• După întrunirea Comitetului Executiv al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor de luna aceasta, este posibil ca o comisie de anchetă să vină în România, iar neregulile să ajungă pe masa ONU
Introducerea presei autohtone pe lista vulnerabilităţilor la adresa securităţii statului, în Strategia Naţională de Apărare, şi proiectul "Legea Jurnalistului", iniţiat de senatorul PNL Ioan Ghişe, sunt discutate, zilele acestea, la Bruxelles.
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) au depus, vinerea trecută, la sediul Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (CIS) şi al Confederaţiei Europeane a Sindicatelor (CES) din Bruxelles, "Petiţia privind Libertatea Presei în România", în care contestă Articolul 6.2 - Vulnerabilităţi - paragraful şase, din Strategia Naţională de Apărare, în care mass-media este văzută ca vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale.
Totodată, MediaSind a informat Parlamentul European despre "Legea Jurnalistului" a senatorului PNL Ioan Ghişe, care vrea ca ziariştii să fie examinaţi psihologic în fiecare an şi sancţionaţi pentru "delicte de presă".
Preşedintele FRJ MediaSind, Cris-ti Godinac, a declarat că opinia unanimă a celor cu care a discutat la Bruxelles este că trebuie stopată imediat orice tendinţă de îngrădire a libertăţii presei, potrivit Agerpres.
Reprezentantul MediaSind a explicat: "După sprijinul afirmat în Comisa de Petiţii (PETI) a Parlamentului European de către coordonatorii Grupurilor Europarlamentare, a urmat întâlnirea de la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ), iar directorii Renate Schroeder şi Marc Gruber au anunţat că, în Comitetul Executiv al FEJ, ce va avea loc luna aceasta, vor solicita trimiterea unei Comisii de anchetă în România, în legătură cu atacurile constante ale autorităţilor de stat la adresa libertăţii presei. Constatările acestei comisii vor fi transmise către Parlamentul European, Comisia Europeană şi ONU, în calitate de raportor oficial la aceste instituţii internaţionale".
• Cristi Godinac: "Mass-media nu are nevoie de o lege a presei. Sunt suficiente reglementările Codului deontologic al jurnalistului, ale Contractului Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-Media şi ale CNA-ului"
Atât introducerea presei la capitolul vulnerabilităţi în Strategia de Apărare a Ţării, cât şi proiectul senatorului PNL, Ioan Ghişe, pentru o lege a presei, sunt periculoase pentru libertatea de exprimare, afirmă Cristi Godinac.
Ioan Ghişe a depus la Senat, martea trecută, "Legea Jurnalistului". Potrivit acestui proiect de lege, jurnaliştii ar trebui să-şi desfăşoare activitatea în cabinete jurnalistice şi să aibă "carte de jurnalist". În plus, în fiecare an, jurnaliştii ar trebui supuşi unui examen psihologic şi să fie atestaţi o dată la trei ani. Pentru "delicte de presă", proiectul prevede sancţiuni.
La articolul 68 se precizează că "prin delict de presă se înţelege delictul civil săvârşit prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi a cauzat o daună materială sau morală unei persoane".
Cristi Godinac subliniază că nu este nevoie de o lege a presei, atâta vreme cât există alte modalităţi de autoreglementare, precum Codul deontologic al jurnalistului, Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-Media, dar şi CNA-ul, în ciuda politizării sale.
Jurnaliştii mincinoşi pot fi sancţionaţi prin procedee legale, chiar în instanţa de judecată, iar daunele pot fi imense pentru cei care nu-şi exercită meseria conform Codului Deontologic şi legii de reglementare a breslei, a completat domnia sa.
Preşedintele MediaSind menţionează că o reglementare a presei şi a libertăţii de exprimare din partea autorităţilor statului ar încălca convenţiile şi tratatele internaţionale la care ţara noastră a luat parte.