Magistraţii ieşeni fac planurile noului Palat de Justiţie

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Politică / 20 septembrie 2006

Reveniţi din vacanţa judecăto-reas-că, magistraţii ieşeni au renunţat la intenţia de a da în judecată municipalitatea ieşeană, după ce consilierii locali au decis, în această vară, să revină asupra hotărârii de a nu prelungi concesionarea terenului necesar cons-truirii unui nou Palat de Justiţie. Totodată, conducerea Curţii de Apel Iaşi, instituţie ordonator secundar de credite, a aprobat planul de necesitate pentru viitoarea clădire, elaborat în conformitate cu regulamentul şi normele Ministerului de Justiţie, cu prevederi speciale pentru palatele de justiţie.

Conform responsabililor Curţii de Apel Iaşi, viitoarea clădire va avea cinci sau şase niveluri şi va cuprinde spaţiile necesare funcţionării Curţii de Apel, Tribunalului, Registrului Comerţului şi judecătorilor sindici. În perioada imediat următoare, se vizează depăşirea în ritm alert a fazelor de studii de fezabilitate şi geodezic, vor fi angajaţi arhitecţii şi se vor organiza licitaţiile necesare demarării lucrărilor, astfel încât să fie evitat pericolul pierderii fondurilor acordate pentru acest obiectiv.

Noul Palat de Justiţie din Iaşi va fi construit cu fonduri de la Banca Mondială, provenite din împrumutul de 110 milioane de euro acordat de această instituţie financiară pentru implementarea reformei în justiţie. Această sumă a fost destinată reabilitării unor instanţe, informatizării activităţii, îmbunătăţirii managementului şi creşterii eficienţei actului de justiţie. Printre beneficiari se numără şi Iaşiul, căruia i-au fost repartizate şapte milioane de euro pentru construirea unui nou Palat de Justiţie.

Această investiţie a trecut prin mai multe momente critice până în prezent. Astfel, în anul 2002, Ministerul Justiţiei a concesionat cu titlu gratuit de la Primăria Iaşi 4.706 mp de teren din zona Târgu Cucu, în centrul oraşului, cu condiţia demarării lucrărilor în maxim un an de la semnarea contractului. Timp de trei ani, ideea a rămas la nivelul de studiu de prefezabilitate, fără a exista nicio intenţie de deblocare a finanţării, iar contractul de concesiune era prelungit în luna septembrie a fiecărui an. În 2005, însă, reprezentanţii instanţelor ieşene au fost informaţi că, pentru arealul respectiv, a fost demarată realizarea Planului Urbanistic Zonal şi, în plus, există cereri de revendicare pentru o suprafaţă totală de 2.000 mp, astfel încât concesionarea nu a mai fost prelungită. După ce Consiliul Local a fost ameninţat cu atacul în justiţie, aleşii ieşenilor au decis să fie de acord cu solicitarea magistraţilor, cu condiţia să ajungă la o înţelegere cu cei care au formulat revendicările pentru o parte din suprafaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb