Managerul "Fondului Proprietatea" ar putea primi 20% din profitul acestuia

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 27 martie 2006

Compania internaţională care va cîştiga licitaţia organizată de "Fondul Proprietatea" pentru alegerea managerului de fond ar putea primi aproximativ 20% din profitul acestuia. Nicolae Ivan, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Fondului a declarat: "căutăm un manager de renume internaţional, care să fie capabil să aducă acel plus de valoare Fondului. Prin remunerarea acestuia cu o parte din profit, ne asigurăm că îşi va da interesul pentru realizarea unor investiţii care să aducă randamente ridicate". Managerul de fond va primi anual o sumă care să acopere costurile de operare, dar cîştigul său va surveni din calitatea gestionării portofoliului. Contractul cu managerul de fond va fi semnat pe perioada de viaţă a Fondului, dar acţionarii vor avea ulterior posibilitatea să îl schimbe, în cadrul unei adunări generale.

Nicolae Ivan admite că, în condiţiile în care Fondul va avea circa 120.000 de acţionari, o adunare generală va fi dificil de realizat. Domnia sa a declarat: "Din aceste considerente apelăm la o firmă de consultanţă internaţională, pentru că un fond care funcţionează pe o piaţă de capital dezvoltată ar trebui să fie funcţional şi în România".

Comisia de Supraveghere va stabili, prin regulamentul Fondului, o balanţă corectă între puterea acţionarilor şi libertatea managerului de fond. Nicolae Ivan a afirmat că urmăreşte atragerea de investitori instituţionali care să îşi facă simţită prezenţa, dar este conştient de faptul că o implicare prea mare este de evitat, deoarece "managerul de fond este cel care trebuie să speculeze ineficienţa pieţelor pentru a putea produce valori". Domnia sa susţine însă că nu va fi aplicat un prag care să limiteze participaţia unui acţionar la "Fondului Proprietatea".

Tot prin regulamentul Fondului, Comisia de Supraveghere va încerca să impună managerului de fond o strategie echilibrată de investiţii, în scopul protecţiei acţionarilor. Se umăreşte o strategie combinată a investiţiilor pe termen lung cu cele cu orizonturi reduse.

Managerul Fondului îşi va numi reprezentanţi în consiliile de administraţie ale tuturor companiilor din portofoliu. Rolul acestora este să fie activi în conducerea fiecărei societăţi, să semnaleze eventualele nereguli şi să asigure transparenţa activităţii Fondului şi a societăţilor la care acesta deţine participaţii.

Ca o măsură de protecţie a acţionarilor, Comisia de Supraveghere a Fondului va monitoriza în permanenţă performanţa activităţii managerului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb