Lybek (FMI): România poate scădea presiunea pe buget prin sporirea eficienţei în sectorul public

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 iunie 2009

România poate economisi resurse pentru îmbunătăţirea infrastructurii printr-o eficienţă sporită în sectorul public şi utilizarea mai bună a fondurilor UE, în contextul în care contracţia economiei pune presiune pe veniturile bugetare, a declarat reprezentantul FMI Tonny Lybek, citat de NewsIn.

"Multe state, ca şi România, se confruntă cu o încetinire abruptă a economiei, care le afectează colectarea de venituri şi pune astfel presiune pe bugetul de stat să-şi reprioritizeze şi să foloseas­că mai eficient resursele disponibile. De exemplu, în cazul României, o eficienţă mai mare în sectorul public şi utilizarea mai bună a fondurilor de la UE deja disponibile ar putea elibera resurse pentru a îmbunătăţi infrastructura", consideră reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

El a subliniat că România "rămâne pe calea bună, făcând eforturi pentru a respecta programul economic agreat cu FMI", care presupune un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2009.

În primul trimestru din 2009, economia a scăzut cu 6,2%, peste estimările FMI, care presupun o comprimare a PIB cu 4% în acest an.

"Contracţia economică în România în primul trimestru, la fel ca în alte state, a fost mai amplă decât estimam. Consumul a fost afectat de incertitudinile provocate, pe de-o parte, de criza financiară globală - pieţele de export au intrat în recesiune, iar fluxurile de capital, care alimentau creşterea, au scăzut dramatic - iar pe de altă parte de incertitudinile privind politicile interne, inclusiv de implicaţiile unui deficit bugetar foarte mare în 2008", a afirmat Lybek.

El consideră că România "a făcut un pas foarte important în tratarea incertitudinilor pe plan intern prin adoptarea programului economic sus­ţinut de FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale".

"Pe măsură ce incertitudinile se vor reduce, scăderea economiei se va tempera şi economia va reveni pe plus. Nesiguranţa privind factorii interni s-a redus semnificativ în România, după adoptarea programului economic. Treptat, măsurile adoptate de economiile dezvoltate din Europa, inclusiv cele care vizează sectorul financiar, îşi vor face efectul şi riscurile externe vor scădea pentru România", a spus reprezentantul FMI.

El a completat că amploarea scăderii PIB în acest an depinde de o serie de necunoscute, precum evoluţia agriculturii.

"Într-adevăr, România depinde şi de o serie de factori exogeni precum condiţiile meteorologice, din cauza dependenţei de agricultură a multor familii. Nu trebuie să uităm însă că, pe măsură ce economia se ajustează la un nou echilibru, apar şi multe oportunităţi", a explicat Lybek.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb