LUNA MAI FIANCIARĂ Mai în cifre

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iunie 2020

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că starea de urgenţă nu va fi prelungită, respectiv că din 15 mai vom intra în stare de alertă, iar restricţiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19 vor fi ridicate gradual.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că starea de urgenţă nu va fi prelungită, respectiv că din 15 mai vom intra în stare de alertă, iar restricţiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19 vor fi ridicate gradual.

4 mai

- Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că starea de urgenţă nu va fi prelungită, respectiv că din 15 mai vom intra în stare de alertă, iar restricţiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19 vor fi ridicate gradual.

5 mai

- Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru că a încălcat dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare prin decizia CCR care a obligat la demiterea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

6 mai

- Parlamentul a aprobat plafonarea dobânzilor. Textul legislativ a fost votat în plenul Camerei Deputaţilor, care a fost for decizional.

7 mai

- Curtea Constituţională a stabilit că amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă sunt neconstituţionale, ceea ce dă posibilitatea celor care au încălcat restricţiile să conteste în instanţă amenzile primite.

- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,8242 RON, potrivit BNR.

8 mai

- Guvernul aprobă amnistia fiscală propusă de Ministerul Finanţelor pentru dobânzi, penalităţi şi alte accesorii datorate de firmele care vor achita principalul restanţelor până la data de 15 decembrie 2020.

11 mai

- Ministrul de Interne, Marcel Vela, a emis ordonanţa militară prin care ridică starea de carantină impusă oraşului Ţăndărei.

13 mai

- Camera Deputaţilor a adoptat moţiunea simplă împotriva minis­trului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, intitulată "Virusul Cîţu", depusă de Coaliţia PSD-ALDE- Pro România-UDMR. Ministrul a fost păstrat, însă, în funcţie.

- Noua Lege pentru darea în plată a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

- Ministrul de Interne, Marcel Vela, a emis ordonanţa militară prin care ridică starea de carantină impusă în municipiul Suceava şi în opt comune aferente.

14 mai

- Ultima zi din perioada de stare de urgenţă generată de pandemia de coronavirus, după două luni de la instituirea acesteia prin decret prezidenţial (16 martie).

18 mai

- Intră în vigoare Legea privind starea de alertă.

- Moţiunea simplă "Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros", iniţiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE şi afiliaţi grupului social-democrat, a fost adoptată în plenul Senatului, însă Adrian Oros a fost păstrat în funcţie de premierul Ludovic Orban.

- Dolarul ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,4783 RON, conform BNR.

- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,6037 lei, potrivit datelor BNR.

- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 253,7705 lei, conform BNR.

20 mai

- Parlamentul a decis să dubleze finanţarea programului IMM Invest pentru acest an, de la 15 miliarde lei la 30 miliarde lei.

26 mai

- Senatul a adoptat moţiunea simplă intitulată "Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie", depusă de 60 de parlamentari social-democraţi împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela. Semnatarii au solicitat demisia acestuia, însă Marcel Vela a rămas în fruntea ministerului.

27 mai

- Tribunalul Uniunii Europene res­pinge contestaţia formulată de Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, împotriva Comisiei Europene şi Oficiului European de Luptă Antifraudă - OLAF din 2018, care a dus la des­chiderea de către DNA a dosarului de corupţie "Tel Drum", obligându-l la plata tuturor cheltuielilor judiciare.

- Camera Deputaţilor a adoptat moţiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Educaţiei, Monica Anisie, intitulată "Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional - PNL a creat România NeEducată". Aceasta a fost depusă de parlamentarii PRO România şi PSD. Monica Anisie şi-a păstrat portofoliul, deşi moţiunea a trecut.

- Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunţă că Guvernul a atras 3,3 miliarde euro de pe pieţele externe de capital, respectiv că emisiunea de euroobligaţiuni lansată în data de 19 mai s-a bucurat de un interes "excepţional" din partea investitorilor.

- Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că deficitul bugetar aferent primelor patru luni din acest an a fost de 2,48% din PIB, respectiv 26,82 miliarde lei, faţă de 1,1% în perioada similară din 2019.

- Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) aprobă noua strategie naţională de apărare pentru perioada 2020-2024 şi stabileşte programul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2020-2026.

- Euro atinge cursul maxim al lunii faţă de leu: 4,8432 lei, potrivit cifrelor BNR.

28 mai

- Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, cu majoritate simplă, proiectul legislativ al Uniunii Salvaţi România (USR) privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

- Guvernul a aprobat măsurile pentru a doua perioadă de relaxare care a început la 1 iunie.

29 mai

- Consiliul de Administraţie al BNR decide, în şedinţă de urgenţă, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2%, nivel care a intrat în vigoare la data de 2 iunie. BNR a mai adoptat un pachet de măsuri printre care şi reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, de la 1,5% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,25%, de la 2,5% pe an.

- BNR a anunţat reducerea prognozei de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior.

- Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,3517 lei, conform BNR.

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,5273 lei, conform BNR.

- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 241,3579 lei, potrivit BNR.

31 mai

- Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 ajunge la 19.257. De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, 1.262 de decese, iar 13.256 de persoane au fost vindecate. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României erau, la finele lunii mai, 2.330 de persoane în carantină instituţionalizată, iar alte 95.456 - în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală. Până la data respectivă, la nivel naţional au fost prelucrate 439.197 de teste.

- Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 778,58 milioane de lei în mai, cu 16,65% mai mică decât cea consemnată în aprilie, în timp ce valoarea medie zilnică a transferurilor a coborât tot cu 16,65%, la 38,93 milioane de lei.

- Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide 17 acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 9,06% în mai, la 8.701,29 puncte, în timp ce BET-XT, care urmăreşte parcursul celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, s-a apreciat cu 8,9%, la 799,52 puncte.

- Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au avut cea mai bună evoluţie din principalul coş de acţiuni de la BVB (BET), în luna mai, cu un avans de 21,4%, la 19,06 lei.

- Indicele BET-NG a înregistrat un avans de 10,84%, la 686,63 de puncte, iar în cadrul acestuia, titlurile Transelectrica (TEL) au urcat cu 15,91%, la 20,4 lei, cele aleElectrica (EL) - cu 13,54%, la 10,9 lei, iar acţiunile Transgaz - cu 11,94%, la 300 lei.

- Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 7,5% luna trecută, la 0,344 lei, în condiţiile în care în mai a fost data ex-dividend pentru distribuţia de 0,031 lei/unitate.

- Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 9,07%, la 44.087,07 puncte în mai, lună în care, pentru anumite perioade de timp, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost suspendate de la tranzacţionare în urma scandalurilor pentru conducerea acestor societăţi. Cu o creştere de 11,21%, până la 1,24 lei, acţiunile FP au avut cel mai important aport la aprecierea indicelui financiar în luna mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb