Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, miercuri seară, cu referire la situaţia cetăţenilor români blocaţi temporar în Maroc, în contextul suspendării unor curse aeriene înspre şi dinspre această ţară, că până la acest moment, 127 de români au cerut să fie repatriaţi, potrivit Agerpres.
"MAE continuă demersurile pentru organizarea zborului de repatriere a cetăţenilor români blocaţi în Maroc, organizat în conformitate cu deciziile recent adoptate în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv la nivelul Guvernului. Până la acest moment, pe baza solicitărilor de asistenţă consulară primite de către misiunea diplomatică de la Rabat, 127 de cetăţeni români au cerut să fie repatriaţi. De asemenea, prin coordonarea pe linie consulară realizată de către Ambasada României la Rabat cu Delegaţia UE şi misiunile celorlalte state membre UE acreditate în Maroc, vor fi preluaţi pe zborul de repatriere şi 53 cetăţeni europeni (15 polonezi, 13 croaţi, 10 maghiari, 4 bulgari, 3 germani, 3 greci, 2 sloveni, 2 lituanieni şi un austriac)", se arată într-un comunicat de presă al MAE.
Ambele liste de pasageri (români şi străini) au un caracter provizoriu, urmând a fi finalizate şi transmise operatorului aerian până în dimineaţa zilei de joi, 2 decembrie.
Reprezentanţii misiunii diplomatice în Maroc şi consulul onorific al României la Marrakesh se află în contact permanent cu cetăţenii români care au solicitat sprijin consular şi îi vor asista în cadrul formalităţilor de repatriere.
De asemenea, MAE acţionează în strânsă coordonare cu celelalte instituţii competente şi acordă întreg sprijinul pentru buna desfăşurare a operaţiunilor de repatriere a cetăţenilor români şi a cetăţenilor europeni prin intermediul zborului special, organizat în conformitate cu deciziile recent adoptate în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv la nivelul Guvernului.
"MAE reiterează apelul adresat cetăţenilor români aflaţi temporar în Maroc şi care se gasesc în imposibilitatea de a identifica un zbor de întoarcere în ţară, de a contacta reprezentanţii Ambasadei României la Rabat, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă", arată sursa citată.