• Gabriela Anghelache, CNVM: "Bursa trebuie să recâştige încrederea investitorilor"
În loc de laude pentru ultimii 15 ani de activitate, sărbătoriţi, ieri, conducerea Bursei de Valori Bucureşti a primit multe sfaturi despre cum să facă din BVB un adevărat pilon al pieţei financiare autohtone.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a avut un discurs ce a dat, în unele momente, fiori conducerii Bursei prezente în sală. Guvernatorul BNR a subliniat că Bursa mai are multe lucruri de făcut ca să devină barometrul economiei, o expresie des folosită ca să descrie una dintre funcţiile burselor dezvoltate: "Ca să fie barometrul economiei, Bursa trebuie să fie o alternativă viabilă la finanţarea bancară. Pentru asta, Bursa trebuie să promoveze dis-ciplina financiară, credibilitate şi transparenţă. Dacă aceste trei lucruri nu sunt asigurate, la Bursă vor veni doar cei care vor dori să speculeze. Disciplina financiară înseamnă registre bine puse la punct, reguli foarte clare şi penalizări pentru cei care nu respectă regulile. Cine vine să investească într-o societate unde nu ştie cum se fac socotelile?"
Guvernatorul BNR a declarat, mai în glumă, mai în serios, că, după 15 ani de la reînfiinţare, Bursa de abia a reuşit să iasă din adolescenţă, mai având nevoie de ceva timp până să ajungă la majorat.
Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) a luat prin surprindere auditoriul declarând că Bursa trebuie să recâştige încrederea investitorilor şi să dea exemplu de cele mai bune practici pe piaţa de capital.
"Bursa de Valori Bucureşti trebuie să dea dovadă de transparenţă, trebuie să utilizeze cele mai bune reguli de practică financiară ca să recâştige încrederea investitorilor".
Preşedintele statului, Traian Băsescu, a criticat aspru reticenţa politicienilor faţă de reformarea statului, declarând că nici bursa şi nici sistemul bancar nu pot fi performante într-un stat nereformat: "Când bursa şi sistemul bancar evoluează într-un mediu neprietenos, nu au de ce să strălucească, să fie piloni ai sistemului financiar. Tot mai des suntem criticaţi drept un stat care nu poate fi reformat. Acest cadru este atractiv doar pentru speculatorii care vin aici, câştigă profitând de scădere sau de creştere, iau banii şi pleacă. Nimic nu rămâne aici. Ne-am obişnuit să trăim din tranzacţii şi mai puţin din muncă, însă trebuie să revenim la muncă".
Şeful statului a declarat că este un suporter fără rezerve al privatizării companiilor de stat prin piaţa de capital şi că evoluţia Bursei şi a cursului de schimb sunt cei mai importanţi indicatori pe care îi consultă ca să afle ce se întâmplă pe piaţa financiară.
"Vor fi scoase la vânzare 10-15% din mari companii de gen OMV Petrom, Transelectrica, Romgaz, precum şi acţiunile reziduale care încă se mai află în portofoliul Fondului Proprietăţii de Stat. Va fi o probă că statul se trezeşte şi începe să utilizeze instrumentele pe care le are la dis-poziţie pentru a injecta energie, bani în economia românească", a mai spus Băsescu.
Bursa şi-a sărbătorit cei 15 ani de activitate în sala Mitiţă Constantines-cu a Băncii Naţionale, aceeaşi sală pe care a decis să o părăsească în urmă cu şapte ani ca să se mute într-un sediu nou şi să devină o ins-tituţie importantă a pieţei financiare autohtone.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2010, 17:16)
Asta cu " "Bursa de Valori Bucureşti trebuie să dea dovadă de transparenţă, trebuie să utilizeze cele mai bune reguli de practică financiară ca să recâştige încrederea investitorilor" e tare. Da' lui Farmache si Tzepes i-a spus cineva chestia asta? Si pe urma pe de alta parte BVB e asa de "slaba"...de "vezi prin ea.....Ce sa spuna Basescu si Isarescu? Cind de 15 ani functionarul Farmache sta cu mina intinsa la stat. Sa ii trimita si lui cineva macar un email sa ii aduca la cunostiintza ca e "economie de piatza". Avetzi grija sa ii trimiteti si o traducere din limba romana in limba romana a termenilor.Multumesc anticipat celor care vor reusi....