Mâncăruri de poveste, din Turcia cu dragoste

V.G.
Miscellanea / 3 octombrie 2022

Mâncăruri de poveste, din Turcia cu dragoste

Pentru că deja este unul dintre cele mai interesante oraşe din lume din punct de vedere geografic, cultural şi istoric, Istanbul mai este cunoscut şi pentru faptul că are o cultură diversă în ceea ce priveşte street-food-ul, arată un comunicat de presă al Agenţiei pentru Promovarea Turismului şi Culturii din Turcia (TGA), transmis astăzi redacţiei.

Moştenirea Istanbulului - coexistenţa şi influenţa culturilor de-a lungul anilor - poate fi considerată fundaţia pe care cultura culinară a fost construită.

Potrivit sursei citate, această cultură culinară este regăsită în restaurantele renumite din Istanbul, unde bucătarii turci ne prezintă diferite variaţii ale mâncărurilor tradiţionale, dar şi a celor moderne. Datorită acestora, Istanbul şi-a dovedit reputaţia culinară atunci când a primit locul 38 în topul internaţional al destinaţiilor din Ghidul Michelin. În cadrul acestui oraş renumit pentru diversitatea culturală, dar şi a restaurantelor, pe fiecare stradă vom găsi câte o aventură culinară diferită.

"Pregăteşte-te să porneşti într-un tur delicios al mâncărurilor stradale, care te vor încuraja să revii în Istanbul... Vă prezentăm cele mai populare gustări stradale - gustoase, sănătoase şi potrivite oricărui buzunar! Afiyet Olsun" (sau poftă bună)!", transmite Agenţia.

Devenită o mâncare foarte populară, "döner" este indubitabil cea mai cunoscută mâncare stradală. Fiind mai mult o masă completă decât o gustare, döner-ul este un sandwich făcut din pâine proaspătă sau turtă, umplut cu verdeşuri, roşii, ceapă, şi carne la grătar. Cel mai delicios exemplu de döner kebab, care este servit şi în restaurantele turceşti ca un fel principal şi însoţit de orez, este găsit în locurile cu însemnătate istorică precum Sultanahmet, Eminönu, Beşiktaş şi Üskudar din Istanbul. Döner-ul este preparat cu carne de miel, vită sau pui.

Simit este un preparat cald, crocant şi vegan care poate fi găsit oriunde în Istanbul. Potrivit "Oxford English Dictionary", un simit este "un fel de chiflă cu formă circulară, originară din Turcia, de obicei acoperit de melasă şi încrustat cu seminţe de susan înainte de a fi băgat la copt". Este un element indispensabil în micul dejun turcesc, simitele sunt vândute în patiserii şi restaurante - dar pot fi găsite şi în cărucioarele roşu-aprins de la fiecare block. Aceste pâinici delicioase şi umplute cu seminţe te îmbie cu mirosul excelent şi sunt favoritele gustări pentru rezidenţii Istanbulului, fiind gustări ieftine, uşor de mâncat pe drum şi îndestulătoare.

Midiile umplute sunt foarte populare în Istanbul şi în toate oraşele turceşti de pe coastă. Servită pe o cochilie de midie şi mâncat cu mâna, această gustare conţine midii, orez, ceapă, sare şi o groază de condimente iar pe deasupra se toarnă puţin suc de lămâie. Midiile umplute pot fi comandate atât în restaurante, cât şi la gheretele tradiţionale ale vânzătorilor stradali. Sunt vândute la porţie, constând într-o midie însă, cu siguranţă vei fi atras să mănânci mai mult de una! Aroma îmbietoare poate fi simţită peste tot prin oraş, mai ales în sectoarele faimoase din Istanbul, de exemplu Beyoğlu, Karaköy, Kadiköy and Üskudar.

Kokoreç este o gustare stradală unică în Turcia, găsită din abundenţă şi iubită de către turci, kokoreç este un sandwich făcut din intestine de oaie condimentate, care sunt prăjite la foc deschis. Unii experţi culinari în kokoreç pot oferi o variantă fără condimente a acestui preparat! Orice ai alege, nu pleca din Istanbul fără să deguşti acest preparat.

Castanele prăjite dau semnalul că se apropie toamna pe străzile din Istanbul. Odată cu venirea frigului, vânzătorii stradali încep să prepare această delicatesă pe foc. Un preparat sănătos şi delicios, castanele pot fi găsite majoritar în Istanbul, la fiecare bloc de pe străzile İstiklal, Bağdat şi Bahariye, dar şi în alte colţuri ale Istanbulului.

Cartoful copt (Kumpir) este un preparat creativ din Istanbul. Kumpir este un cartof enorm, copt în jar şi asortat cu sosuri la alegere. Aceste sosuri pot fi unt, cascaval kashar, printre altele fiind şi cârnaţi, porumb fiert, măsline şi murături. Kumpir poate fi găsit oriunde în Istanbul, unul dintre cele mai bune locuri de degustat este în cartierul Ortaköy, care este faimos pentru competiţia dintre gheretele care servesc Kumpir.

Simplu dar foarte satisfăcător, "balik ekmek" este un fel de mâncare stradală foarte apreciată de locitorii din Istanbul. Este un sandwich cald, compus din peşte prăjit, legume proaspete şi ceapă aşezată deasupra pâinii proaspete şi crocante. Deşi este disponibil în multe locuri din Istanbul această delicatesă turcească se savurează cel mai bine în staţiunile de pe litoralul turcesc.

Una dintre cele mai populare bucate din bucătăria turcă, börek este un produs de patiserie făcut cu aluat filo şi umplut cu caşcaval, spanac, carne tocată sau cartofi. Ca multe alte mâncăruri turceşti, fiecare regiune a ţării are interpretarea şi specialitatea proprie. În Istanbul, cartierul cel mai cunoscut pentru acest produs este Sariyer. Poate fi servit simplu sau cu carne tocată, cu caşcaval, cartofi sau spanac, börek-ul nu dezamăgeşte cu coca sa moale şi cu fulgi, asortată cu diferite umpluturi.

Pui cu orez (Tavuklu Pilav), preparat format din pui şi orez este un alt preparat stradal foarte iubit. Este distribuit din gheretele mobile şi conţine orez simplu cu năut şi felii de pui fiert. Poate fi mâncat pe loc sau luat acasă. Este de obicei asortat cu murături sau ayran, un iaurt tradiţional turcesc plin de probiotice.

Sucul de murături este indisputabil cea mai sănătoasă băutură care poate fi găsită pe străzile Istanbulului. Înţepător şi sărat, sucul de murături este servit cu murături tăiate fin în mici pahare. Această băutură provine dintr-o tradiţie locală şi este plină de probiotice, care îţi vor adăuga un plus de sănătate. Poţi cumpăra foarte uşor acest suc din gheretele mobile, din bazaruri sau din pieţele din Istanbul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb