Secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a participat astăzi la deschiderea exerciţiului Olympus, organizat de România, în colaborare cu Interpol, sub auspiciile Iniţiativei Globale pentru Combaterea Terorismului Nuclear - IGCTN, potrivit unui comunicat al MAE remis redacţiei.
"În intervenţia sa, secretarul de stat pentru afaceri strategice a semnalat importanţa desfăşurării acestui eveniment în România şi a evidenţiat că organizarea sa confirmă atât interesul ridicat al ţării noastre pentru consolidarea securităţii nucleare, cât şi capacitatea de a promova iniţiative la nivel regional pe dimensiunea combaterii terorismului nuclear. Totodată, a subliniat că exerciţiul reprezintă o ocazie unică de aprofundare a colaborării între autorităţile de aplicare a legii şi experţii tehnici în scopul identificării celor mai bune practici în domeniu", conform sursei citate.
MAE precizează că, exerciţiul Olympus, pregătit prin implicarea nemijlocită a mai multor instituţii româneşti, se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 19 - 21 octombrie, şi va oferi oportunitatea de a consolida cooperarea şi comunicarea dintre statele din regiune în scopul asigurării securităţii nucleare. Exerciţiul îşi propune inclusiv facilitarea de contacte la nivel instituţional şi de lucru în vederea punerii eficiente în aplicare a acordurilor guvernamentale existente.
Exerciţiul are un caracter regional şi reuneşte reprezentanţi ai statelor membre ale Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii - SELEC (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia, Ungaria), ai Ucrainei şi Georgiei, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor româneşti cu atribuţii în domeniul combaterii terorismului nuclear, ai Interpol şi ai Iniţiativei Globale pentru Combaterea Terorismului Nuclear - IGCTN.
Iniţiativa Globală pentru Combaterea Terorismului Nuclear este un parteneriat internaţional lansat în 2006 şi format din 86 de state (inclusiv state UE şi NATO) şi cinci observatori internaţionali (Oficiul Naţiunilor Unite pentru Criminalitate şi Droguri - UNODC, Institutul Inter-regional de Cercetare al ONU privind Criminalitatea şi Justiţia - UNICRI, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică - AIEA, Uniunea Europeană şi Interpol).
România a subscris la Iniţiativa Globală pentru Combaterea Terorismului Nuclear în 2007.
Obiectivul major al iniţiativei este de a consolida capacitatea la nivel mondial pentru a preveni, detecta şi a răspunde la acte de terorism nuclear, prin intermediul unor activităţi/ exerciţii sau angajamente multilaterale care să consolideze politicile, procedurile şi interoperabilitatea statelor partenere, se mai arată în comunicat.