Maior, în FT: "Rusia intensifică războiul informaţional anti-Occident"

Politică #Apărare / 16 aprilie 2015

Maior, în FT: "Rusia intensifică războiul informaţional anti-Occident"

Rusia a intensificat războiul informaţional contra Occidentului, prin atacuri cibernetice şi acţiuni de propagandă care vizează numeroase ţări, inclusiv România, afirmă fostul director SRI George Maior într-un articol publicat pe Financial Times, pledând pentru o nouă strategie de securitate a UE şi NATO.

"După cum au arătat dezvăluirile despre atacurile cibernetice lansate în toamna anului trecut asupra Statelor Unite, Rusia este angajată într-un intens război informaţional împotriva Occidentului. Alte ţinte ale atacurilor cibernetice ruse au inclus Germania, Estonia, România, Ucraina şi Georgia. Aşa cum declara recent, în Senatul SUA, James Clapper, directorul serviciilor de informaţii americane, ameninţarea rusă este «mai gravă decât se estima iniţial». Capacitatea hackerilor ruşi de a accesa reţelele informatice ale Departamentului de Stat şi Casei Albe trebuie să fie un semnal de alarmă. Statele Unite şi NATO trebuie să răspundă acestor acţiuni prin dezvoltarea unor sisteme mai eficiente de contracarare a acestei ameninţări", notează Maior într-un articol de opinie cu titlul "Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului".

"În Europa şi în spaţiul euroatlantic, ofensiva informaţională rusă este efectuată cu o determinare şi un nivel de sofisticare din ce în ce mai ridicate. Este vorba de un război inteligent şi modern care merge dincolo de necesităţile tradiţionale în materie de informaţii privind intenţiile ţărilor inamice, care, din punctul de vedere al preşedintelui rus Vladimir Putin, se referă la orice ţară care se opune ambiţiilor sale expansioniste", explică George Maior.

Potrivit fostului director SRI, operaţiunile cibernetice ale Rusiei sunt doar o parte dintr-un "spectru mult mai larg de măsuri active" împotriva ţărilor occidentale, care includ "finanţarea unor partide politice", "crearea unor bloguri şi site-uri proruse", "manipularea în reţelele online de socializare" şi "folosirea unor agenţi de influenţă".

"Toate aceste acţiuni au obiectivul comun de a contracara presupuşii inamici ai Rusiei prin propagarea disensiunilor şi dezinformare", argumentează Maior.

"În pofida numeroaselor atacuri informatice împotriva Statelor Unite şi Europei, ţintele primare ale Rusiei rămân cele situate cel mai aproape de frontiere. Din acest punct de vedere, strategia lui Putin este evidentă: subminarea şi destabilizarea guvernelor alese democratic în ţările vecine, cu scopul obţinerii de câştiguri politice, economice şi a influenţei strategice. Generând susţinere internă, în aceste ţări, pentru politicile Rusiei, prin intermediul elitelor politice şi culturale şi a instituţiilor media, Putin speră să reconstruiască o sferă de influenţă europeană şi să exercite control în decizii de importanţă strategică pentru Rusia. Aceste tactici, la fel ca şi războiul informaţional propriu-zis, nu sunt noi, dar utilizarea lor a atins acum un nivel de intensitate nemaiîntâlnit de la momentul maxim al Războiului Rece", subliniază George Maior, notând că acest proces a început în anii 2000, în contextul relansării graduale a complexului militar şi de spionaj rus sub coordonarea lui Vladimir Putin, fost ofiţer KGB şi fost director al FSB.

"Cooperarea în cadrul UE şi NATO trebuie intensificată pentru a se putea răspunde amplorii provocărilor existente. Occidentul are nevoie urgent de o nouă strategie de contrainformaţii care să conştientizeze caracterul ameninţării şi să aibă abilitatea de a readuce Rusia la respectarea reglementărilor internaţionale şi a normelor diplomatice specifice secolului 21", concluzionează George Maior, care a fost director al SRI în perioada octombrie 2006 - ianuarie 2015.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Îmi place în mod deosebit acest pasaj "a readuce Rusia la respectarea reglementărilor internaţionale şi a normelor diplomatice specifice secolului 21"

     

    Măi copilule Maior, ai putea aplica un astfel de final mult mai pertinent și potrivit către politica externă dusă de SUA. În acești ani de început ai secolului 21, SUA a inventat arme de distrugere în masă în Iraq mințind în fața ONU și i-a făcut praf cu un război fals, a destabilizat Siria și Libia, bombardând și înarmând facțiuni rivale care au ajuns apoi ISIS. 

     

    Hillary Clinton: "We came, we saw, he died", (adică "am venit, am văzut, el a murit") despre intervenția americană din Libia (sigur, fără niciun respect al reglementărilor internaționale și al normelor diplomatice pe care le revendici atât de ipocrit). 

     

    Deci Maior, pe când un articol despre politica externă a SUA? Și despre spionajul pe care SUA îl face cu scopul: "să exercite control în decizii de importanţă strategică pentru Rusia" (pardon, tăiem și pe linia punctată punem SUA). 

     

    Când ne vei spune de ce Germania a expulzat doi spioni americani? 

    The Guardian, 9 iul 2014, "Second German government worker suspected of spying for US" 

     

    "Într-o singură săptămână, autorităţile germane investighează cazul celui de-al doilea angajat al guvernului suspectat de spionaj a afacerilor confidenţiale ale guvernului pentru serviciile secrete americane. 

     

    Potrivit ziarului Die Welt, personalul investigat este un soldat care a atras atenţia serviciului de contraspionaj militar German după stabilirea contactului regulat cu oameni crezuți a lucra pentru o agenție secretă din SUA. 

    Vestea a venit doar câteva zile după ce un membru al Agenţiei secrete germane BND a mărturisit că a livrat mai mult de 200 de fişiere confidenţiale unui contact la CIA." 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb