MADR: 5,2 miliarde lei - propunerea de buget pentru agricultură, în 2016

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 16 noiembrie 2015

Daniel Constantin: "Era o obligaţie, ca stat, să punem la dispoziţia fermierilor o infrastructură modernizată, care să genereze un cost mai mic pentru apa utilizată la irigarea terenurilor agricole"

Propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru bugetul aferent acestui domeniu în 2016 este de 5,2 miliarde lei, plus un supliment de 300 de milioane de lei, alocat strict pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, a anunţat, vineri, ministrul de resort Daniel Constantin, în bilanţul realizat la final de mandat.

Domnia sa a declarat: "Este unul din lucrurile pe care le voi preda viitorului ministru: o schiţă de buget pentru anul 2016. Angajamentul pe care l-am avut cu primul ministru (n.r. fostul premier Victor Ponta) este că bugetul Ministerului Agriculturii trebuie să cunoască o îmbunătăţire sensibilă după ce s-a aprobat, la nivelul Parlamentului, legea cu acel miliard de euro defalcat până în 2020. Legea spune foarte clar că în 2016 trebuie să avem separat în buget sume de 145 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii. Discuţia cu premierul Ponta şi cu ministrul Teodorovici (n.r. Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice) a fost ca MADR să facă o economie din ceea ce are, adică din cele 5,2 miliarde lei, în acest moment, de jumătate din această sumă de 145 de milioane de euro şi noi am făcut acea economie şi în egală măsură Ministerul de Finanţe se angajează să suplimenteze cealaltă jumătate, care înseamnă în jur de 300 milioane de lei. Voi prezenta schiţa de buget viitorului cabinet cu cele 5,2 miliarde de lei, plus cele 300 de milioane de lei pentru irigaţii".

Daniel Constantin a spus că, pe parcursul mandatului său, unul dintre sectoarele pe care s-a concentrat foarte mult este cel al irigaţiilor, în vederea reabilitării infrastructurii, ţinând cont de potenţialul României de dinainte de 1989.

"Era o obligaţie, ca stat, să punem la dispoziţia fermierilor o infrastructură modernizată, care să genereze costuri reduse şi un cost mai mic pentru apa pe care o folosesc pentru a iriga terenurile agricole. (...) Cred că Legea irigaţiilor este cea mai importantă măsură care s-a adoptat în 2015, după reducerea TVA, prin care punem la dipoziţia fermierilor peste un miliard de euro şi care va finanţa infrastructura principală, întregind, astfel, sistemul de irigaţii ce trebuie reabilitat în perioada 2016-2020. Vorbim de aproape 1,2 milioane hectare care pot fi reabilitate, atât ca infrastructură principală, cât şi secundară, în următoarea perioadă. Cred că, alături de reducerea TVA, aceste două componente reprezintă, atât din punct de vedere al volumului, cât şi al importanţei, priorităţi atinse de acest mandat".

Constantin: "Reducerea TVA la alimente a dat o nouă şansă dezvoltării agriculturii româneşti"

Reducerea TVA la produsele alimentare şi-a atins scopul, a menţionat Daniel Constantin, declarând: "Timpul a dovedit că această măsură şi-a atins obiectivele şi mă refer în primul rând la componenta socială, şi anume la scăderea preţurilor, pentru că am vrut ca toţi cetăţenii acestei ţări să beneficieze de pe urma reducerii TVA la alimente (...) Al doilea obiectiv cu impact indirect asupra cetăţenilor se referea la creşterea consumului şi, astăzi, la numai câteva luni de la implementarea măsurii, consumul a crescut exponenţial. Emoţia pe care am avut-o cu toţii s-a referit la încasările pe care le-ar putea avea bugetul şi la îngrijorările manifestate de partenerii europeni şi internaţionali vizavi de lipsa încasărilor odată cu reducerea TVA. S-a certificat că am avut nu numai acelaşi nivel de încasări din TVA, dar acestea au fost chiar mai mari. Una peste alta, această măsură a dat o nouă şansă dezvoltării agriculturii româneşti şi mai ales a sectorului de industrie alimentară, care a ajuns la un procent impresionant din PIB, peste 6%, depăşind cu mult alte sectoare economice ale României".

Ministrul agriculturii: "Am crescut gradul de absorbţie a fondurilor UE, prin PNDR 2007-2013, de la 44,5% la 90,35%"

Fondurile europene atrase în cei trei ani şi jumătate de mandat, din mai 2012 şi până în noiembrie 2015, au depăşit opt miliarde euro, atât ca plăţi directe, cât şi pe fonduri de investiţii, a spus Daniel Constantin.

Ministrul agriculturii a precizat: "Am preluat PNDR 2007-2013 cu un grad de absorbţie de 44,5% şi îl predăm cu un grad de 90,35%. În cifre absolute, a crescut absorbţia de la 3,6 miliarde euro la 7,3 miliarde euro. Sigur că mai sunt multe de făcut, sigur că mi-aş fi dorit să avem o absorbţie de 100%, dar au fost anumite probleme pe care le-am enunţat şi în trecut vizavi de capacitatea de cofinanţare a celor care au câştigat proiectele în 2010 şi 2011 şi, din păcate, nu au putut să le ducă la îndeplinire".

Oficialul a subliniat că unul dintre regretele sale este legat de Programul Operaţional de Pescuit, unde, chiar dacă au fost făcute progrese în aceşti ani, nu s-a reuşit decât o absorbţie de 58%.

Gradul de absorbţie pe plăţile directe a crescut de la 43% în 2012 la 98% în 2015, totalizând 7,6 miliarde euro.

Începând de mâine, fermierii vor primi avansul de 53 de euro pe hectar din plăţile directe pe suprafaţă, a mai declarat domnia sa.

Până la 15 iunie 2015, ultima zi în care cererile au putut fi depuse fără penalizări, fermierii români au depus 821.056 de cereri pentru o suprafaţă solicitată la plată de aproximativ 8,4 milioane hectare.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 este prima din noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020 şi aduce schimbări majore, impuse de legislaţia comunitară pentru toate statele membre în ceea ce priveşte schemele de plată pe suprafaţă.

În opinia şefului MADR, premierul desemnat Dacian Cioloş va acorda atenţia cuvenită sectorului agricol, pentru că provine din acest domeniu, pe care îl cunoaşte foarte bine.

Daniel Constantin a avertizat, însă, că din punct de vedere politic, şi în calitatea sa de copreşedinte ALDE, va fi foarte atent la ce se întâmplă la nivel guvernamental, iar votul va fi dat pe fiecare proiect în parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb