MADR: Sprijin financiar de 7 milioane de euro/proiect pentru crearea perdelelor forestiere de protecţie

S.B.
Companii #Mediu / 2 decembrie 2016

Sprijin financiar de 7 milioane de euro/proiect pentru crearea perdelelor forestiere de protecţie

Proprietarii de terenuri agricole şi neagricole, publici şi privaţi, pot primi până la 7 milioane de euro pentru împădurirea suprafeţelor de teren deţinute şi crearea de perdele forestiere de protecţie, în baza unei scheme de ajutor de stat lansate în luna noiembrie de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit datelor publicate pe site-ul MADR, alocarea financiară pentru prima sesiune privind schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite", aferentă Măsurii 8 "Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor", Submăsura 8.1 "Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite" din cadrul PNDR 2014 - 2020 este de 50 de milioane de euro.

Sesiunea se desfăşoară în perioada 21 noiembrie 2016 - 20 ianuarie 2017, informează Agerpres.

"Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanţare, este de 7 milioane de euro", se menţionează în anunţul MADR.

Scopul ajutorului îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri agricole şi neagricole şi formelor asociative ale acestora pentru realizarea de trupuri de pădure şi perdele forestiere de protecţie. Schema de ajutor de stat contribuie la domeniul de intervenţie 5E - Promovarea conservării şi a sechestrării carbonului în agricultură şi silvicultură.

Potenţialii beneficiari pot solicita la Centrele judeţene ale APIA, conform prevederilor din Ghidul solicitantului, eliberarea Notei de constatare în vederea identificării în sistemul IACS - LPIS gestionat de APIA a suprafeţelor de teren care se doresc a fi împădurite.

Potrivit MADR, după avizarea proiectului tehnic de împădurire, solicitanţii pot depune la APIA cererile de sprijin însoţite de documentele specificate în Ghidul solicitantului. Procedura de primire, evaluare, selecţie şi contractare a cererilor de sprijin, aprobată prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 962/2016, este afişată pe site-urile www.apia.org.ro, www.madr.ro şi este disponibilă, la cerere, la sediile APIA.

Cererile de sprijin pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse până la data de 20 ianuarie 2017, ora 16:00.

"Selecţia Cererilor de sprijin în cadrul sesiunii se efectuează conform prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.362/2016, iar anunţarea rezultatelor selecţiei se va face prin notificarea beneficiarilor de către Centrele judeţene APIA, după publicarea pe site a Raportului de selecţie aprobat de către directorul general al DGDR - AM PNDR.

Schema este implementată de MADR prin Direcţia Generală Dezvoltare Rurală - Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală DGDR-AMPNDR, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Ajutoarele pentru împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite se acordă în cadrul PNDR 2014 - 2020 ca ajutoare co-finanţate din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR).

În 2015, suprafaţa fondului forestier naţional a înregistrat o creştere cu 10.534 hectare (0,16%), comparativ cu anul 2014, până la 6,555 milioane hectare, pădurile ocupând circa 6,398 milioane hectare, respectiv 97,6% din fondul forestier naţional, arată cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Această creştere se datorează în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate şi a terenurilor neîmpădurite, stabilite în condiţiile legale pentru a fi împădurite.

Potrivit datelor INS, suprafaţa regenerată a pădurilor a scăzut cu 2,6% (755 ha), de la 29.505 hectare în 2014, la 28.750 hectare în 2015.

În data de 25 noiembrie, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a anunţat că va investi în această toamnă peste 30 de milioane de lei în regenerarea a 3.456 de hectare de păduri, urmând să folosească în jur de 5,5 milioane de puieţi, din producţie proprie.

Cele mai întinse suprafeţe parcurse cu lucrări de împădurire vor fi în judeţele Tulcea, 712 de hectare, Dolj, 231 de hectare şi Brăila, 176 de hectare.

Romsilva administrează 3,15 milioane de hectare fond forestier de stat şi a regenerat, în ultimii 25 de ani, peste 528.000 de hectare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb