"Luxten Lighting Timişoara", "Electromagnetica" şi "Elster Rometrics" sînt principalii furnizori de contoare ai "Electrica"

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii / 6 decembrie 2004

Ziarul "Bursa" a publicat vineri un articol referitor la cumpărarea, de către "Electrica" SA, a cîteva zeci de mii de contoare electrice de la "Luxten". Valoarea totală a contractelor este de circa 800 miliarde de lei. Procedura de achiziţie utilizată a fost negocierea cu o singură sursă. La mai bine de o săptămînă după adresa noas-tră, conducerea "Electrica", ne-a comunicat, vineri, după apariţia articolului, răspunsul privind contractele amintite.

Documentul arată că SC "Electrica" SA, a efectuat, în ultimii ani, o serie de proceduri de achiziţie centralizată, vizînd reducerea semnificativă a costurilor de achiziţie pe produs. Astfel, în cursul anului trecut, a fost organizată la Bursa Română de Mărfuri (BRM), în vederea achiziţionării de contoa-re electrice, o licitaţie publică internaţională cu strigare şi ofertă de preţ în plic închis, avînd ca şi criteriu de evaluare oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic. În urma derulării acestei proceduri, au fost declarate cîştigătoare companiile "Luxten Lighting Timişoara" SA, "Electromagnetica" SA, "Elster Rometrics" SRL.

Conducerea "Electrica" susţine că decizia privind achiziţia prin negociere cu o singură sursă s-a luat în conformitate cu prevederile din OUG nr. 60/2001, art. 12, punctul b. Actul normativ stipulează că, atunci cînd autoritatea contractată îşi propune să achiziţioneze, în mod adiţional, produse destinate înlocuirii parţiale, suplimentării sau extinderii echipamentelor, instalaţiilor sau altor dotări cumpărate anterior de la un anumit furnizor şi constată că aceste produse nu se pot achiziţiona decît de la acel furnizor, în vederea evitării incompatibilităţii sau dificultăţilor tehnice sporite de operare şi întreţinere pe care le implică achiziţionarea de produse cu caracteristici tehnice diferite de cele deja achiziţionate, ea are dreptul să aplice procedura de negociere cu o singură sursă. Această procedură poate fi aplicată într-un interval nu mai mare de trei ani de la atribuirea contractului iniţial de achiziţie publică.

Oficialii "Electrica" au subliniat că, în fundamentarea aces-tei decizii, au avut în vedere faptul că, societatea este în etapa de finalizare a realizării conturului energetic al filialelor şi sucursalelor sale, pe baza sistemelor de măsurare achiziţionate anterior. De asemenea, compania urmăreşte realizare a unei omogenităţi a soluţiilor tehnice şi a echipamentelor folosite, reducerea dificultăţilor tehnice de operare şi întreţinere pe care le implică achiziţionarea de produse diferite de cele existente, precum şi incompatibilităţii acestora cu instalaţiile în funcţiune. Potrivit sursei citate, "Luxten Lighting Timişoara", "Electromagnetica" şi "Elster Rometrics", cu care au fost încheiate contractele de furnizare a contoarelor sînt lideri de piaţă şi producători agreaţi în sistemul de calitate al "Electrica".

Alte motive invocate de reprezentanţii "Electrica" sînt şcolarizările efecutate de personalul de execuţie, care este, în momentul de faţă, familiarizat cu tehnologiile, sculele, dispozitivele şi softurile necesare montării şi verificării în instalaţii. Ei spun că nu au existat probleme în derularea contractelor, existînd o permanentă flexibilitate a furnizorilor în raport cu necesităţile "Electrica" privind decalarea sau devansarea termenelor de livrare, creşterea sau diminuarea cantităţilor contractate etc.

De asemenea, rezultatele pozitive obţinute în ultimii ani ca urmare a achiziţionării centralizate în baza condiţiilor anterior menţionate, rezultate certificate şi de urmărire în exploatare conform CEI 62059-11, 62059-21, au reprezentat argumente pentru efectuarea selecţiei prin negociere cu o singură sursă.

Achiziţiile de contoare vor fi făcute din surse proprii "Electrica" SA, în baza necesarelor stabilite de filiale. Conform prevederilor stabilite în Strategia companiei referitoare la menţinerea în condiţii corespunzătoa-re a grupurilor de măsurare, este necesar să se efectueze schimbul periodic al contoarelor la termenele prevăzute de reglementările în vigoare (în prezent 5 ani). Existenţa unui număr mare de contoare cu o vechime mai mare de 15-20 de ani impune înlocuirea acestora cu altele noi, adaptate la cerinţele tehnologice ale momentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb