Lupte crâncene în presă pentru SIF Moldova

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2013

Lupte crâncene în presă pentru SIF Moldova

Alegerile de la SIF Moldova se anunţă cele mai disputate dintre toate SIF-urile, principalele două tabere fiind conturate în jurul Băncii Transilvania şi al acţionarului Mihai Rotaru.

Până la înfruntarea finală, de la AGA din 4/5 aprilie, presa a devenit câmp de luptă, iar informaţiile transmise pe surse, fumigene menite să zăpăcească adversarii. Negocierile fiind în "mişcare", ce a fost valid în urmă cu o oră, acum nu mai este.

Astfel, zvonurile apărute în presă sunt confirmate de unii şi infirmate de alţii, fireşte, după interese.

Un exemplu în acest sens este informaţia că între preşedintele Costel Ceocea şi vicepreşedintele Claudiu Doroş au apărut divergenţe, aceştia susţinând tabere diferite, ultimul fiind mai apropiat de Grupul BT.

Altă publicaţie îl alocă pe Costel Ceocea în tabăra Băncii Transilvania, iar pe Andrei Hrebenciuc, fiul PSD-istului Viorel Hrebenciuc, taberei "Rotaru".

Atacul la persoană este o altă armă folosită în război, iar cel vizat este Bogdan Juravle, şeful Swiss Capital. Într-o serie de articole apărute în presă, acesta este acuzat, fără dovezi concrete, de "jocuri necurate pentru controlul SIF-urilor".

Toate zvonurile trebuie privite, însă, cu rezerve, iar acţionarii nu trebuie să piardă din vedere procedura de vot (vezi insert).

Calculele ar trebui să includă şi regulile de validare a Consiliului, dar şi faptul că majoritatea voturilor vor fi acordate înainte de AGA (prin procuri speciale, voturi prin corespondenţă scrisă şi voturi electronice). Pentru ca votul să fie valid, trebuie aleşi minim trei membri, care să întrunească peste 50% din voturi, urmând ca aceştia să coopteze alţi patru dintre ceilalţi candidaţi.

Actuala conducere a propus ca CA-ul să fie completat în ordinea voturilor, însă acţionarii vor decide dacă acceptă propunerea sau dacă lasă mână liberă primilor trei aleşi.

Dacă votul nu este validat, alegerile se reiau.

Ce mai spun "sursele"?

Cele mai mari şanse pentru viitoarea conducere SIF Moldova le au, se pare, Andrei Hrebenciuc şi Costel Ceocea, despre care se spune că ar avea susţinerea ambelor tabere.

În rest, lupta este deschisă.

Dacă unii spun că ar fi de preferat un consiliu format din trei dintre actualii administratori, doi din grupul BT şi doi din grupul "Rotaru", alţii spun că lupta este "pe viaţă şi pe moarte", fiecare grup dorind toate cele şapte locuri din CA.

În joc au fost aruncaţi şi candidaţi "la momeală", meniţi să disperseze voturile, iar unii spun că doi dintre aceştia - Iulius Postolache şi Mircea Oancea - au fost convinşi să renunţe.

"Umflarea" deţinerilor este o altă tactică folosită, astfel că un acţionar este cotat cu 3-5% din acţiuni, în func-ţie de cine răspunde la întrebare.

O altă informaţie care circulă este că, pe plan local, taberele sunt sensibil la egalitate, balanţa urmând să fie înclinată de jucătorii străini.

Fondurile de pensii vor juca şi ele un rol important, acestea fiind cotate cu 8-9% din titlurile SIF2.

Ultimele informaţii arată că tabăra "BT" ar merge, pe lângă cei doi daţi ca "siguri", pe Horia Ciorcilă, preşedintele BT, Radu Hanga, directorul general BT Asset Management, Mihai Ionescu, director Deutsche Bank România şi, eventual, Claudiu Doroş şi omul de afaceri Radu Octavian.

Formula ideală a taberei adverse ar fi, după cum circulă zvonurile, formată din Cătălin Iancu, preşedintele OTP Asset Management - preferat pentru funcţia de vicepreşedinte -, brokerul Swiss Capital Mihai Chişu, fostul comisar CNVM Bogdan Chetreanu şi Valentin Ionescu, actual administrator şi fost director al Bursei.

Alte surse merg şi pe mâna lui Emilian Bădică sau a lui Florin Cazan de la Raiffeisen Capital & Investment.

Un singur lucru este cert - toată agitaţia creată este un semn că situaţia este încă "fluidă" şi că toate informaţiile trebuie verificate temeinic de către acţionari înainte să pună "ştampila" pe unul sau pe altul.

Procedura de vot trebuie luată în calcul

Alegerea membrilor Consiliului de Administraţie se desfăşoară în maxim două tururi de scrutin.

Un administrator este declarat ales de către AGA-O, dacă voturile "pentru" reprezintă mai mult de 50% din voturile exprimate.

Cel de-al doilea tur de scrutin se organizează în situaţia când rezultatul primului tur nu a condus la alegerea a 7 administratori (nu au obţinut 50%+1 voturi "pentru" ).

Printre condiţiile de desfăşurare ale celui de-al doilea tur se numără:

- Cvorumul de şedinţă este acelaşi ca şi la turul 1 ( cvorumul de prezenţă AGA-O);

- Numărul candidaţilor ce vor fi înscrişi pe buletinele de vot pentru turul doi va fi egal cu numărul de locuri neocupate în turul 1, înmulţit cu 2;

- Candidaţii care vor intra în turul 2 de alegeri sunt cei care au obţinut cele mai multe voturi "pentru" în primul tur;

- Opţiunile din voturile anteexprimate pentru candidaţii intraţi în turul 2 (procuri speciale, voturi prin corespondenţă scrisă şi voturi electronice) se preiau conform procesului verbal al Comisiei care se ocupă cu culegerea voturilor exprimate anterior adunării generale (situaţia de la turul 1).

În condiţiile necompletării Consiliului de Administraţie, pentru locurile rămase vacante (după două tururi de scrutin), se aplică decizia acţionarilor asupra propunerii ca AGOA să împuternicească CA "format din adminis-tratorii aleşi, cu condiţia să fie minim 3 (...), să poată numi dintre candidaţii care au întrunit cel mai mare număr de voturi «pentru», administratori provizorii până la următoarea Adunare Generală, sub rezerva avizării lor de către CNVM".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Cum s-a lasat intunericul dintr-odata la acest ziar. De ras in hohote cu confirmare la alegeri

    Nu e adevarata imparteala! Se incearca "destabilizarea" echipelor.

    S-ar putea sa aveti surprize mari la vot- vezi Doros.....pa pa 

    Miza alegerilor o constituie accesul la fondurile SIF2..Uitati-va la structura activelor . Cea mai mare parte din lichiditati este in Banca Transilvnia. O suma si mai mare este plasata in tot felul de Fonduri cu sediu in Cluj ,si te intrebi ce mai fac cei din SIF daca banii sunt dati spre administrare altor fonduri, chiar si fonduri de actiuni , dar ce-i drept originare din Cluj.. Practic toti banii SIF2 sunt la dispozitia grupurilor financiare din Cluj grupate in jurul lui Horia Ciorcila.Si asta doar ptr ca Presedintele SIF2 in calitate deadministrator al Bancii Transilvania sa beneficieze de indemnizatii frumoase, si confidentiale de la aceasta banca.

    Deci miza alegerilor o constituie ptr Banca Trnsilvania pastrarea acestui status-quo.

    Admi Banca Transilvania si chiar sunt actionar al acestei societati, dupa cum sunt si actionar la SIF.Dar parca nu estenormal sa legi in intregime soarta unui SIF de soarta unei singure banci. Dupa cum si plasamentele efectuate deactuala conducere,in actiuni ale unor societati miniere,de care nu am auzit scriindu-se in presa economica romaneasca ,parca miroase putin a cianura 

    Falimentacul ala de la falimentara Diverta , nu este decat un iepure pentru Ciordila !

    Ciordila a incercat sa se sinucida de doua ori pana acum , aveti grija , sa nu reuseasca

    a treia oara daca nu este ales ! 

    La 2, juravle controleaza 15%. Bineinteles concertat. Mai sunt sunt si alti concertati (vezi clujenii).suntem curiosi daca administratorii actuali, care au OBLIGATIA sa sesizeze concertarea cnvm ului,o vor face. Nu se va intampla pentru ca pe ceocea nu-l mai intereseaza decat propriul scaun si presiunile sunt mari. Nu e bine domnule presedinte...

    Tovarashii tot spera sa o dea la pace, altfel ar face vot cumulativ si fiecare ar lua cat merita!

    1. Nu m-ar mira sa vad ca cere cineva vot cumulativ.

      Nu cere nimeni fiindaca daca cer vot cumulativ isi divulga concertarile.

      Oricum, problema e deja transata la CNVM. Ei nu cer vot cumulativ iar CNVM nu-i concerteaza. 

    Pana la urma s-a gasit cineva care sa solicite vot cumulativ,dl.Turtoescu Sorin cu o detinere de 0,17%.

    1. Cu detinerea pe care o are nu-l baga nimeni in seama. Deschiderea sifului e o simpla masca si nu il baga nimeni in seama.

      Nu va amintiti cine-i dl. Turtoescu Sorin? E un fost presedinte al SIF2, care a pierdut lupta cu Chelu prin 2008 (parca).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb