MAI ESTE UNIUNEA EUROPEANĂ A CETĂŢENILOR SAU DOAR A CORPORAŢIILOR? Statele capturate din UE nu mai reprezintă interesele cetăţenilor

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 februarie 2019

Consiliul Europei

Consiliul Europei

Călin Rechea

Organizaţia neguvernamentală Corporate Europe Observatory (CEO), a cărei misiune este "expunerea influenţei lobby-ului corporatist în UE", a publicat recent un raport în care se dezvăluie adevărata dimensiune a capturării statelor din UE de către corporaţii.

Sub titlul "State capturate: atunci când guvernele UE reprezintă o filieră a intereselor corporaţiilor", analiza CEO se concentrează asupra "deficitului democratic" existent în "prea multe state europene", care a condus la transformarea entităţilor naţionale din UE în state capturate de către interesele corporatiste.

"În loc să acţioneze în interesul public al cetăţenilor şi al intereselor mai largi ale UE, statele operează adesea ca filiere ale influenţei corporatiste", este concluzia raportului.

Din păcate, liniile directoare ale politicilor sociale şi economice din Uniunea Europeană sunt stabilite de corporaţii nu doar la nivel de state, ci şi la nivelul instituţiilor europene.

Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene reprezintă una dintre cele mai "atractive" ţinte pentru lobby-ul corporaţiilor, atât în timpul mandatului, dar şi înainte de începerea acestuia. Raportul CEO arată că preşedinţia CUE reprezintă şi o oportunitate pentru promovarea unei anumite agende a corporaţiilor, mai ales în condiţiile în care sponsorizarea directă a devenit "o practică operaţională standard".

Austria, care a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a anului trecut, este "studiul de caz" din analiza CEO.

Grupul de lobby Hydrogen Europe a intervenit pentru organizarea unui eveniment în scopul promovării aces­tei surse alternative de energie, unde a fost "încurajată" semnarea unei "Iniţiative a hidrogenului".

Din păcate există şi o problemă "minoră", pe care propaganda "oficială" are grijă să o ocolească: hidrogenul obţinut fără utilizarea combustibililor fosili reprezintă doar 5% din producţia totală, după cum se arată în analiza CEO. În aceste condiţii, promovarea hidrogenului ca sursă de energie verde este o mare minciună, deoarece restul de 95% se obţine cu ajutorul combus­tibililor fosili, iar "promovarea" hidrogenului este, de fapt, promovarea utilizării gazelor naturale.

Mai mult, "lobby-urile corporatiste beneficiază şi de pe urma structurii complexe şi opace a comitetelor UE, cele care deţin resursele şi capacitatea de a influenţa rezultatele finale".

Influenţa asupra politicilor promovate şi aprobate de instituţiile europene nu se datorează exclusiv "rapacităţii" corporaţiilor. "Unele state membre caută în mod activ să intre în contact cu organizaţiile de lobby corporatist", se arată în raportul CEO.

Şi aşa se doreşte atingerea idealului european de unitate? Dar nu durează prea mult, în condiţiile în care "autorităţile" unor state se comportă precum prostituatele care "acceptă" plata pentru "servicii", în timp ce altele îşi oferă direct serviciile?

Aici este necesară prezentarea unor scuze: prostituatele au standarde morale mult mai ridicate decât "autorităţile" care se vând aproape pe nimic, având în vedere resursele financiare ale "clienţilor", în timp ce îşi mint cu o neruşinare criminală alegătorii.

Şi asta nu este tot. "La nivelul UE, statele membre au preluat o parte a agendelor corporaţiilor şi le-au trans­format în obiective ale Uniunii", după cum se mai arată în raportul CEO. Printre acestea se regăsesc regulile fiscale stricte cu privire la programele de austeritate, dar şi clauzele de protejare a investitorilor în tratatele comerciale, care permit corporaţiilor să dea în judecată statele când adoptă legi care le afectează interesele.

Mai există, apoi, şi "influenţele" exercitate la nivelul reprezentantelor naţionale de la Bruxelles. În acest caz, România este lăudată pentru transparenţa de care dă dovadă în ceea ce priveşte "intervenţia" grupurilor de lobby.

Organizaţia CEO şi alte organizaţii neguvernamentale au cerut reprezentanţelor permanente de la Bruxelles, conform legilor accesului liber la informaţii, detalii despre relaţiile cu grupurile de lobby.

"Doar două state au stocat şi pus la dispoziţie date complete despre activităţile de lobby: România şi Olanda", se arată în raportul CEO, iar "analiza datelor oferite de România, Olanda şi Irlanda arată că aceste reprezentanţe permanente sunt o ţintă majoră pentru activităţile de lobby corporatiste".

Raportul CEO arată că reprezentanţa României la Bruxelles a avut 160 de întâlniri între martie 2017 şi martie 2018, dintr care 73% au fost cu organizaţii de lobby corporatiste, iar 19% cu organizaţii sindicale şi ONG-uri.

Printre "vizitatori", după cum îi numeşte CEO, s-au aflat Renault, Honda, Google, Facebook, DigitalEurope, Amazon, Microsoft, Enel şi Coca-Cola, iar subiectele "fierbinţi" discutate au fost Brexit-ul, legea copy­right-ului, tranzacţionarea drepturilor de poluare şi energia verde.

Se pare că transparenţa autorităţilor noastre a constituit o adevărată surpriză, deoarece raportul CEO scrie că "transparenţa României în ceea ce priveşte activitatea de lobby reprezintă un contrast puternic cu reputaţia sa negativă privind libertatea presei şi combaterea corupţiei".

Iar dacă tot a venit vorba despre corupţie, natura complexă a fenomenului este ilustrată de "ofensiva" concertată a grupurilor de lobby împotriva Germaniei, care încă îşi joacă rolul de etalon al "statelor corecte" din UE, alături de Ţările Nordice, dar numai pentru îndoctrinaţii care încă mai cred că tot ce zboară se mănâncă.

Raportul CEO scrie că influenţarea autorităţilor germane de către grupurile de lobby a fost crucială pentru aprobarea extinderii permisului de utilizare a erbicidului pe bază de glifosat produs de Monsanto, companie recent achiziţionată de gigantul german Bayer. Se pare că declararea substanţei drept agent cancerigen de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, încă din 2015, nu a contat deloc pentru oficialii care au propus şi obţinut extinderea permisului de utilizare.

De asemenea, autorităţile de la Berlin au avut un cuvânt "greu" de spus şi în ceea ce priveşte politica emisiunilor de bioxid de carbon, asociată cu scandalul Dieselgate.

Şi asta nu este tot. În raportul anual "Corruption Perception Index" pentru 2018, publicat recent de organizaţia Transparency International (TI), se arată că percepţia acestui fenomen a crescut în Germania.

Indicele corupţiei a scăzut până la 80, de la 81 de puncte în anul precedent, în condiţiile în care valoarea 100 reprezintă absenţa totală a corupţiei, iar 0 un grad extrem de ridicat al corupţiei.

Germania se clasează sub Elveţia, Canada, Noua Zeelandă sau Ţările Nordice, şi mult peste ţările din flancul sudic al zonei euro, inclusiv Franţa.

Edda Muller, preşedintele Transparency International Germany, a acordat un interviu publicaţiei Deutsche Wirtschafts Nachrichten pe marginea raportului, unde a declarat că "situaţia corupţiei din Germania este complexă".

De unde vine complexitatea? Din ceea ce doamna Muller numeşte "corupţia structurală". După cum arată datele de la TI, oferirea şi acceptarea mitei pentru accesul cetăţenilor la servicii sau beneficii prevăzute în lege este un fenomen aproape inexis­tent.

Pe de altă parte, corupţia structurală se regăseşte pe scară largă în politică sau la nivelul corporaţiilor, iar Edda Muller vorbeşte despre "integrarea tot mai puternică a politicii şi mediului de afaceri". Aici este vorba despre faimoa­sa "uşă rotativă" dintre politică şi mediul de afaceri, prin intermediul căreia politicienii care propun şi votează legi favorabile beneficiază apoi de posturi extrem de bine remunerate în firmele de consultanţă sau corporaţii.

Aceasta este situaţia din Germania, iar "autorităţile" europene încă sunt "şocate" de avansul populismului în Europa.

Oare semnul de întrebare nu ar trebui să fi altul, respectiv cum s-a ajuns până aici fără o revoltă masivă a europenilor, care să-i trimită la galere pe toţi politicienii?

"Fiecare cetăţean are dreptul să participe la viaţa democratică a Uniunii. Deciziile trebuie luate cât mai deschis şi mai apropiat de cetăţean", se arată în Articolul 10 al Tratatului de la Lisabona.

Dacă numai 1% din ceea ce se prezintă în raportul CEO este adevărat, atunci entitatea cunoscută sub numele de Uniunea Europeană nu este decât o minciună sfruntată, care nu are cum să reziste în faţa asaltului "inuman" realităţii, deoarece statele capturate din UE nu mai reprezintă interesele cetăţenilor.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. In conclusion the ERT had an important role in unifying European transnational capitalist classes as a big opportunity and in speeding the process of enlargement, by explaining the gains for both sides as an opportunity for creating jobs, and to answer in this manner to the common challenge of unemployment and competition. We agree with Rich ard Falk that prevailing tendencies “suggest that geo-governance will be achieved by a coalition between leading states in the West and trasnational capital as deployed by managers and banking operatives”

    1. Nevorbita reloaded)))

    A se vedea cât de tare urlă " băncuțele din cartier" !

    Aici fusă un copac, 

    Da' trecu un austriac. 

    Ceva nesemnificativ va scăpa : vin alegeri, alternativa la politic nu există ? 

    Bilanțul partidelor care este ? 

    Dacă din muntele de promisiuni făcură doar un deal ?

    dar acest CEO pare a fi izvorit din insasi inima KGB.

    Cit despre "...entitatea cunoscută sub numele de Uniunea Europeană nu este decât o minciună sfruntată, care nu are cum să reziste în faţa asaltului "inuman" realităţii, deoarece statele capturate din UE nu mai reprezintă interesele cetăţenilor.", formularea pare a fi elaborata de insusi Plesoianu. 

    1. Probabil a și fost.

      Înainte de '90, criticii sistemului erau numiți spioni ai aginturilor străinii. :))))))))))))))))

      Deci, ce vreți tu și toată propaganda securistă să ne spuneți despre Pleșoianu? :))))))))))))))) 

      decit ca are si el un important mesager, cu mesaje de genul:

      "SUA pierd mințile și sufletele românilor. Românii devin tot mai convinși că apropierea de Rusia este soluția optimă pentru supraviețuirea lor ca națiune liberă, adică pentru evitarea statutului de protectorat american." 

      Dar asta e o mizerie securistă fără legătură cu Pleșoianu.

      Aruncați cu rahat în ventilator, vă stropiți tot voi și râde lumea. 

      care-i citeaza pe patrihotii nostri.

      Sustii cumva ca haita lui Militaru n-a facut pui? 

    ... tocmai pentru ca-i permite sa-si impuna prioritatile. Lobby-ul reprezinta defapt legalizarea coruptiei. Pana la urma capitalismul e societatea celor bogati, iar corporatiile inglobeaza multa bogatie.

    1. Interesant

    Cat timp statele "capturate " de UE au spitale mai bune, drumuri mai bune, ecocomia e mult mai dezvoltata au infrastructura mai buna...hmm, parca m-as lasa capturat de UE. si nu de Rusia cu tot jegul de acolo. Tinta trebuie sa fie UE si coierea a tot ce e bun acolo: drumuri, sistem de justitie, spitale, sistem educational, etc..

    1. Mai mergi tu pe la școală și între timp se mai decantează lucrurile și cu UE.

      am mai multi ani de scoala decat stii tu numara..

      Tu raspunde la faptele ca au spitale mai bune sistem educational mai bun, nu devia de la subict troll mic si rus

      Păi, n-ai. :))))))))))

      Nu cunoști subiectul.

    De ce un ziar cu reputatie,cum este Bursa,permite publicarea articolelor lui Rechea? Este clar cä acest om face propagandä distructivä împotriva Uniunii Europene! Prin propaganda sa,el serveste mai degrabä interesele rusiei,decât pe cele ale Romaniei! Alo,redactia,este timpul sa faceti ceva impotriva acestei campanii de fake newsuri!

    1. In Rusia se intampla la fel, multinationalele fac acelasi lucru

      Dacä Rechea fäcea astfel de comentarii in Rusia,prin care sa îndemne populatia la o revolta generalä impotriva sistemului politic,ar fi facut cu sigurantä puscarie! UE este de 1000 de ori mai buna decât urss sau uniunea euroasiatica a lui putin!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb