. "Pregătim mai multe forţe pentru ţara noastră", a anunţat Zelenski.

Iordania - bombardamente în Siria

Lovituri aeriene, suspectate că ar fi fost efectuate de Iordania asupra sudului Siriei, au ucis joi dimineaţa 10 persoane, inclusiv copii, potrivit presei locale siriene şi celor care monitorizează conflictul din regiune, dar deocamdată nu a existat niciun comentariu partea autorităţilor de la Amman, relatează Reuters. Publicaţia locală Sham F.M. a relatat că lovituri aeriene iordaniene au lovit două case din oraşul Arman din provincia sudică Suwayda, provocând decesele. Suwayda24, un portal de ştiri sirian care monitorizează evoluţiile din provincie, a declarat că lovituri aeriene simultane în timpul nopţii au lovit un cartier rezidenţial din Arman, din sud-estul provinciei, în apropiere de graniţa cu Iordania. Sursa a precizat că loviturile au ucis 10 civili - doi copii, cinci femei şi trei bărbaţi - dar nu a identificat loviturile ca fiind iordaniene.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un centru de monitorizare al opoziţiei care urmăreşte războiul din Siria, a declarat că cel puţin nouă persoane au fost ucise în loviturile iordaniene asupra Suwayda, inclusiv doi copii. Armata iordaniană şi-a intensificat campania împotriva traficanţilor de droguri în ultimele săptămâni, după ciocnirile de luna trecută cu zeci de persoane suspectate de legături cu miliţiile pro-iraniene, care transportau mari cantităţi de stupefiante peste graniţa Siriei cu Iordania, împreună cu arme şi explozibili. Iordania şi aliaţii săi occidentali au dat vina pentru valul de acţiuni de contrabandă pe Hezbollah, mişcare şiită cu sediul în Liban, susţinută de Iran, şi pe alte grupuri pro-iraniene care controlează o mare parte din sudul Siriei.

Bosnia, survolată preventiv

Săptămâna trecută, două avioane de luptă F-16 au survolat Bosnia pentru a sublinia sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a acestei ţări şi pentru a descuraja "activitatea secesionistă" a sârbilor, care vine în contradicţie cu acordurile de pace de la Dayton din 1995, a anunţat Ambasada SUA la Sarajevo. Comunicatul ambasadei se referă la eforturile separatiste a lui Milorad Dodik, liderul naţionalist pro-rus al regiunii sârbe din Bosnia, Republica Srpska, care cere de mult timp ca aceasta să se separe de Bosnia şi Herţegovina şi să se alăture aliatului său vecin, Serbia. Survolul menţionat de ambasadă face parte din antrenamentele bilaterale aer-sol desfăşurate împreună cu forţele armate naţionale ale Bosniei în zonele din nordul ţării balcanice care nu sunt controlate de sârbi, a precizat Ambasada SUA la Sarajevo într-un comunicat. "Această instruire bilaterală este un exemplu de cooperare militară avansată între militari care contribuie la pacea şi securitatea în Balcanii de Vest şi demonstrează totodată angajamentul Statelor Unite de a asigura integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina în faţa activităţilor anti-Dayton şi secesioniste", se arată în comunicat. Washingtonul a intermediat acordul de la Dayton, care a pus capăt războiului din Bosnia din 1992-1995, în care au fost ucise aproximativ 100.000 de persoane, în timp ce două milioane de persoane au fost strămutate. Tratatul a împărţit Bosnia în Republica Srpska (RS) şi o Federaţie împărţită între croaţi şi bosniaci, cu un guvern central relativ slab.

Îngheţ în zona coreeană

Coreea de Nord desfiinţează în mod oficial câteva agenţii guvernamentale cheie însărcinate cu promovarea cooperării şi reunificării cu Sudul, a anunţat presa de stat. Decizia a fost anunţată de parlamentul nord-coreean, a anunţat Agenţia Centrală Coreeană de Ştiri (KCNA), şi a venit la doar câteva săptămâni după ce liderul Kim Jong Un a declarat că a continua să caute reconcilierea cu Coreea de Sud este o "greşeală", potrivit AFP. Relaţiile intercoreene s-au deteriorat brusc în acest an, lansarea unui satelit de spionaj de către Pyongyang determinând Seulul să suspende parţial un acord militar din 2018 menit să dezamorseze tensiunile. Etichetând Coreea de Sud drept "principalul inamic", Kim a declarat recent că eforturile de reconciliere şi reunificare cu rivalul Nordului "este o greşeală pe care nu ar trebui să o mai facem". În constituţiile lor, atât Coreea de Nord, cât şi Coreea de Sud revendică suveranitatea asupra întregii peninsule.

Republica Populară Democrată Coreeană şi Republica Coreea - denumirile oficiale ale Coreei de Nord şi Coreei de Sud - au fost fondate în urmă cu 75 de ani, dar, din punct de vedere tehnic, fiecare dintre ele continuă să o considere pe cealaltă ca fiind o entitate ilegală. Până în prezent, relaţiile diplomatice erau gestionate de Ministerul Unificării de la Seul şi de Comitetul pentru Reunificarea Paşnică de la Pyongyang - una dintre agenţiile pe care Adunarea Supremă a Poporului a declarat-o acum abolită.

Aşa arată, în linii mari, tabloul actual al lumii, pictat cu foarte mult sânge.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Un început al sfarsitului pentru lumea pe care o cunoastem. Lacomia sta la baza acestor razboaie.

    Un război mondial este inevitabil dacă pe planetă nu se va schimba sistemul social actual,acest sistem capitalist este un sistem care se bazează pe exploatarea brutală a resurselor planetei pentru a produce profit pentru stăpânii lumii acești escroci care reprezintă 4 la sută din populația planetei nu au nici un interes să schimbe acest sistem social fascist cu un sistem mai uman și mai echitabil,plus peste 20 de ani, majoritatea oamenilor vor deveni inutili acestui sistem diabolic, roboții vor lucra pe gratis,deci reducerea populației planetei va deveni imperativă, păi dacă ai o pădure și numărul urșilor crește foarte mult,ce faci cu urșii,o împuști o parte din ei, așa vor face aceste scursuri umane și cu populația planetei,un război mondial și un virus ucigaș, oamenii au devenit deja niște vite manipulate,nu protestează deloc deși simt ca trăiesc într-o lume mizerabilă și bolnavă,bine ați venit în Matrix, ați văzut filmul?

    1. O Nouă Viziune pentru Statele Unite ale Europei

      În fața actualelor provocări globale, crearea "Statelor Unite ale Europei" se conturează ca soluția panaceu pentru oprirea crizei actuale și gestionarea celor ce vor urma. Transformarea propusă ar presupune o schimbare radicală a perspectivelor asupra universului, ființei umane, progresului și dezvoltării. Iată câteva aspecte cheie care ar putea să susțină această viziune: 

      Schimbarea Paradigmei Materialiste: Actualul stadiu materialist, bazat pe consum și creștere nelimitată, ar trebui înlocuit cu o viziune care să îmbrățișeze conștiința cosmică. Aceasta depășește auto-suficiența și egocentrismul, orientându-se spre contextul global și universal. 

      Conștiința Cosmică și Transformarea: Ideea unei conștiințe cosmice, așa cum a fost exprimată de mistici și vizionari, ar putea oferi răspunsuri sugestive. Această conștiință depășește înțelegerea științifică mecanicistă, recunoscând Universul ca fiind viu și conștient. 

      Uniunea Europeană Orientată către Conștiința Superioară: Conceptul "Statele Unite ale Europei" ar putea fi fundamentat pe o conștiință de grup superioară, urmărind modelul teoretic al "Civilizației de tip I". Aceasta ar implica o schimbare radicală de paradigmă, trecând de la o societate egoistă și limitată la una care să promoveze respectul, colaborarea și echilibrul cu natura. 

      Soluții Energetice și Mediu: O societate cu o conștiință superioară ar gestiona eficient resursele, incluzând soluții energetice bazate pe surse regenerabile. Controlul asupra energiilor ar duce la o lume fără probleme majore de mediu și cu acces nelimitat la surse curate de energie. 

      Transformarea Relațiilor Umane: Conștiința superioară ar conduce la relații umane transformate, bazate pe respect reciproc și colaborare. Parteneriatul între oameni nu ar mai fi perceput ca adversitate, ci ca o contribuție la binele comun. 

      În ansamblu, transformarea către "Statele Unite ale Europei" ar fi mai mult decât o schimbare structurală; ar implica o schimbare fundamentală a conștiinței umane și a viziunii noastre asupra lumii. Prin această schimbare, am putea construi o lume nouă, ecologică și umană, în care valorile de respect și colaborare să fie fundamentale.

    Pe linga toate cele prezentate exista si multe alte focare de razboi in Africa sau chiar in America de sud sau multe alte posibile focare cu iz de razboi chiar in Asia .O axa a raului devine vizibila pe zi ce trece .Rusia a atacat Ucraina .Organizatiile teroriste fidele Iranului ce este evident prietenul rusilor au atacat Israel .Ce observam ?Cetatenii Taiwanului au reusit sa acorde inca o sansa Democratiei ceea ce impiedica China pacifista spre a purcede la razboi .In Ucraina rusii s-au impotmolit in transee iar Ucraina devine o imensa cetate de granita a Europei cu Rusia .In Israel razboiul nu se va opri pina ce toate organizatiiile de tip terorist , simpatizante ale Moscovei, nu vor fi distruse .UE se inarmeaza total acum nemaiexistind restrictiile ce impiedicau Germania sa se inarmeze .In Pacific un NATO 2 apare sub comanda SUA .UE preia intreaga povara a ajutorului oferit Ucrainei .Ucraina devine o mare putere militara beneficiind si de expertiza sovietica ce ii este cunoscuta si de expertiza militara occidentala ce deschide noi entitati economice in Ucraina .Japonia si Coreea de Sud se implica in Europa si in Ucraina spre a ajuta militar .Practic intreg jocul se reduce la blocada Rusiei(sanctiunile isi fac efectul) ce nu prea mai are pe unde merge in lume si la oprirea Chinei din drumul ei expansionist .Deja China incepe sa inteleaga cum a fost „trasa pe sfoara ” si cit de slabe sunt capacitatile militare ale Rusiei totul datorat raportarilor false si Coruptiei asa cum XI a descoperit recent si in China .UE se mareste asa cum deja stim ca o face si NATO ul European prin aderarea Suediei si Finlandei .Imperiul European se reface .

    1. Este necesară o reformă totală a UE

      O idee centrală este susținerea unei trezorerii comune și a unui buget comun, inclusiv emisiunea de eurobonduri, cum s-a propus la Davos, pentru a susține coeziunea în zona euro. Se subliniază discrepanțele crescânde între statele membre și se aduce în discuție modelul german de transferuri fiscale masive după reunificare. 

      Propunerea unui sistem bancar cu doi poli, cu bănci de afaceri private (BAP) și bănci de depozit publice (BDP), este prezentată ca o soluție inovatoare. Se sugerează că BAP ar trebui să se ocupe de speculații pe riscul lor, în timp ce BDP ar trebui să se concentreze pe gestionarea economiilor publicului și finanțarea economiei reale, evitând speculațiile. 

      Într-o notă critică, se pune în discuție alegerea de a împrumuta de la băncile private cu dobânzi în loc să emitem proprii bani prin intermediul unei bănci centrale reînnoite. Se propune ca o bancă centrală eficientă, care să aibă un rol mai activ în influențarea economiilor statelor membre și în gestionarea suveranității monetare prin emisiunea propriei monede. 

      Argumentele pentru revenirea la puterea de creație monetară a statului sau a UE includ implicarea directă în creșterea locurilor de muncă, implementarea unui sistem bancar cu doi poli pentru echilibrarea intereselor financiare și necesitățile economiei reale, și obținerea suveranității monetare pentru BCE. Se subliniază eficiența economică crescută și potențialul de justiție socială și umanitate într-un sistem financiar bazat pe puterea de creație monetară. 

      În concluzie, articolul propune reintegrarea puterii de creație monetară a statului sau a UE ca un pas important spre o comunitate financiară mai independentă și eficientă, orientată către dezvoltarea economică reală și valori sociale. Se subliniază importanța acestei schimbări în modelarea unui viitor mai sustenabil și echitabil. De asemenea, articolul prezintă scenarii pentru sfârșitul crizei,: 

      a.Integrarea asimetrică, evidențiind provocările și posibilele evoluții ale Uniunii Europene în contextul crizei datoriilor suverane. 

      b. Politici Naționale Malthusiene: O perspectivă extremă ar fi adoptarea unor politici autoritare, inspirate de teoria lui Thomas Malthus. Aceste politici ar putea implica restrângerea serviciilor statale sub pretextul gestionării deficitelor bugetare. Cu toate acestea, această abordare ar putea atrage nemulțumiri sociale și ar putea avea consecințe negative asupra coeziunii sociale. 

      c. Destrămarea UE și a Spațiului Euro: O soluție radicală ar fi retragerea unor țări, din Uniunea Economică și Monetară. Această decizie ar putea genera o recesiune severă și ar putea slăbi influența UE la nivel global, afectând stabilitatea regiunii și cooperarea între statele membre. 

      d. Uniune Politică Durabilă prin Schimbarea Tratatului: O alternativă mai stabilă ar fi o uniune politică completă și durabilă, realizată prin modificarea tratatelor existente. Cu toate acestea, acest scenariu presupune riscul respingerii prin referendumuri sau parlamente naționale, amenințând coeziunea UE. 

      e. Scenariul Socialist: Chiar dacă puțin probabil în prezent, există posibilitatea unei schimbări de paradigmă către un sistem socialist. Cu toate acestea, arestarea lui Strauss-Kahn, care promova idei socialiste, arată că acest scenariu este momentan pus în plan secund. 

      f. Revolte și Revoluții: În prezent, tendința pare să se îndrepte spre instaurarea unor guverne autoritare, iar acest scenariu poate alimenta revolte și revoluții. O agravare a tensiunilor sociale ar putea conduce la haos și la dezintegrarea noilor aranjamente instituționale. 

      g. Război Mondial: În funcție de conjuncturile geopolitice, acest scenariu depășește criza economică, fiind complex și influențat de acțiunile SUA și de situația din Israel. Un conflict militar la scară largă ar avea consecințe devastatoare asupra întregii regiuni și ar afecta echilibrul geopolitic global. 

      h. Federalism Fără Federaliști: Integrarea mai profundă în zona euro, dincolo de limitele actuale ale tratatelor și instituțiilor UE, ar putea duce la divizări profunde și marginalizarea UE-17 (zona euro). Această evoluție ar adânci fisurile în cadrul Uniunii Europene. 

      i. Crearea Statelor Unite ale Europei: O soluție mai constructivă ar fi crearea unei noi entități politice, Statele Unite ale Europei, care să includă toate statele europene și să ofere o structură cu un nou sistem bancar și suveranitate monetară pentru Banca Centrală Europeană. Aceasta ar putea reprezenta o soluție concretă și durabilă pentru consolidarea unității și eficienței în cadrul Uniunii Europene. 

      Deci, viitorul Uniunii Europene se află într-un moment crucial, iar alegerea dintre aceste scenarii va determina evoluția sa în perioada următoare. Este esențial să se identifice soluții care să promoveze stabilitatea, coeziunea și prosperitatea, în ciuda provocărilor și incertitudinilor actuale. 

      Așadar, pentru ca posibilul scenariu al Statelor Unite ale Europei să oprească criza actuală și cele viitoare, este necesară o reformă totală. Lumea afacerilor, bazată pe exploatarea excesivă a resurselor și supra-producție, împreună cu politicile industriale care conduc la dezastrul ecologic, încălzirea globală și creșterea periculoasă a nivelului oceanului planetar, trebuie să fie regândite. De asemenea, politicile economice internaționale, care au fragmentat lumea în prea săraci și prea bogați, și au generat mase imense de emigranți fugind de foame, conflicte armate și epidemii, necesită regândire. Politicile militare, care consumă resurse imense în favoarea unor structuri financiare, trebuie, de asemenea, regândite. 

      Această schimbare reprezintă cea mai mare transformare din istoria omenirii. Pentru a evita dispariția și pentru a continua să existăm pe această planetă, este esențial să regândim noțiunile de univers, ființă umană, progres și dezvoltare. Deși este târziu, este imperativ să descoperim cine suntem.

      Stadiul actual poate fi caracterizat drept unul materialist, orientat către consum, care se percepe ca auto-suficient. Cu toate acestea, legea fundamentală a acestui stadiu este creșterea nelimitată, fără a lua în considerare contextul și restul universului. Acest stadiu este egoist, limitat și agresiv, reflectându-se în toate aspectele activităților noastre 

      Este doar o mica parte a viitorului .O Europa mai verde si mai unita , chiar daca unii inca se impotrivesc , este viitorul .Nu poti face asta decit federalizind Europa si unind toate natiunile in jurul acestui proiect .Inarmarea este una dintre componente .Ideea de crestere economica permanenta va fi pusa in conservare .Deocamdata trebuie sa readucem in Europa toate entitatile economice de forta cum dealtfel se va intimpla si la nivel militar acolo unde intreaga stiinta Occidentala se va uni la nivel decizional .Batrinul Continent se va separa de Rusia in totalitate .Orientul Mjlociu , dupa ce organizatiile teroriste filo sovietice vor fi distruse , va fi cuplat in integralitatea lui la deciziile UE .Israel joaca un rol extrem de important ba chiar determinant atunci cind ne referim la viitorul O.M.Suntem abia la inceput de drum .

      Cum poti debita asemenea gogomanii?

    E o carte The forth turning, care ar putea da explicatia la ce se intampla acum in lume. Odata la x ani, sa zicem 80, sistemul devine asa de insuportabil incat se dezintegreaza. Razboaie, schimbari de sisteme sociale , foamete, boli, tot felul de bunatati se intampla la aceste "intoarceri".

    Ce e acum s-a mai repetat in istorie, anii 30 in Europa, inflatie , datorii mari, diferente imense intre bogati si saraci, ridicarea partidelor de dreapta, razboi. Generatia noastra , am avut prea multi ani de pace pe care n-am stiut poate sa-i pretuim. Dar sistemul, intr-adevar s-a cangrenat, si e putred, datoriile sunt imense, atat la guverne, cat si la companii si populatie. Excesele sunt peste tot, printare de bani, dobanzi negative, decuplarea tot mai mare a pretului activelor fata de venituri, diferente tot mai mari intre bogati si saraci, guverne corupte. iesirea? Habr n-am. Inca nu se vede luminita de la capatul tunelului. 

    1. am citit cartea…

      doar ca realitatea adauga si variatii sociale politice idologice culturale…peste valurile de generatii… 

      ne aflam in noua curba s a tehnologizarii si asta imolica periodic militarizare si tentative de putere . 

      s c c r e t 

    Inițiativa UE pentru O Declarație Universală a Păcii: Promovând Dialogul și Cooperarea Globală

    Introducere: 

    Un iunea Europeană (UE) poate lansa o inițiativă ambițioasă de a prezenta la Organizația Națiunilor Unite (ONU) o Declarație Universală a Păcii, reprezentând un efort concentrat pentru consolidarea valorilor comune și promovarea unei culturi a păcii la nivel global. Această inițiativă își propune să creeze un cadru bazat pe dialog și cooperare pentru a preveni conflicte și a construi relații durabile între statele membre ale comunității internaționale. 

    Context și Motivație: 

    Într-o lume marcată de conflicte și tensiuni, UE a recunoscut nevoia de a consolida eforturile internaționale în promovarea păcii și a valorilor umane fundamentale. Inițiativa vine într-un moment în care comunitatea globală se confruntă cu provocări complexe, cum ar fi conflictele armate, schimbările climatice și pandemiile, care necesită soluții comune și angajamentul tuturor națiunilor. 

    Obiectivele Inițiativei: 

    Promovarea Dialogului și Negocierilor: Declarația Universală a Păcii va sublinia importanța dialogului deschis și al negocierilor pentru soluționarea pașnică a divergențelor și prevenirea escaladării conflictelor. 

    Respectarea Drepturilor Omului: Inițiativa evidențiază angajamentul pentru respectarea drepturilor omului și a demnității umane, fundamentale pentru construirea unei lumi caracterizate de justiție și echitate. 

    Cooperare Internațională în Combaterea Schimbărilor Climatice și Pandemiei: În contextul amenințărilor globale, UE își propune să încurajeze cooperarea internațională în abordarea schimbărilor climatice și pregătirea pentru pandemii, pentru a proteja sănătatea și securitatea umană. 

    Prevenirea Conflictelor și Reducerea Armamentului: Declarația va sublinia importanța prevenirii conflictelor și a reducerii treptate a arsenalului militar, contribuind astfel la construirea unui mediu internațional mai sigur și mai stabil. 

    Educație pentru Pace: Inițiativa promovează implementarea programelor educaționale care să cultive înțelegerea, toleranța și respectul reciproc, contribuind la formarea unei societăți orientate spre pace. 

    Sprijinirea Operațiunilor Umanitare și Reconstrucția Post-conflict: UE se angajează să sprijine operațiuni umanitare și reconstrucția post-conflict, contribuind la restabilirea stabilității și a normalității în zonele afectate de conflicte. 

    Procesul de Adoptare și Susținere: 

    Inițiativa UE pentru Declarația Universală a Păcii poate fi prezentată în cadrul ONU, iar procesul de adoptare va implica negocieri și consultări extinse între statele membre. Susținerea și angajamentul actorilor internaționali, organizațiilor neguvernamentale și a societății civile vor juca un rol crucial în succesul acestei inițiative. 

    Concluzie: 

    Declarația Universală a Păcii propusă de UE reprezintă un pas semnificativ către consolidarea eforturilor internaționale pentru promovarea păcii și stabilității la nivel mondial. Într-o lume interconectată, această inițiativă reflectă voința de a construi un viitor comun bazat pe dialog, cooperare și respect reciproc. Întreaga comunitate internațională este invitată să se angajeze în această inițiativă pentru a crea un fundament solid pentru pacea durabilă și prosperitatea globală. 

    1. Trebuie inteles cum UE exista singura entitate suprastatala ce beneficiaza de facto de ceea ce acum se intimpla in lume si este singura ce are stinta si cunosterea juridica spre a readuce pacea in intreaga lume .Tot ceea ce vedeti face parte dintr-un imens plan imposibil de descifrat cu exactitate dar care are drept scop final pacea .

    E totul centrat pe războaie și A.I.

    1. Lasa-te de politichie!

      Zi cum e cu UCM Resita?

      Da-te la fund o vreme. E rusinos sa mai comentezi orice. 

      e falita... nu stiu cine ce mai spera de acolo

    Sunt sanse foarte mari sa vina Trump iar din 2024. Si ne opreste el toate razboiaele in 24 de ore...

    Vajnicul coleg de comments a batut recordul balcanic la traznai...e adevarat, unele puteri isi incordeaza muschii dar nimeni nu are curaj sa faca primul pas. Tinerii de pretutindeni nu vor lupta, vezi situatia din Ucraina, predari in masa de ambele parti, civili fugiti peste hotare si din Rusia si din Ucraina, dezertari a doua zi, etc. Rusii inroleaza puscariasi si mercenari, ucrainenii au mercenari si ceva profesionisti, resursa umana lipseste cu desavarsire dar mass media tace malc...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb