Majorarea punctului de pensie pentru activitate în grupele I şi II de muncă

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie 2008

Guvernul a adoptat, ieri, un act normativ prin care vor fi înlăturate unele inechităţi pentru pensionarii care anterior datei de 1 aprilie 2001 au desfăşurat activităţi în grupa I şi II de muncă, a anunţat premierul. Prin decizia luată joi, pensionarii care se încadrează în această categorie vor primi o majorare a punctului de pensie în funcţie de grupa în care au lucrat, astfel: 0,50 puncte pentru fiecare an de spor, respectiv 0,04166 puncte pentru fiecare lună de spor acordat pentru vechimea realizată la grupa I de muncă şi 0,25 de puncte, respectiv 0,02083 puncte pentru fiecare spor acordat pentru vechimea realizată în activitatea desfăşurată în grupa II de muncă.

De la 1 octombrie 2008, a început recalcularea pensiilor pentru persoanele care au desfăşurat activitate în grupa I şi a II-a de muncă (muncă foarte grea şi grea), în varianta propusă de guvern.

Aplicarea ordonanţei va aduce o creştere medie a pensiei de 8% pentru beneficiarii acestor prevederi, care se va adăuga creşterii medii de 20,38% datorată majorării punctului de pensie de la 1 octombrie.

Potrivit Ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, aplicarea legii votate în Parlament privind grupele de muncă, de la 1 ianuarie 2009, ar fi necesitat un efort bugetar suplimentar de 550 milioane euro. În varianta Guvernului privind majorarea pensiilor persoanelor care au desfăşurat activitate în grupa I şi a II-a de muncă (OUG 100/2008) efortul bugetar este de 250 milioane euro, iar în cazul variantei votate de Parlament efortul bugetar era de 800 milioane euro.

OUG 100/2008 privind recalcularea pensiilor în cazul grupelor de muncă, despre care oficialul MMFES a spus că a fost făcută profesionist, repară inechităţile din sistem şi redă practic nişte drepturi pe care le-au avut cei care au desfăşurat muncă grea şi deosebit de grea şi care au fost pierdute odată cu apariţia Legii 19/2000, pe când legea votată în Parlament dublează, pur şi simplu, punctajul total şi creează o nouă discriminare, luând în calcul şi persoanele care au lucrat în condiţii speciale.

Prin OUG 100/2008, actul normativ pe baza căruia se recalculează pensiile în prezent, a fost demarată procedura de eliminare a inechităţilor pentru pensionarii care anterior datei de 1 aprilie 2001 au desfăşurat activităţi în grupa I şi II de muncă (muncă deosebit de grea şi muncă grea). Pensionarii care se încadrează în această categorie vor primi o majorare a punctului de pensie în funcţie de grupa în care au lucrat - 0,50 puncte pentru fiecare an de spor, acordat pentru vechimea realizată în activitatea desfăşurată în grupa I de muncă, 0,25 puncte pentru fiecare an de spor, acordat pentru vechimea realizată în activitatea desfăşurată în grupa II de muncă. De majorarea punctajelor vor beneficia persoanele înscrise la pensie între 1 aprilie 2001 - 30 septembrie 2008, respectiv aproximativ 1,7 milioane pensionari, potrivit MMFES.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. d-na pensionarilor minte:lg.218/20008 prevede cresterea pensiilor ptr. cei care au stagiul complet de cotizare, de unde 1900000 de pensionari , cand toti sunt 2004418 ??-statistica la 30 -06-2008.aproape toti au avut grupa??/

    dupa cum apare textul de lege,mi se pareambiguu,nu reese exact ,care sunt cond. sp. si gr. 1si2 de munca.,asa,ca sa ni se incurce mintile de tot! s+au promis atatea si ne chinuie toti doar cu mlta vorbarie!cum se raporteaza la s.m. de1690 pe 2009 , cand acesta era de 1700 lei in martie 2008? de ce isi bat joc de noi batranii? DE CE NE IMPOZITEAZA PENSIILE?? DE CEEEE???! DE CE NI SE OPRESTE c.a.s?!CAS*ULse retine in valoare de 10%,din pensii dar ni s'a spus ca nu se mai trece in fluturas!SE poateverifica!!! nimeni nu spune nimic,nu sufla o vorba!! din asa zisa marire ,ramanem cu mai nimic. m'am imbclnavi t tot asteptand sa se hotarasca odata cei de sus! d'na campeanu , este o f. buna profesionista si singurul politician sincer din tara asta!la CNAS trebuie economist bun si cu experienta si nu jurist care sa ne persifleze cu vorbarie!! sa fie clar,matematica nu are nimic comun cu avocatura d'lui m. sarbu.d.na campeanu trebuia pastrata!bunii specialisti trebuie pastrati!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb