LUNA SEPTEMBRIE FINANCIARĂ BET - împins spre noi maxime multianuale

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 octombrie 2019

BET - împins spre noi maxime multianuale

Acţiunile din principalul indice al pieţei, sub semnul deciziei FTSE

Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 31,4% pentru SIF Moldova şi 60,51% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat luna septembrie la nivelul de 9.574,37 de punc­te, solid peste pragul de 9.235,72 de puncte la care principalul coş de acţiuni al bursei noastre a terminat luna august, într-o nouă etapă a tendinţei ascendente pe care referinţa pieţei noas­tre s-a înscris începând cu primăvara acestui an.

În special pe fondul promovării la statutul de piaţă emergentă, dar şi a unor cumuli de factori interni şi un context internaţional stabil pentru activele de risc, BET a spart maxim post-criză după maxim post-criză în a doua jumătate a lunii septembrie, după o perioadă de treisprezece şedinţe bursiere consecutive în care principalul coş de acţiuni al pieţei s-a confruntat cu o volatilitate extrem de scăzută în comparaţie cu parcursul din restul anului, evoluţie laterală determinată şi de instabilitatea politică din ţară.

În ciuda lichidităţii în general reduse, perioada cu oscilaţii minore ale indicilor s-a încheiat în şedinţa din 16 septembrie, când piaţa a primit un impuls ascendent graţie volatilităţii din piaţa petrolieră. Totodată, în 13 septembrie, directorul general al BVB, Adrian Tănase, a anunţat că bursa locală îndeplineşte condiţiile calitative şi cantitative pentru promovarea în liga bursieră superioară.

Evoluţia pozitivă a continuat în aşteptarea deciziei FTSE Russell privind amânarea sau promovarea pieţei noastre la statutul de piaţă emergentă, ajutată de publicarea de către Guvern, în 20 septembrie, a proiectului de act normativ ce vine să relaxeze fiscalitatea pentru exploatarea gazelor în regim offshore.

Per total, în luna septembrie, indicele BET a câştigat 338,65 de puncte, echivalentul unui avans de 3,67%, în timp ce indicele energetic şi al utilităţilor a înregistrat cea mai bună performanţă din septembrie, de 4,21%, din rândul principalilor indici ai Bursei de Valori Bucureşti.

BRD, Romgaz şi Fondul Proprietatea - cel mai mare aport la creşterea BET

Cu un avans de 9% şi o pondere în indice de circa 11% (a patra importanţă dintre titlurile ce compun BET), acţiunile Romgaz (SNG) au adus cea mai importantă contribuţie la creşterea referinţei pieţei noastre în luna tocmai încheiată.

Evoluţia cotaţiei SNG a survenit în condiţiile în care titlurile companiei au fost declarate eligibile pentru a intra în familia de indici ai FTSE Russell, începând cu septembrie 2020, când BVB va deveni efectiv piaţă emergentă secundară. Aşteptările din piaţă privind promovarea şi euforia de scurtă durată ce a urmat anunţului a împins preţul acţiunilor emitentului la pragul de 36,95 de lei, la circa 3% de maximul post-listare de 38,2 lei atins în martie 2018. Evoluţia din septembrie, în special din cea de-a doua jumătate a lunii, a venit pe fondul unor rulaje consistente, cele mai mari din ultimele trei-patru luni pentru acest simbol, indicând o activitate intensă la cumpărare.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au avut şi ele un aport semnificativ la creşterea BET din luna septembrie, în contextul în care FP a urcat cu 4,39%, cunoscând noi culmi ale cotaţiei de la listarea din 2011, respectiv un preţ de 1,2 lei/acţiune. Evoluţia FP a survenit pe fondul unei lichidităţi reduse pe durata lunii analizate, îndeosebi graţie unui salt de 4,35% apărut în 23 septembrie, după o secvenţă de evoluţie laterală în care s-au adunat 17 şedinţe consecutive cu evoluţii ale cotaţiei în intervalul de preţ 1,135 lei/titlu - 1,15 lei/titlu.

Şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cealaltă societate bancară reprezentativă a bursei locale ale cărei acţiuni vor fi incluse în indicii FTSE, a cunoscut un parcurs pozitiv în luna septembrie în contextul apropierii datei anunţului agenţiei de rating a London Stock Exchange, reflectând aşteptările pieţei. Astfel, şi acţiunile BRD au reuşit să iasă dintr-o secvenţă laterală în care au intrat începând cu jumătatea lunii iulie şi să atingă un maximum al ultimelor 14 luni, de 14,32 lei/titlu, unde se află o rezistenţă semnificativă. Per total, titlurile emitentului au marcat un avans de 5,29% în septembrie. BRD are o pondere de 10,11% în indicele BET.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu doar 2,3% în septembrie, în ciuda faptului că Guvernul şi-a publicat intenţia pentru relaxarea fiscalităţii în cazul proiectelor de gaze offshore, în care compania are un interes financiar direct. În cazul titlurilor Banca Transilvania (TLV), care au urcat cu 2,13% în perioada analizată, promovarea în indicii FTSE era deja inclusă în preţ, în condiţiile în care societatea bancară îndeplinea deja condiţiile de lichiditate şi valoare de piaţă.

Titlurile Nuclearelectrica - la un nou maximum istoric

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 5,17% în luna septembrie, consemnând atingerea unui nou maximum istoric de la listare, în condiţiile în care titlurile emitentului s-au înhămat la raliul pieţei pe fondul unei creşteri istorice a preţului electricităţii, în finalul lunii, după oprirea prelungită a unităţii 1 de la Cernavodă şi a centralei Brazi a Petrom. Oprirea simultană a celor două capacităţi a însemnat un deficit de producţie de peste 1.600 de MW, preţul energiei electrice tranzacţionate pe platforma OPCOM atingând maximul istoric de 750 de lei/MW.

De asemenea, în condiţiile unei îmbunătăţiri a profitabilităţii cu circa 60% în primul semestru şi a unor cos­turi reduse cu investiţiile, compania este aşteptată să acorde dividende suplimentare în acest trimestru, la cererea Statului. Evoluţia este o continuare a tendinţei pe termen scurt, mediu şi lung configurată de titlurile Nuclearelectrica în acest an. De la începutul anului şi până în data de 30 septembrie, titlurile emitentului au livrat investitorilor un randament al cotaţiei de 63,24%.

În acest context, preţul acţiunii SNN a încheiat luna la un maxim de 13,32 de lei/titlu, care ducea valoarea de piaţă a emitentului la 4,04 miliarde de lei.

BVB - randamentul lunii din componentele BET

Bifând un salt al cotaţiei de 13,92%, acţiunile operatorului Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - ce au o pondere în BET de numai 0,54% - reprezintă ti­tlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni de la BVB în septembrie, evoluţie apărută în aşteptarea şi ulterior publicării deciziei favorabile de promovare a bursei locale la statutul de piaţă emergentă.

Un salt important al cotaţiei, de 6,2%, a fost avut de titlurile BVB în şedinţa din 27 septembrie, prima după decizia FTSE Russell.

La preţul de închidere din data de 30 septembrie a acţiunii BVB, de 27 lei, valoarea de piaţă operatorului bursei locale se ridica la circa 217,32 milioane de lei.

La polul opus se află titlurile Trans­gaz (TGN) şi Digi Communications (DIGI), a căror cotaţie a coborât cu 1,34% şi 1,32% în septembrie, în raport cu august. Aceste două acţiuni sunt singurele din BET care au înregis­trat deprecieri în luna analizată.

SIF Muntenia - cea mai bună evoluţie din BET-FI, în luna tocmai încheiată

Marcând o creştere de 7,58%, în perioada 30 august - 30 septembrie, acţiunile SIF Muntenia (SIF4), reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie dintre emitenţii care compun indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP.

Evoluţia a apărut pe fondul unui cumul de factori. Pe de o parte, în 10 septembrie, perspectiva unui vot favorabil în Senat pentru proiectul de lege ce conţine şi eliminarea pragului de deţinere de 5% a dus la aprecieri importante pentru toate acţiunile SIF, res­pectiv de 3,23% pentru SIF4. Un vot favorabil a fost inclus atunci în preţ, asfel că decizia din Senat din 16 septembrie nu a mai mişcat decât modest cotaţiile SIF.

Pe de altă parte, derularea, în intervalul 4 - 17 septembrie, a unei oferte publice de răscumpărare de acţiuni la preţul de 0,72%/acţiune, ce era cu 13,4% peste referinţa zilei de dinaintea anunţului, a tras în sus cotaţia titlurilor SIF Muntenia.

Operaţiunea de piaţă menţionată a fost aprobată de acţionari la jumătatea lunii martie a acestui an, iar în condiţiile în care scopul explicit al ofertei a fost creşterea preţului acţiunilor şi reducerea discount-ului la care se tranzacţionează titlurile SIF Muntenia la BVB, se poate spune că, deşi rata de subscriere a fost de puţin peste 60%, oferta şi-a atins scopul.

În luna septembrie, indicele financiar BET-FI a avansat cu 3,95%, în intervalul 30 august - 30 septembrie, ca urmare a evoluţiilor puternic ascendente ale FP, SIF4, SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat - Crişana (SIF1), acestea două din urmă înregistrând creşteri ale cotaţiilor de 7,14%, res­pectiv 5,6%.

La finalul lunii septembrie, SIF-urile se tranzacţionau la discounturi între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 31,4% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 60,51% pentru SIF Muntenia, în timp ce FP avea un discount de 22,67%, peste obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.

În luna care tocmai a început, singurul emitent important de la BVB care îşi va publica rezultatele financiare înregistrate după primele nouă luni ale anului este OMV Petrom, în data de 30 octombrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb