Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că a informat şi se consultă cu aliaţii NATO privind evoluţiile de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului de miercuri, când au fost găsite noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, în Tulcea, relatează news.ro. Ministerul Afacerilor Externe precizează că îl va convoca de urgenţă pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse.
"Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafaţă de câteva zeci de metri, în judeţul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm faţă de violarea, din nou, a spaţiului aerian al României. Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina şi, totodată, cere respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României", arată MAE, într-un comunicat de presă transmis miercuri.
Totodată, MAE reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internaţional şi sunt considerate crime de război.
"Ministerul Afacerilor Externe a informat şi se consultă cu aliaţii NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgenţă pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse", a precizat sursa citată.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că fragmentele găsite în apropierea localităţii Nufăru din judeţul Tulcea provin "dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă". "Ministerul Apărării Naţionale reiterează faptul că atacurile Federaţiei Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniţei cu România, sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional", adaugă MApN.