MAJORĂRILE DIN ENERGIE - ÎN SARCINA CETĂŢENILOR Primăria Capitalei doreşte creşterea cu aproape 60% a preţului gigacaloriei plătit de populaţie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 29 noiembrie 2021

Primăria Capitalei doreşte creşterea cu aproape 60% a preţului gigacaloriei plătit de populaţie

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a precizat că măsura e necesară pentru a evita cheltuirea din bugetul local a unui plus de 320 milioane lei doar pentru subvenţionarea căldurii

Nicuşor Dan, primarul general al municipiului Bucureşti a propus, vineri, consilierilor generali ai Capitalei, majorarea preţului pe care cetăţenii îl plătesc pentru agentul termic pe timpul sezonului rece. Edilul şef al Capitalei doreşte o majorare de la 164 lei - preţul actual plătit de bucureşteni pentru o gigacalorie - la 280 lei, ceea ce înseamnă o majorare de aproape 60%.

"Această propunere a venit în urma unei discuţii cu colegii din majoritatea constituită în Consiliul General. Consilierii PNL şi PMP o susţin, cei din USR nu o susţin pe moment, iar consilierii PSD sunt public împotriva majorării. Vreau să fie clar: până când Consiliul General va da o nouă hotărâre privind preţul, bucureştenii vor plăti 164 lei pentru gigacalorie, aşa cum s-a stabilit în anul 2011", a declarat Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a afirmat că propunerea de majorare a preţului gigacaloriei suportat de populaţie este fundamentată de creşterea creşterea preţului la gaze naturale, de faptul că ultima majorare de tarif a avut loc în anul 2011, când din preţul total al gigacaloriei care era 320 lei s-a stabilit că bucureştenii vor plăti 164 lei, preţ ce nu mai este sustenabil astăzi, când o gigacalorie costă 980 lei. Edilul a mai arătat că, spre deosebire de alte oraşe din ţară care au mărit preţul gigacaloriei plătit de populaţie la 320 lei şi chiar 350 lei, Capitala va avea o majorare mai mică, preţul final urmând a fi de 280 lei.

El a precizat că a solicitat ajutorul Guvernului şi speră că va primi sprijin financiar începând cu 1 ianuarie 2022, dar a arătat că pentru a trece de această iarnă este necesar un efort comun între autorităţile centrale, Primăria Capitalei şi cetăţeni în suportarea creştereii preţului la energia termică. Primarul general al Capitalei a spus că, în cazul în care în Consiliul General nu se va ajunge la o decizie privind majorarea preţului, bugetul local riscă să fie grav afectat.

"Dacă nu există acordul în Consiliul General şi vom rămâne la preţul de 164 lei pe gigacalorie, pierderea bugetară va fi de 320 milioane lei. Asta înseamnă pentru lunile de iarnă o pierdere zilnică de 1,2 milioane lei. 320 milioane lei sunt bani pe care putem să îi cheltuim pentru lucruri care sunt benefice pentru viaţa oamenilor", a afirmat Nicuşor Dan.

Edilul a specificat că 38% din agentul termic produs pentru Capitală se pierde pe reţea din cauza conductelor de transport vechi şi sparte care ar trebui înlocuite în următorii ani şi că acest procent se regăseşte în preţul final al gigacaloriei plătit la nivelul municipiului Bucureşti.

Din păcate pentru primarul general, consilierii Capitalei nu au aprobat vineri solicitarea sa, astfel încât Nicuşor Dan va fi nevoit să aştepte conturarea unei majorităţi în CGMB pentru aprobarea majorării cu aproape 60% a preţului gigacaloriei plătit de bucureşteni.

Urgenţa Bucureştiului e legată de costul termoficării, în condiţiile în care preţurile în sectorul energetic au crescut puternic în acest an şi că e de dorit un efort comun al primăriei, guvernului şi cetăţenilor pentru a acoperi aceste creşteri, este mesajul pe care Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, l-a transmis premierului Nicolae Ciucă, în cadrul întrevederii pe care cei doi oficiali au avut-o, în urmă cu două zile.

"Am reafirmat de asemenea intenţia Primăriei Generale de a prelua producătorul de energie ELCEN, pentru a avea la un loc producţia şi distribuţia energiei termice. Am discutat în acelaşi timp despre bugetul municipalităţii şi soluţiile pentru marile investiţii necesare Bucureştiului, precum şi despre problema urbanismului, unde e nevoie de control şi implicare serioasă din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru o dezvoltare urbană echilibrată. Premierul Nicolae Ciucă a fost foarte deschis faţă de subiectele pe care le-am ridicat şi îi mulţumesc pentru promptitudinea cu care a acceptat să ne întâlnim. Cu privire la subvenţia pentru termoficare, vom avea un răspuns în urma unei analize care se face atât pentru Bucureşti, cât şi pentru celelalte municipii care au cerut sprijin guvernamental. E o chestiune foarte importantă pentru Capitală - chiar critică, începând cu luna ianuarie. Şi, spun din nou, nu e problema singulară a Bucureştiului, ci e o problemă pe care o au şi celelalte mari municipii din România. Avem nevoie în continuare de sprijin guvernamental pentru a menţine echilibrul financiar al primăriei, pentru a reuşi să plătim lucrările curente, tranşele la vechile datorii reeşalonate şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri. Cred că încheierea crizei şi revenirea la stabilitate politică deschide calea către soluţiile aşteptate", arată Nicuşor Dan, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Scumpirea sa intre in sarcina cetatenilor si astfel, raman bani de furat din bugetul primariei.

    1. ASA ESTE !!! NU MAI POATE EL , DE ''''' LUCRURILE BENEFICE PENTRU VIATA CATATENILOR ''''' !!! CARE S-AU PERINDAT DE-A LUNGUL TIMPULUI , AU CONSIDERAT CA ''''' TARA ''''', SANT EI !!!

      ASA ESTE !!! NU MAI POATE EL , DE ''''' LUCRURILE BENEFICE PENTRU VIATA CATATENILOR ''''' !!! CARE S-AU PERINDAT DE-A LUNGUL TIMPULUI , AU CONSIDERAT CA ''''' TARA ''''', SANT EI !!!

      Cine ai vrea sa plătească scumpirea gazului consumat de ELCEN ca să livreze agent termic?

      Sa platesti tu si alti cetateni 'resposnabili' din categoria usr-ist, trepant, intepat de 3 ori.

    Hai sa va enervez si eu putin: eu stau la casa, am factura la gaze cu 300 % da, da de 3 ori mai mare decat cu o luna in urma. Gigacaloria in Buc costa peste 900 de lei iar bucuresteanul racordat plateste nici 200 de lei pe ea, restul vrea subventie. De unde? Pai de la stat! Imi explica si mie cineva de ce, desi si eu si multi ca mine, sute de mii, poate chiar milioane, platim aceleasi taxe la stat, bucurestenii racordati la radet trebuie sa primeasca, din banii nostri, 80% subventie? Oare toti bucurestenii racordati la radet or fi saraci? N as spune, in Buc salariul mediu este mult peste medie, sunt oameni cu mii de euro salarii care asteapta sa le subventioneze masiv caldura, din banii nostri, aia care ne platim factura integral. De ce?

    1. Pt popularitatea politicienilor

      Pentru c-asa-s invatati.Mama lor de mitici.In oraselul in care locuiesc eu,sunt doua multinationale babane.Daca nu le obligau miticii sa-si faca sediul fiscal in Buc,noi eram acum departe cu dezvoltarea urbana.Asa asteptam resturile de la masa miticilor.Si vorba ta le mai si platim incalzirea din taxele noastre.Hai sictir miticilor !!!!

      ...pai atunci plateste, nene. inseamna ca-ti permiti. in alta ordine de idei, din avion pare ca si la bloc si la casa platesti tot cam asa (daca nu ai casa mare) numai ca pentru performanta asta onor primaria bucuresti plateste o caruta - efectiv o carutra - de bani si mai si polueaza. asta in ipoteza ca la bloc se va plati numai 280 RON (164 e exclus, sfideaza legile fizicii. SI IN PLUS, IDIOTENIA ASTA CU "APROAPE 60%" CAND E 70% CURAT, CINA MAMA NAIBII A SCRIS-O? N DAN SAU VOI DE LA BURSA?

      Se le sugi ciorapii miticilor.

    am mai zis si ma repet pana o sa mi se usuce gura:

     

    in viitor intreaga retea (refacuta) de termoficare din Bucuresti era umpluta cu apa fierbinte de la niste centrale de extractie din pamant din nordul Bucurestiului ... acolo in nordul Bucurestiului la cateva sute de metri sub pamant e apa fierbinte.  

    Cautati si veti gasi, ma! Stati cu apa calda sub fund acolo, folositi-o !  

    Ok, va mai enervez putin: Bucurestiul are cea mai mare retea de termoficare din Europa si a doua din lume, dupa Phenian... Adica doar niste orase comuniste mai au asa aberatii de retele, una pentru tot orasul. Dar, ne spune radet, jumatate din apa calda produsa se duce... in pamant! Adica statul plateste subventia la apa calda pt ca de fapt reteaua de termoficare e sita! Unde in lumea asta o retea cu 50 % pierderi se mai foloseste? Pai, nici in Phenian... Dar, in marinimia sa, de fapt in nesimtirea sa de a si bate joc de banii nostri, statul roman suventioneaza aceasta aberatie numita radet! Mai mult, nici nu mai au voie cei racordati la radet sa se debranseze, pentru ca ar ramane acest mamut comunist aberant fara clienti! Radet este peste orice logica economica dar iata ca este subventionata, din banii nostri, de acesti imbecili numiti oameni de stat!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb