Majorarea capitalului social al CEC a fost avizată favorabil ieri, cu o largă majoritate, de Comisia de buget, finanţe, bănci şi Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.
Cu excepţia a două abţineri, toţi membrIi celor două comisii au votat pentru, în cazul proiectului de lege de aprobare a OUG 135/2006, care prevede majorarea capitalului CEC cu 500 de milioane lei (circa 150 milioane euro). Înaintea majorării de capital, CEC avea un capital social de aproape 150 milioane lei şi o reţea teritorială de 1.390 unităţi, pe care nicio altă bancă din România nu o are. Cota de piaţă a CEC a scăzut însă la 3,92 % în 2006, faţă de 8,24 % în 2002 sau 30 % în 1990. Începând din 2005, situaţia financiară a CEC s-a îmbunătăţit, fiind stopate pierderile, iar profiturile au urcat în ritm accentuat. Preşedintele CEC, Eugen Rădulescu, a explicat că CEC a pierdut cotă de piaţă începând din 1990 deoarece a fost "izolată" prin lege specială de restul sistemului bancar. El a arătat că instituţia s-a modernizat în ultima perioadă, creditele acordate au crescut de patru ori în ultimii doi ani, a fost implementat un sistem informatic, au fost lansate carduri şi produse bancare în valută. În opinia sa, la fel ca instituţiile similare din alte state est-europene, CEC va deveni o bancă de primă mărime indiferent dacă va rămâne în proprietatea statului sau va fi privatizată parţial sau total. La sfârşitul anului trecut, după stoparea procesului de privatizare a instituţiei din cauza ofertelor nesatisfăcătoare, Guvernul a decis o majorare de capital de 150 milioane de euro la CEC.
Casa de Economii şi Consemnaţiuni a înregistrat un profit brut de 24 milioane lei în trimestrul I al anului 2007, în creştere cu 60 % faţă de perioada similară a anului 2006. Creditele acordate clienţilor nebancari au ajuns la un volum de 3,5 miliarde lei, în creştere cu 60 % faţă de trimestrul unu 2006, şi cu 425 % faţă de perioada similară din 2005, a anunţat miercuri preşedintele CEC, Eugen Rădulescu. Sursele atrase sunt de peste şase miliarde lei, în creştere cu 18 % faţă de trimestrul I al anului 2006.