Maia Sandu discută, la Bucureşti, despre furnizarea de energie pe axa Bucureşti-Chişinău

O.D.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 1 noiembrie 2022

Maia Sandu discută, la Bucureşti, despre furnizarea de energie pe axa Bucureşti-Chişinău

Criza energetică reprezintă o preocupare majoră pentru toţi preşedinţii şi premierii europeni. Se caută soluţii, se fac proiecte se încearcă noi colaborări. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vine astăzi în vizită oficială în România, agenda având câteva puncte de lucru foarte clare. Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, aceasta va fi primită de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, de la ora 13.15. Ultima vizită oficială a Maiei Sandu în ţara noastră a avut loc în luna iulie, când a fost primită la Palatul Cotroceni şi s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă şi cu preşedinţii celor două Camere. La începutul lunii octombrie, Maia Sandu, anunţa că România îi ajută din nou pe moldovenişi că vor cumpăra electricitate de peste Prut, după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor ruseşti cu rachete. La rândul lui, ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunţat că a fost semnat un contract de furnizare a energiei - 100 MW între Hidroelectrica şi Energcom, compania desemnat de Guvernul Republicii Moldova în acest sens: "Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că «în situaţii excepţionale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova".

La ultima vizită, Maia Sandu a declarat că războiul a destabilizat piaţa energetică şi cu ea securitatea energetică a Moldovei. Mai afirma că Moldova vrea să cumpere gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând, pentru a se asigura că oamenii nu vor îngheţa la iarnă şi pentru a ţine stabilitatea socială în ţară.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Mitul ”gazelor rusești ieftine” pentru Ungaria. Cât îi costă de fapt pe vecini prietenia dintre Orban și Putin

    Ungaria, singura țară unde gazul s-a ieftinit în plină explozie a prețurilor 

    Conform Eurostat, tot în prima jumătate a acestui an, țara vecină a fost singura din UE în care consumatorii casnici au plătit chiar mai puțin pentru gazele naturale decât în aceeași perioadă din 2021 – o scădere de circa 0,5%. În comparație, în România gazele aproape că și-au dublat prețul pentru gospodării, chiar și cu plafonarea prețurilor, iar în Estonia s-au scumpit cu peste 150%. 

    S-a ajuns astfel ca prețul pe suta de kWh pentru consumatorii casnici maghiari să fie sub 3 euro – de aproape două ori și jumătate mai mic decât cel din țara noastră. Ca termen de comparație, cel mai mare preț s-a atins, în același interval de timp, în Suedia – 22,2 euro/100 kWh. Abia din septembrie, guvernul Orban a introdus o limită a plafonării pentru cei care au un consum de gaze ce depășește 1.729 de metri cubi pe an. 

    Pactul cu Gazprom 

    Însă Ungaria plătește un preț extrem de mare, atât politic cât și economic, pentru gazele rusești. În august, Budapesta a semnat practic un pact cu Gazprom prin care a obținut dublarea volumelor livrate prin gazoductul care tranzitează România. Ulterior, printre multe alte gesturi de prietenie față de regimul Putin, șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto, a participat ca speaker la Russian Energy Week 2022, forumul pe energie organizat de Kremlin unde vina pentru toată criza a fost atribuită Occidentului. 

    În același timp, însă, Ungaria are o uriașă problemă economică din cauză că plătește aceste gaze rusești la prețul de pe bursă. Or acest preț este practic controlat de Gazprom, care îl poate crește artificial și chiar printr-un comunicat de presă. Potrivit presei maghiare, în prima jumătate a anului compania de stat MVM, principalul importator, a plătit în medie de 6 ori mai mult pentru gazele aduse din Rusia decât prețul achitat de consumatorii casnici. Diferența a fost acoperită de guvern - adică tot din banii cetățenilor maghiari. 

    Deficitul de cont curent a ajuns, ca urmare, în zona de risc, conform băncii naționale de la Budapesta. Iar factura pentru dublarea livrărilor în urma pactului semnat cu Gazprom ar putea crește cu cel puțin 1,8 miliarde de euro. Tot ce a obținut efectiv MVM, după o renegociere cu rușii, a fost ca, până în martie, plățile să fie defalcate pe 3 ani dacă prețul pe burse depășește un anumit prag. Or, în cazul unei creșteri a prețului de referință peste 300 euro/MWh, aceste plăți defalcate ar putea trece chiar de 4 miliarde de euro. 

    ”O uriașă escrocherie care-l îmbogățește pe Putin” 

    Însă premierul maghiar nu-și face griji și spune că cel mai important lucru nu e un preț mai bun al gazelor rusești. În opinia lui Viktor Orbán, ce contează este ca Ungaria să aibă asigurată o sursă de gaze pe termen lung – altfel spus, să nu rupă relația cu Rusia. 

    Pentru a-și susține aliatul din UE, Putin a anunțat, conform TASS, că, prin contractele pe termen lung, ”Ungaria cumpără gaze rusești de cinci ori mai ieftin decât prețul de piață”, iar asta, până în 2036. Ulterior, chiar și presa maghiară a scris că, de fapt, se plătește exact prețul de piață. 

    Opoziția maghiară afirmă că totul e o uriașă minciună a guvernului. Potrivit primarului Budapestei, Karacsony Gergely, ”gazele rusești ieftine sunt o uriașă escrocherie, de fapt sunt foarte scumpe”.

    ”Nu există gaze rusești ieftine, dacă ar exista așa ceva, nu am avea de plătit facturi tot mai mari. E clar acum că Putin dă gaze la prețuri foarte mari Ungariei, iar facturile noastre îl îmbogățesc de fapt pe Putin. […] În schimbul politicii inacceptabile de prețuri a guvernului, nu primim nimic. Trebuie să ieșim din umbra lui Putin, să facem tranziția la energii regenerabile, să alegem independența energetică”, a afirmat Karacsony, care reprezintă un partid ecologist. 

    Cerșetoare asta sa stea acasă la ia ,sa ne suteasca cu milogeala și cu tupeul lor

    1. Cjiar ma gandeam cand o sa apara postacii rusi/aurul lui Putin sa comenteze impotriva fratilor moldoveni. Rusinica putinica

      Si cine ar trebui sa ajute un stat mic, rupt din Romania de catre URSS si tinut in saracie lucie 50 de ani ? Americanii ? Chinezii ?

      frate roman,da-mi si mie 300 lei ca sa-i dau la un vecin care chiar o duce rau,si te rog vreo 4 luni intr-un an !

      asa,ca intre frati romani! 

    Mă întreb dacă anonimul " patriot " care își permite să o insulte pe Maia Sandu, chiar este în realitate și un veritabil agramat ( în mod logic, un astfel de specimen nu poate fi interesat de ziarul Bursa ) sau mai degrabă, stâlcirea în mod grosolan a limbii române a fost făcută cu intenție, din motive pe care le putem bănui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb