MAGISTRAŢII CSM S-AU ADRESAT AVOCATULUI POPORULUI Mandatele şefilor Inspecţiei Judiciare, prelungite ilegal

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 11 septembrie 2018

Ordonanţa de Urgenţă aprobată de Guvern săptămâna trecută cu privire la prelungirea mandatului conducerii interimare a Inspecţiei Judiciare a iscat nemulţumire în rândul magistraţilor. Şapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au solicitat Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să atace la Curtea Constituţională a Româ­niei ordonanţa adoptată de cabinetul Dăncilă prin care au fost prelungite mandatele lui Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan, mandate care expiraseră la 1 septembrie.

În sesizarea adresată de cei şapte magistraţi din CSM se arată:

"Întrucât, în opinia noastră, există riscul declarării neconstituţionalităţii la un moment ulterior intrării în vigoare, cu consecinţa compromiterii unor anchete disciplinare vizând magistraţii sau a altor tipuri de verificări şi controale ce ţin de competenţa Inspecţiei Judiciare, conducătorii Inspecţiei având prerogativa confirmării, res­pectiv a infirmării actelor emise de inspectorii judiciari, vă solicităm să sesizaţi de îndată Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a aces­tei Ordonanţe de urgenţă".

Autorii sesizării susţin că actul normativ a fost emis fără a se solicita avizul CSM, într-un domeniu în care există această obligaţie constituţională şi că OUG încalcă principiul neretroactivităţii din dreptul civil şi administrativ, încalcă separaţia puterilor în stat şi că nu exista nicio urgenţă care să impună adoptarea aces­tui act.

Sesizarea este semnată de judecătorii Mihai Andrei Bălan, Andreea Anamaria Chiş, Mihai Bogdan Mateescu şi de procurorii Cristian Mihai Ban, Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon şi Tatiana Toader.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a cerut şi ea Avocatului Poporului să sesizeze "imediat" CCR în privinţa acestui act normativ, care este "o OUG cu dedicaţie prin care Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan rămân la şefia Inspecţiei Judiciare".

Cel care a solicitat prelungirea mandatelor celor doi a fost şeful PSD, Liviu Drag­nea, care la începutul săptămânii trecute l-a criticat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, deoarece acesta nu a reuşit să treacă OUG-ul necesar pentru ca Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan să rămână în funcţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb