Dezvoltarea durabilă a unei localităţi depinde în mod direct de modul în care locuitorii pot ajunge rapid şi eficient la locurile de muncă sau în zonele de interes pentru aceştia. O componentă importantă în acest sens este transportul public.
Tot mai multe primării din localităţile limitrofe marilor oraşe au apelat la crearea propriilor servicii de transport public local, care să facă legătura dintre cele două localităţi. Această abordare este una dintre soluţiile cel mai bine primite de cetăţenii localităţilor respective.
"Pentru primării, în mod clar, cel mai rentabil este să achiziţioneze autobuze electrice. Accesând fondurile europene, costurile de achiziţie devin mult mai uşor suportabile. În plus, datorită eficienţei şi costurilor reduse de exploatare a autobuzelor electrice, primăria poate obţine chiar profituri din această activitate." Magda Peşu, Director General, Anadolu Automobil Rom.
Treptat, având în vedere diferenţele de cost între utilizarea autoturismelor personale şi utilizarea transportului public, localnicii vor deveni mai puţin reticenţi în folosirea transportului public. Diferenţa o pot face autobuzele electrice, fiind noi şi moderne.
Aproape două sute de reprezentanţi ai instituţiilor din judeţul Ilfov interesați de dezvoltarea conceptului Smart Village, experți şi furnizorilor de soluții, au participat la prima ediţie a Conferinței Naționale dedicată comunităților rurale - Smart Villages, la Palatul Snagov, organizată de Asociaţia Română Pentru Smart City, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria Snagov.