MAHALAGISM LA NIVEL ÎNALT Adrian Năstase: "Traian Băsescu minte!"

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 7 octombrie 2005

Liderul PSD susţine că şeful statului nu poate organiza un referendum privind structura Parlamentului, iar schimbarea preşedinţilor Camerelor reprezintă un abuz

Preşedintele executiv al PSD, Adrian Năstase, a declarat, ieri, că şeful statului, Traian Băsescu, minte atunci cînd susţine că poate organiza un referendum privind structura Parlamentului, respectiv introducerea Legislativului unicameral. Năstase consideră că preşedintele "induce în eroare populaţia, în mod deliberat, cu acest mesaj", iar problemele reale privesc, de fapt, funcţionarea Executivului. "Pentru organizarea unui referendum pe marginea modificării Constituţiei este nevoie de o procedură de revizuire a actului fundamental, care să beneficieze de votul a două treimi în Parlament", aminteşte liderul PSD.

Năstase a menţionat că se impune în primul rînd reformarea Guvernului, care este asemenea "unei maşini conduse de doi şoferi, cu două volane", referindu-se la Palatul Victoria şi la Palatul Cotroceni. În context, preşedintele PSD a menţionat că "lecţiile privind bugetul pe care le-a dat Traian Băsescu ne arată că acesta nu vrea să fie doar prim-ministru, ci şi minis-tru de finanţe".

Liderul PSD a motivat şi absenţa formaţiunii sale de la consultările de la Cotroceni: şeful statului nu este imparţial. Acestea au avut pe agendă reforma Parlamentului, iar în opinia liderului PSD, schimbarea Regulamentului Legislativului are ca scop înlăturarea actualilor preşedinţi ai Camerelor. Domnia sa apreciază că Parlamentul are propriile probleme în privinţa eficienţei, iar prin intervenţia sa, preşedintele Băsescu comite un abuz, blocînd activitatea Legislativului. Adrian Năstase a declarat: "Traian Băsescu, pe stilul lui obişnuit, a trădat ceea ce pînă acum era oarecum secret". Preşedintele Camerei Deputaţilor spune că demersurile reprezentanţilor puterii contravin Constituţiei: "Ne prefăceam că schimbăm Regulamentul, dar, întîmplător, erau acolo şi nişte articole referitoare la schimbarea preşedinţilor. Acum s-a spus foarte clar că acesta era obiectivul. Dar obiectivul acesta este neconstituţional şi reprezintă un abuz, o încercare de a schimba nişte reguli constituţionale prin schimbarea regulamentului". Conform spuselor lui Adrian Năstase, aceasta este şi esenţa blocajului care există în cadrul Legislativului.

Adrian Năstase avertizează că blocajul din parlament va duce la o penalizare din exterior. Liderul PSD a subliniat că, începînd din 14 septembrie, dezbaterile la modificarea Regulamentului au însumat aproape 40 de ore, din care peste opt ore au fost afectate pauzelor de consultări. "Mi se pare anormal ca preşedintele României să pună Parlamentul sub microscop şi să-l scoată ţap ispăşitor, în condiţiile în care România are alte priorităţi", spune Adrian Năstase, adăugînd: "Una dintre acestea este reforma Executivului. România nu are nevoie de scandaluri legate de o eventuală modificare a Constituţiei săptămîna viitoare, de perdele de fum care ascund adevăratele probleme ale populaţiei".

Traian Băsescu are mentalitate de braconier, spune Năstase

Traian Băsescu nu respectă nici o regulă, drept pentru care, în opinia liderului PSD, acesta are o mentalitate de braconier, chiar dacă declară că nu este vînător şi nici pescar. "Este inadmisibil să încerci să schimbi regulile în timpul jocului, să inciţi la schimbarea preşedinţilor celor două Camere, să se amestece într-o o zonă unde nu are nici o atribuţie, să dea sugestii şi să spună cît mai durează un mandat de patru ani al preşedintelui Camere Deputaţilor", a mai spus Adrian Năstase.

Menţionăm că, în ultima vreme, Traian Băsescu şi Adrian Năstase s-au lansat într-un război al replicilor. Şeful statului a afirmat că liderul PSD figurează pe lista corupţilor, după care Adrian Năstase a ieşit la atac.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb