Aproape 4.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 1,2 milioane de lei, au fost date în urma controalelor făcute de angajaţii MAI la localuri, centre comerciale, pieţe, pârtii de schi, vizând respectarea regulilor şi restricţiilor pentru combaterea răspândirii COVID-19. Cele mai multe sancţiuni au fost pentru persoane fizice, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară. Totodată, au fost oprite 32 de aniversări sau petreceri private, scrie news.ro.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, acţiunile de verificare şi controalele privind respectarea regulilor şi restricţiilor stabilite pentru limitarea evoluţiei îmbolnăvirilor cu COVID-19, precum şi măsurile de asigurarea fluidizării circulaţiei rutiere şi prevenirii evenimentelor rutiere au continuat şi sâmbătă. Astfel, peste 8.000 de angajaţi ai MAI, sprijiniţi de poliţişti locali, au făcut, la nivel naţional, 1.165 de acţiuni punctuale, fiind verificaţi aproximativ 1.500 de operatori economici, respectiv terase, restaurante, cluburi, baruri, fast-food-uri, centre comerciale, pieţe şi pârtii de schi.
Au fost constatate nereguli în cazul a 107 operatori economici care nu au respectat măsurile stabilite în context COVID-19, iar în cazul a 3.376 de persoane s-a constatat că nu au respectat măsurile de protecţie sanitară.
De asemenea, echipele de control ale Ministerului Afacerilor Interne au întrerupt 32 de aniversări/petreceri private.
Sâmbătă, au fost aplicate aproape 4.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 1.200.000 de lei, cele mai multe, 3.815, fiind date persoanelor fizice pentru nerespectarea măsurilor de protecţie stabilite în context COVID-19.
Totodată, a fost întocmit un dosar penal pentru zădărnicire a combaterii bolilor, în care este cercetată o persoană.
Şi în municipiul Bucureşti s-a acţionat cu efective suplimentare, dispozitivul fiind suplimentat faţă de o zi normală de lucru cu peste 150 de poliţişti şi 150 de jandarmi, care au acţionat în filtre rutiere, echipe verificare şi control a operatorilor economici, în special din domeniul HORECA şi echipe de verificare şi control în parcuri şi zone de agrement aglomerate.
În urma controalelor făcute în Bucureşti, au fost aplicate 378 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 367.050 lei, atât persoanelor fizice, cât şi operatorilor economici pentru nerespectarea măsurilor stabilite în context COVID-19.
MAI aminteşte că duminică intră în vigoare noile restricţii stabilite prin hotărâre de Guvern. Astfel, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00-5,00, iar în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00 - 5,00, în toate zilele săptămânii.
Excepţii sunt deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată, iar pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte o declaraţie pe propria răspundere, completată.
Reprezentanţii MAI au prezentat mai multe exemple de sancţiuni date:
- În Bucureşti, poliţiştii, împreună cu efective de jandarmi, efective ISU Bucureşti-Ilfov şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, au acţionat pentru verificarea respectării măsurilor în vederea prevenirii răspândirii SARS-CoV-2 de către terasele şi restaurantele din Parcul "Regele Mihai I" şi zona adiacentă, fiind verificate 12 restaurante. Au fost date 67 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 196.500 de lei. Reprezentanţii DSP Bucureşti vor propune prin decizie suspendarea activităţii comerciale în cazul a două restaurante, pentru o perioadă de 30 zile, începând din 29 martie.
În cazul unul alt restaurant, reprezentanţii DSP Bucureşti au înmânat invitaţii în vederea prezentării documentaţiei solicitate şi analizării oportunităţii suspendării activităţii ca urmare a neregulilor constatate.
- Tot în Bucureşti, agenţii de siguranţă publică din cadrul Secţiei 20 Poliţie - Biroul de Poliţie Regie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că într-un club are loc o petrecere cu caracter privat la care participau 11 persoane ce ascultau muzică la un nivel ridicat şi consumau băuturi alcoolice. Au fost date 11 sancţiuni contravenţionale, conform Legii 55/2020, în valoare totală de 5.500 de lei.
- În judeţul Alba, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Blaj s-au sesizat despre faptul că într-un restaurant are loc un eveniment. Cu ocazia verificărilor s-a constatat că în local avea loc un botez la care au participat în jur de 30 de persoane. Organizatorul, precum şi administratorul societăţii, au fost sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020, cu 3.000 de lei.
- În judeţul Argeş, efective de jandarmi, în cooperare cu lucrători din cadrul Poliţiei Ştefăneşti, s-au deplasat la o proprietate privată din localitate, unde avea loc un botez. Acolo au fost identificate 13 persoane care nu respectau măsurile de protecţie împotriva răspândirii SARS-CoV-2, acestea fiind sancţionate conform Legii nr. 55/2020: cu avertisment 9 persoane şi 4 persoane cu amenzi în valoare de 6.500 de lei.
- În judeţul Botoşani, Poliţia Municipiului Dorohoi a fost sesizată că într-un restaurant are loc o petrecere privată la care participă 100 de persoane. În urma verificărilor, s-a stabilit că în locaţie erau 35 de persoane. Organizatorul evenimentului a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor Legii nr. 55/2020, cu amendă de 2.000 de lei.
- În judeţul Buzău, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Buzău s-au sesizat din oficiu privind mai multe persoane care se aflau în interiorul unei locaţii unde era organizată o petrecere, care nu respecta măsurile de prevenţie şi distanţare socială impuse de legislaţia în vigoare. Organizatorul evenimentului a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor Legii 55/2020 şi Legii 61/1991 republicată, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei. Acolo au mai fost găsite 14 persoane care au fost sancţionate pentru încălcarea prevederilor Legii 55/2020, fiind aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5.500 de lei.
- În judeţul Cluj, în urma acţiunilor de verificare a operatorilor economici din municipiul Cluj-Napoca, poliţişti au constatat că la un hotel angajaţii au permis servirea de alimente şi băuturi unui grup de 28 de persoane, care erau prezente în incinta hotelului pentru susţinerea unui examen de calificare profesională. Societatea care administrează hotelul a fost sancţionată pentru încălcarea prevederilor art. 6 pct. 1 din Anexa 3 la HG 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, cu amendă de 2.000 de lei.
- Tot în judeţul Cluj, au fost găsite, la Cluj-Napoca, 4 societăţi comerciale care serveau publicul cu mâncare şi băuturi, în terase special amenajate cu pereţi temporari din plexiglas şi acoperiş, contrar prevederilor legale, societăţile fiind sancţionate contravenţional cu suma totală de 2.000 de lei.
- În judeţul Suceava, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată că într-un restaurant se desfăşoară o nuntă cu peste 200 de participanţi. Acolo au fost direcţionate mai multe efective care au constatat că în sala de evenimente era organizat un eveniment privat, la care participau aproximativ 150 de persoane. Organizatorul evenimentului a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 2.000 de lei, iar participanţii la întrunire au părăsit sala la solicitarea organelor abilitate, fiind avertizaţi verbal cu privire la respectarea restricţiilor în vigoare. Totodată, directorul general al unităţii economice a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar lucrătorii din cadrul I.S.U. Suceava şi D.S.V.S.A. Suceava i-au dat sancţiuni de 10.000 de lei pentru nerespectarea normelor specifice.
- În judeţul Vrancea, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Focşani au verificat societăţi comerciale din municipiu, inclusiv un restaurant. În local se desfăşura un eveniment privat, iar când participanţii au observat prezenţa poliţiştilor au încercat să iasă pe uşa din spate. Ulterior, au fost identificate şi legitimate 11 persoane care au fost prezente la evenimentul privat, acestea fiind sancţionate conform Legii 55/2020 cu 11 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.000 de lei. De asemenea, societatea a fost amendată cu 2.500 de lei.