LUNA NOIEMBRIE FINANCIARĂ BET - la maximul ultimilor doisprezece ani

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 decembrie 2019

BET - la maximul ultimilor doisprezece ani

Prime Transaction: "Companiile din indice afişează o creştere a veniturilor consolidate de 12,7% şi de 15,4% a profitului, după primele nouă luni ale anului"

Cu salturi ale cotaţiilor situate între 11,97% şi 18,81%, SIF-urile au fost vedetele lunii la BVB

Indicele BET, reperul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat luna noiembrie în creştere cu 3,87% faţă de luna octombrie, la nivelul de 9.886,93 de puncte, prag pe care principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital nu-l mai atinsese de doisprezece ani, într-o nouă etapă a trendului ascendent coerent pe care BET s-a instalat încă din prima parte a anului curent după ce, în decembrie 2018, piaţa a fost izbită de măsurile anunţate de Guvern care s-au materializat în OUG 114 şi ulterior în OUG 19.

Este o evoluţie ce apare în contextul în care, în luna tocmai încheiată, emitenţii s-au prezentat în faţa investitorilor cu rezultatele financiare obţinute pentru primele nouă luni ale anului, cele care furnizează ultimele indicii despre modul în care este posibil să încheie companiile întregul an şi a potenţialului de a acorda dividende.

Echipa casei de brokeraj Prime Transaction a notat, într­-un raport de analiză:

"Companiile din indice afişează o creştere a veniturilor consolidate de 12,7% şi de 15,4% a profitului, după primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut".

Conform brokerilor, dinamica profitului a încetinit faţă de cea înregistrată la finalul primului semestru, îndeosebi ca urmare a rezultatelor obţinute de OMV Petrom care, la jumătatea anului, avea o creştere a profitului de 53,3%, iar acum a rămas cu un avans de doar 3,5%.

"Marja de profitabilitate a scăzut până la 20,6%, după primele nouă luni ale anului, faţă de 23% în primul semestru din 2019, însă în continuare o putem clasifica drept foarte bună", spun cei de la Prime Transaction.

Cu un avans de peste 7%, sectorul bancar este liderul detaşat al aprecierilor din BET

BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV) sunt acţiunile care au avut cel mai mare aport la evoluţia indicelui BET, în noiembrie, cele două instituţii bancare ce vor intra din toamna anului viitor sub radarul agenţiei FTSE Russell marcând creşteri ale cotaţiilor de 7,75%, respectiv de 7,14%, cele mai mari din indice.

După primele nouă luni ale, veniturile BRD - Groupe Societe Generale s-au ridicat la 2,446 miliarde de lei, cu 6,9% mai mari decât cele din aceeaşi perioadă a anului 2018, în timp la nivelul profitului net creşterea a fost de 7,4%, de la 1,141 miliarde de lei în perioada ianuarie - septembrie 2018, la 1,226 miliarde de lei în acelaşi interval al acestui an.

Cotaţia BRD a încheiat luna noiembrie la 10,66 lei, ceea ce ridica valoarea de piaţă a emitentului deţinut de francezii de la Societe Generale la 10,662 miliarde de lei.

Banca Transilvania, cea mai bine plasată companie de la bursa bucureşteană în indicele MSCI Frontier Markets, a raportat pentru finele lunii septembrie venituri de 3,371 miliarde de lei, în creştere cu 3,5% faţă de septembrie 2018, în timp ce la nivelul profitabilităţii, instituţia din Cluj a marcat o creştere de 26,4%, până la 1,568 miliarde de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

La ultimul preţ al acţiunii TLV din data de 29 noiembrie, capitalizarea Băncii Transilvania era de 13,3 miliarde de lei.

Scădere de 6,17% pentru Alro, singura companie din BET care a înregistrat pierdere, la finele lunii septembrie

Acţiunile Alro Slatina (ALR) s-au depreciat cu 6,17%, cea mai mare depreciere dintre toate companiile din BET, preţul acţiunii producătorului de aluminiu situându-se, de altfel, pe un trend descendent care a luat startul în vara anului trecut, după eşecul ofertei publice secundară de vânzare prin care Vimetco NV şi Conef au scos la vânzare 53,77% din capitalul social al companiei.

După primele trei trimestre din 2019, combinatul din Slatina a obţinut venituri totale de 2,162 milioane de lei, în scădere cu 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi o pierdere de 22,71 milioane de lei, faţă de un profit de 223,53 milioane de lei, în perioada ianuarie - septembrie 2018.

La finele lunii noiembrie, valoarea de piaţă a Alro Slatina era de 1,52 miliarde de lei, în condiţiile unui preţ/acţiune de 2,13 lei.

Tranzacţie gigant cu 0,3% din acţiunile OMV Petrom

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din ţara noastră listată la BVB a ieşit în evidenţă în luna tocmai încheiată prin câteva tranzacţii de valori impresionante, remarcându-se schimbul de 145,8 milioane de acţiuni, echivalentul a 0,3% din capitalul producătorului de petrol şi gaze, realizat în data de 20 noiembrie, la preţul de 0,435 lei/titlu.

În total, în acea zi au fost schimbate prin piaţa "regular" 170,56 milioane de acţiuni SNP, cu mult peste media lunii anterioare consemnate până în acel moment, de circa 2,44 milioane de acţiuni.

Peste câteva zile, în data de 26 noiembrie, au fost tranzacţionate 60,116 milioane de acţiuni SNP prin piaţa "regular" şi 50 de milioane prin cea "deal".

Gabriel Aldea, şeful brokerilor de la Tradeville ne-a spus că, ţinând cont de dimensiunea mare a transferurilor şi de perioada scurtă de timp în care s-au realizat, este posibil să existe o legătură între tranzacţii, în sensul că s-ar putea să fie vorba de unul şi acelaşi cumpărător sau de unul şi acelaşi vânzător.

BET-TR, la un nou maxim istoric

Indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele acordate de companiile ce intră în structura indicelui a atins un nou maxim istoric de 15.824,36 de puncte, în data de 29 noiembrie. Este o evoluţie dată exclusiv de creşterea cotaţiilor acţiunilor ce compun indicele BET, în condiţiile în care, în noiembrie, niciun emitent din indice nu a acordat dividende.

Ieri, la ora 12:30, indicele doborâse acest reper, tranzacţionându-se în jurul nivelului de 15.850 de puncte.

Salt de 11,26% pentru BET-FI, de departe cel mai mare avans din rândul coşurilor de acţiuni de la BVB

Indicele financiar BET-FI, ce include în structura sa SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 11,26%, în intervalul 31 octombrie - 29 noiembrie, cea mai bună evoluţie din rândul coşurilor de acţiuni analizate în luna noiembrie.

Este o evoluţie datorată avansului spectaculos al celor cinci SIF-uri, ale căror cotaţii au marcat aprecieri situate între 11,97% pentru SIF Moldova (SIF2) şi de 18,81% pentru SIF Transilvania (SIF3), ca urmare a perspectivei eliminării pragului de deţinere, legea FIA, ce conţine această măsură, fiind adoptată de Camera Deputaţilor în data de 27 noiembrie.

Potrivit analiştilor, existenţa pragului de deţinere la SIF-uri nu mai reprezintă în acest moment decât o frână atât în ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor acestor societăţi cât şi în calea dezvoltării pieţei noastre în ansamblu.

La finalul lunii noiembrie, SIF-urile se tranzacţionau la disconturi între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 25,2% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 56,07% pentru SIF Muntenia (SIF4), în timp ce FP avea un discount de 23,29%, mai mare decât obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.

Legat de efectele posibile ale desfiinţării pragului la SIF-uri, analistul economic Aurelian Dochia ne-a precizat, la jumătatea lunii septembrie că, probabil, vor apărea investitori instituţionali care vor achiziţiona pachete mari de acţiuni SIF şi vor începe un proces de restructurare profundă a societăţilor, iar unele s-ar putea chiar să dispară pur şi simplu din piaţă.

"În orice caz, restructurarea SIF-urilor va activa mult bursa, pentru că se vor realiza multe tranzacţii. Se vor realiza multe tranzacţii şi în afara bursei, pentru că SIF-urile au în portofoliu companii care nu sunt listate", ne-a declarat Aurelian Dochia.

Am intrat în ultima lună din 2019, cea în care, de obicei, au loc marcări de profit iar investitorii instituţionali îşi echilibrează portofoliile.

Anul trecut, în decembrie, piaţa a fost zguduită de Ordonanţa 114 ce prevedea o serie de măsuri cu impact asupra sistemului bancar, a celui energetic, telecom, precum şi o reformă a cadrului de funcţionare a sistemului de pensii.

Puţine dintre prevederile din Ordonanţă mai sunt în picioare în forma iniţială, iar noul Guvern condus de Ludovic Orban şi-a asumat răspunderea de a anula prevederile legate de energie, supraimpozitarea sistemului bancar şi a sectorului comunicaţiilor, prevederile referitoare la pilonul II de pensii, dar şi alte aspecte cu potenţial impact asupra pieţei de capital, precum "fantomaticul Fond de Dezvoltare şi Investiţii".

Cel puţin din acest punct de vedere, momentan, nu par să se întrevadă la orizont ameninţări pentru piaţa noas­tră de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb