LUPTA ANTICORUPŢIE DIN ROMÂNIA, CRITICATĂ LA LONDRA Alexander Adamescu: "Serviciul Român de Informaţii conduce România"

A.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 decembrie 2016

Tim Evans: "Nu păstrezi un serviciu de informaţii intern aşa de mare precum cel din România, nu îi permiţi să îşi conducă propriile organizaţii comerciale, precum HexiPharma"

Graeme Leach, Macronomics: "România este cea mai coruptă ţară din Europa"

Serviciul Român de Informaţii conduce România, în condiţiile în care politicienii sunt discreditaţi, este părerea personală a lui Alexander Adamescu, prezentată, pe 7 decembrie, într-o dezbatere despre respectarea drepturilor de proprietate în România, organizată, la Londra de Legatum Institute, o divizie a firmei de investiţii Legatum.

În luna mai, procurorii au emis un mandat de arestare pe numele lui Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, pentru dare de mită, iar, în iunie, acesta a fost arestat la Londra, înainte de o conferinţă despre abuzurile mandatelor de arestare europene, unde trebuia să vorbească. Cererea pentru extrădarea sa în România se judecă la Londra, iar procesul a fost amânat pentru luna aprilie.

Potrivit lui Alexander Adamescu, rezultatul alegerilor parlamentare va schimba foarte puţine lucruri: "În ultimii ani, din cauza luptei anticorupţie, politicienii români au fost discreditaţi. Dar, aceiaşi oameni ţintiţi de organele anticorupţie vor rămâne la putere. Întrebarea care rămâne este: dacă politicienii sunt discreditaţi, atunci cine conduce ţara?

Răspunsul meu, aceasta este o părere personală, este: Serviciile interne de informaţii. Este un vid de putere umplut de cei care vorbesc despre securitatea naţională şi care au putere asupra politicienilor. Este un subiect netransparent. Vedeţi cum unii oameni devin ţinte pentru lucruri făcute în urmă cu zece ani. Asta aduce aminte de vremurile comuniste, când Securitatea avea dosar despre toată lumea şi îl scotea, la nevoie. Asta ridică întrebări asupra democraţiei din ţară".

România este cea mai coruptă ţară din Europa, unul din 3 cetăţeni admiţând că dau mită periodic, a spus Graeme Leach, Macronomics, o companie de consultanţă, săptămâna trecută, în cadrul dezbaterii.

"Potrivit unor studii asupra celor care admit că au dat mită, Marea Britanie este cea mai puţin coruptă ţară din Europa, cu numai 1 din 100 de cetăţeni recunoscând că plătesc mită regulat", a spus Graeme Leach, adăugând: "La polul opus, în Ungaria, cifra este de 1 din 5, iar în Lituania, 1 din 4".

Potrivit domniei sale, mita nu este distribuită egal în Europa: "Acest lucru este important, din cauza consecinţelor economice, politice şi individuale ale corupţiei, dincolo de mită, în special în îngrădirea drepturilor de proprietate. Din punct de vedere economic, subminarea drepturilor de proprietatea înseamnă să te joci cu focul.

Fără drepturi de proprietate puternice, fundaţiile capitalismului sunt construite pe nisip, deoarece investitorilor le sunt negate fructele investiţiei lor.

O lipsă a drepturilor de proprietate este echivalentul economic al declaraţiei de război.

Ţările cu o protecţie puternică a drepturilor de proprietatea au un PIB per capita dublu. De asemenea, ţările cu un sistem judiciar corupt sunt, în medie, foarte sărace".

Domnia sa a spus, în cadrul dezbaterii, că România este una din puţinele ţări în care un prim ministru cercetat pentru corupţie a rămas în funcţie: "În 2015, premierul Victor Ponta , cinci miniştri şi 21 de membri ai parlamentului au fost cercetaţi.

În ciuda unui impuls puternic anticorupţie, ţara a fost atât de coruptă ca urmare a anilor de comunism, încât chiar şi campania anticorupţie actuală a fost coruptă. Comunismul a murit, dar nu şi mentalitatea comunistă - a exproprierii drepturilor de proprietate - aceasta este vie şi activă".

Despre România, reputatul Heritage Foundation Index of Economic Freedom scria în 2016 că "România a luptat să îndeplinească criteriile UE anti-corupţie, în ciuda opoziţiei din partea clasei politice. Tribunalele sunt subdimensionate şi sunt subiectul corupţiei cronice şi influenţei politice... nivelul ridicat al corupţiei slăbeşte şansele unei dezvoltări dinamice pe termen lung", a mai precizat consultantul citat.

Conform domniei sale, creşterea economică recentă în România a fost substanţială, dar această realizare s-ar putea spulbera rapid, în eventualitatea că oamenii de afaceri şi investitorii vor considera că lupta anticorupţie are mai multe găuri decât şvaiţerul.

Raportul "Indicele prosperităţii" al Legatum Institute din 2016 notează: "corupţia şi guvernanţa rămân o îngrijorare majoră în România".

Tim Evans, profesor de economie la Middlesex University London şi fost consultant al premierului slovac, în 1991, întrebat cum creezi încredere în ţări, precum cele din Estul Europei, a spus: "Ceea ce nu faci este ce au făcut ţări precum România. Nu transformi un partid comunist în un aşa numit partid social democrat. Nu păstrezi un serviciu de informaţii intern aşa de mare precum cel din România, nu îi permiţi să îşi conducă propriile organizaţii comerciale, precum HexiPharma. Ceea ce faci este să începi prin a reforma instituţiile cheie din stat. Nu permiţi unor prim miniştri cercetaţi, precum Victor Ponta, să numească liderii instituţiilor cheie ale statului. Aceasta este o reţetă a corupţiei. Dacă vii dintr-un sistem în care ai avut Securitatea, trebuie să reduci acest aparat de stat, să liberalizezi economia şi să te asiguri că ai un sistem judiciar absolut independent.

Nu creezi o aşa numită maşinărie anti-crimă naţională, care este aşa de implicată în setup-ul domestic de intelligence şi, prin asta, influenţează media şi sistemul judiciar. Cetăţenii români doar speră că regimul curent, lupta anticorupţie este bună, numai pentru a descoperi, doi-trei ani mai târziu, că oamenii implicaţi erau corupţi."

În opinia lui Tim Evans, în România nu a avut loc o reformă, o revoluţie în adevăratul sens al cuvântului, ci sistemul a trecut printr-o evoluţie. Potrivit domniei sale, aceasta este una din probleme şi, de aceea, România se confruntă cu aşa multe cazuri de arbitraj internaţional.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Multa coruptie la noi dar nu vad nici un cuvant despre coruptia oamenilor de afaceri despre modul cum firmele straine au spoliat tare de bunuri si valori despre asta domnule doctor anticoruptie despre saracia in care au adus tara tot felul de patroni de multunationale despre asta ce ne spuneti cred ca fairplay ar fi sa va faceti prima data o analiza a actiunilor voastre si apoi discutam.

    Cand am votat sa intram in Europa am sperat ca ne civilizati. Democratia de la Londra a luat exemplu de la Bucuresti. Brexit, demisie - 300 parlamentari, demisie Basescu.

    Coruptie este si in vest dar nu se arata ca la noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb