Macron, în vizită în Camerun

S.B.
Internaţional / 26 iulie 2022

Macron, în vizită în Camerun

Preşedintele francez Emmanuel Macron a sosit la Yaounde, în prima sa vizită în Camerun şi Africa Centrală, cu obiectiivul de a relansa relaţiile politice şi economice între cele două ţări, tot mai timide, informează news.ro.

El a fost primit luni seara târziu, către ora locală 22.40 (marţi, 0.40, ora României) pe aeroport de către premierul camerunez Joseph Dion Ngute cu o scurtă ceremonie protocolară.

În acest turneu, în care efectueză vizite în Benin şi Guineea Bissau, Macron urmează să-şi reafirme "angajamentul în demersul reînnoirii relaţiei Franţei cu continentul african", la începutul celui de-al doilea mandat, potrivit Palatului Élysee.

Emmanuel Macron participă marţi la o întâlnire cu omologul său Paul Biya, în vârstă de 89 de ani, care conduce Camerunul cu o mână de fier de 40 de ani.

Ei discută despre securitate, pe fondul unor ameninţări jihadiste în nordul Camerunului şi despre conflictul care durează de peste cinci ani, în nord-vest şi sud-vest, între grupări armate separatiste şi forţe de ordine.

Emmanuel Macron a indignat puterea cameruneză după ce a declarat în 2020, în urma arestării unui opozant, că a "exercitat presiuni asupra lui Paul Biya" cu privire la violenţe "intolerabile" în aceste regiuni.

Această vizită intervine în contextul în care influenţa Franţei - o fostă putere colonială - se erodează în plan economic şi comercal în favoarea Chinei, Indiei sau Germaniei.

Întreprinderi franceze mai reprezentă doar 10% din economia cameruneză, după ce a reprezentat 40% în anii '90.

În urma unui dejun cu Paul Biya şi soţia acestuia Chantal, Emmanuel Macron, însoţit de mai mulţi miniştri, între care şefa diplomaţiei Catherine Colonna, se întâlneşte cu reprezentanţi ai tineretului şi societăţii civile.

El îşi încheie ziua în "satul Noah", găzduit de către fostul campion la tenis Yannick Noah, care dezvoltă un centru de agrement şi educaţie într-un cartier popular, la Yaounde, unde locuieşte timp de mai multe luni pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb