Uniunea Europeană nu trebuie să se angajeze în modernizarea Uniunii Vamale cu Turcia şi în facilitarea vizelor dacă preşedintele Erdogan continuă cu deriva sa autocrată, a declarat ieri şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, informează AFP, conform Agerpres.
"Direcţia adoptată de Turcia este foarte îngrijorătoare. Preşedintele Erdogan se îndreaptă direct spre autocraţie şi nu este pregătit să îşi normalizeze relaţiile cu UE", a argumentat Asselborn, după ce anterior premierul italian Mario Draghi l-a descris pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan ca fiind un dictator.
"Trebuie să fim atenţi la cuvinte", a afirmat Jean Asselborn, care preferă să îl descrie pe preşedintele turc drept un autocrat.
Ministru de externe din 2004, Jean Asselborn, cunoscut pentru modul direct în care se exprimă, a făcut o analiză destul de dură a modului în care a evoluat Turcia de la deschiderea negocierilor de aderare cu Ankara în 2005, moment la care a contribuit, şi a dat asigurări că analiza sa este împărtăşită de mai mulţi omologi din statele membre UE, notează sursa citată.
Regimul de la Ankara "încalcă drepturile fundamentale, elimină politic kurzii şi pe toţi cei care nu gândesc ca el, refuză femeilor protecţia Convenţiei de la Istanbul votată în 2011 de parlamentul turc. Evoluţia Turciei mă determină să spun: Atenţie. Pentru moment, Uniunea Europeană nu trebuie să facă greşeala politică de a vorbi despre Uniunea Vamală şi vize", a avertizat ministrul luxemburghez de externe.
"Pentru a rămâne puternic, Erdogan are nevoie de UE, de economia sa", a evidenţiat Jean Asselborn.
'Nu putem acorda vize oamenilor de afaceri turci pentru a veni să facă afaceri în UE şi nici accepta violenţa împotriva femeilor. Ar fi un semnal catastrofal", a explicat şeful diplomaţiei luxemburgheze.
UE şi Turcia încearcă să reînnoiască relaţiile după un an tensionat. Liderii UE au decis în martie să răspundă deschiderii manifestate de preşedintele Erdogan printr-o reluare "treptată, condiţionată şi reversibilă" a cooperării cu Turcia.
O analiză a situaţiei va fi prezentată la summitul din iunie, unde ar putea fi făcute anunţuri privind modernizarea Uniunii Vamale, reluarea dialogului la nivel înalt, suspendat în 2019, pe anumite subiecte precum securitatea, mediul, sănătatea şi acordarea anumitor facilităţi privind vizele pentru cetăţenii turci.
Dacă preşedintele Erdogan nu se schimbă, "UE nu poate accepta apropierea", crede Asselborn, care avertizează împotriva unei rupturi: "nu trebuie să tăiem podurile cu Turcia, pentru că nu toţi turcii gândesc ca Erdogan şi nu îi acceptă politica".