MAJORITATEA PARLAMENTARĂ DE LA CHIŞINĂU SE DESTRAMĂ Republica Moldova, aproape de implozie

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie 2016

Republica Moldova, aproape de implozie

Deputaţii PLDM îşi retrag susţinerea pentru candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier

PDM, gata de alegeri anticipate

Actualizare 21:00 Dragnea: "Politicienii români trebuie să sprijine noul guvern"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat astăzi desemnarea lui Pavel Filip ca prim-ministru al Republicii Moldova şi a urat succes noului Cabinet, afirmând că politicienii de la Bucureşti au datoria să sprijine "consistent" noul Guvern şi parcursul european al acestei ţări, transmit surse din presă.

"Acum este şi de datoria politicienilor responsabili de la Bucureşti de a sprijini consistent Guvernul din Republica Moldova pentru ca cetăţenii de acolo să înţeleagă că acest parcurs european în final înseamnă dezvoltare şi bunăstare pentru fiecare dintre ei. Le dorim succes şi vor avea tot sprijinul nostru", a afirmat Dragnea, la Piatra Neamţ.

(S.A.)

---------

Actualizare 19:02 Pavel Filip, noul candidat desemnat la funcţia de premier

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat vineri după-amiaza decretul privind desemnarea noului candidat al majorităţii parlamentare declarate, Pavel Filip, la funcţia de premier, informează Unimedia şi Radio Chişinău.

Imediat după anunţul privind desemnarea sa, Pavel Filip i-a mulţumit lui Timofti pentru încrederea acordată şi a dat asigurări că va începe luni negocierile cu fracţiunile parlamentare.

"Sunt conştient de perioada deloc uşoară prin care trece Republica Moldova. Vreau să mulţumesc membrilor parlamentului care şi-au pus semnătura pentru a mă înainta. Mulţumesc mult preşedintelui. Vor fi purtate negocieri cu fracţiunile parlamentare, pentru a lua în calcul doleanţele lor. Nu vreau să vin cu o dată concretă de prezentare a guvernului, ne vom strădui într-o perioada cât mai scurtă", a declarat Filip, în timpul unui briefing de presă susţinut alături de Nicolae Timofti.

Preşedintele Timofti a motivat acceptarea noului candidat al majorităţii prin faptul că situaţia s-a schimbat de joi seara, când mai mulţi semnatari ai declaraţiei de susţinere a unui eventual candidat la funcţia de premier din partea majorităţii declarate au anunţat că-şi retrag semnăturile dacă Partidul Democrat (PDM) va insista asupra candidaturii lui Vlad Plahotniuc.

În prima parte a zilei de ast[yi, majoritatea parlamentară i-a prezentat preşedintelui Timofti o nouă candidatură pentru postul de premier, în persoana ministrului în exerciţiu al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip.

(A.L.)

----------------

Actualizare 16:56 Ion Păduraru îşi retrage candidatura pentru funcţia de premier

Ion Păduraru, candidatul desemnat de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru funcţia de premier, a anunţat vineri după-amiaza că îşi retrage candidatura, informează Unimedia şi Radio Chişinău.

"În dimineaţa acestei zile, şefului statului i-a fost înaintată o declaraţie semnată de 55 de deputaţi. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine şi majoritatea parlamentară. La ora actuală, eu nu mai am statutul de prim-ministru desemnat', a declarat Păduraru în cadrul unui briefing de presă.

'Candidatura propusă de majoritatea parlamentară este una de compromis şi preşedintele Nicolae Timofti urmează să ia o decizie în acest sens. În situaţia în care există o majoritate declarată, nu a mai avut rost să iniţiez negocieri cu fracţiunile parlamentare. Nu are sens să propun liste de candidaţi şi să elaborez programe', a adăugat Păduraru.

Preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat joi seara pe Ion Păduraru, secretar general al cancelariei prezidenţiale, candidat la funcţia de prim-ministru, potrivit unui comunicat oficial, difuzat după ce a expirat termenul dat de şeful statului ca semnăturile deputaţilor care formează majoritatea parlamentară să fie reconfirmate.

(A.L.)

-------------------

Actualizare 16:34 O nouă majoritate parlamentară îl susţine pe Pavel Filip pentru funcţia de premier al R. Moldova

O nouă majoritate parlamentară, formată de 55 de deputaţi, şi-a înregistrat declaraţia la Preşedinţia Republicii Moldova pentru susţinerea candidatului propus de Partidul Democrat (PDM) Pavel Filip, pentru funcţia de premier, relatează Unimedia.info.

Anunţul a fost făcut de democratul Sergiu Sârbu, potrivit căruia candidatul PDM la funcţia de premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, are susţinerea a 55 de deputaţi.

Termenul pentru înaintarea unui alt candidat la funcţia de prim-ministru, dat de şeful statului majoritaţii, a expirat joi, la ora 21.00.

(A.L.)

---------------------

Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM) este pregătit să participe la alegeri anticipate, dacă preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, nu va accepta propunerea formaţiunii pentru funcţia de premier, respectiv pe Vladimir Plahotniuc.

Ziua de ieri a fost de foc pentru autorităţile de la Chişinău, politicienii aşteptând ca Timofti să numească un nou premier.

Timofti le-a dat termen până joi, la ora 21:00, să reconfirme semnăturile acordate unui candidat la funcţia de prim-ministru, în vederea formării unei majorităţi parlamentare, în conformitate cu hotărârile Curţii Constituţionale.

La închiderea ediţiei print, autorităţile din Republica Moldova nu luaseră încă o decizie finală privind viitorul premier.

Partidul Democrat l-a propus din nou, ieri, pe Vladimir Plahotniuc pentru funcţia de şef al executivului, în ciuda refuzului ferm al lui Nicolae Timofti din ziua precedentă şi a protestelor organizate, miercuri şi joi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Capitală.

Ca urmare a manifestaţiilor de stradă, parlamentarii Partidului Liberal Democrat (PLDM) au anunţat că îşi vor retrage semnăturile de pe declaraţia de susţinere a lui Plahotniuc, relatează presa moldovenească. Luând în considerare aceste declaraţii, Timofti a solicitat reconfirmarea semnăturilor, conform today.md.

Lui Vladimir Plahotniuc îi sunt aduse acuzaţii de lipsă de onestitate, dar şi de apartenenţă la grupul de apropiaţi ai familei Voronin, simpatizantă pro-Rusia.

În scrisoarea adresată lui Nicolae Timofti, preluată de presa autohtonă, Plahotniuc a respins acuzaţiile care i se aduc, obligându-se ca, imediat după o eventuală desemnare ca premier, să semneze o declaraţie de onestitate, relatează jurnal.md.

Nicolae Timofti, şeful de la Chişinău, a anunţat, miercuri, respingerea candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier şi a cerut majorităţii parlamentare să propună un alt candidat. Decizia sa a fost salutată de preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, precum şi de europarlamentarul Monica Macovei, conform Radio Europa Liberă.

Nu este prima dată când Vladimir Plahotniuc este avut în vedere pentru funcţia de premier. În timpul guvernării comuniste, numele lui a fost vehiculat în presă ca posibil succesor al lui Vasile Tarlev, potrivit sursei citate.

Muravschi: "Nu există majoritate parlamentară"

Fostul vicepremier de la Chişinău, Alexandru Muravschi, citat de jurnal.md, a afirmat că nu există o majoritate parlamentară, întrucât aceasta se formează din "fracţiunea sau coaliţia fracţiunilor, anunţată prin declaraţie, care cuprinde mai mult de jumătate din deputaţii aleşi". Având în vedere că, dintre cei 56 deputaţi care îşi exprimaseră susţinerea pentru Vlad Plahotniuc, fac parte şi parlamentari independenţi, iar unii dintre semnatari s-au retras, coaliţia numără doar 33 deputaţi, din totalul de 101, a explicat Muravschi. În lipsa unei majorităţi parlamentare, numirea unui nou premier rămâne la discreţia preşedintelui Republicii Moldova.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bieti oameni

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb