Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume şi îşi exprimă solidaritatea cu supravieţuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cu prilejul Zilei naţionale a comemorării victimelor Holocaustului din România, Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, egalitatea cetăţenilor în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile fundamentale reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice.
"Înţelegerea şi respectul sunt cu atât mai importante cu cât astăzi pot fi remarcate noi manifestări de antisemitism apărute în numeroase state, inclusiv în cadrul unor societăţi cu democraţie consolidată de pe continentul european. Ministerul Afacerilor Externe subliniază eforturile semnificative pe care România le-a realizat în ultima perioadă în ceea ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi a antisemitismului", subliniază un comunicat al MAE.
Astfel, în perioada martie 2016-martie 2017, România a exercitat Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului/ IHRA şi a susţinut adoptarea definiţiei de lucru a antisemitismului în cadrul organizaţiei. În luna iunie 2018, la doi ani de la adoptarea definiţiei,
Ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului din România va avea loc la 9 octombrie 2018, la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucureşti.